Perşembe, Nisan 18, 2024

HDP’li Ersoy: “TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları halkın hissettiği enflasyon değil”

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, “TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları halkın hissettiği enflasyon değil. Ülkenin en büyük veri toplama kurumu olan TÜİK’in özerk ve bilimsel bir faaliyet yürütmesi gerekirken açıklamış olduğu son enflasyon verileri ile bu misyonu yerine getirmediğini tekrar tekrar ispatlamıştır” dedi.

Ersoy, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle hazırladığı sorı önergesinde, TÜİK verilerini denetleyecek bağımsız bir denetim organının olmaması nedeni ile yurttaşların sofrasına yansıyan enflasyonu değil gerçekle ilgisi olmayan enflasyon rakamlarını açıklayan kurum haline dönüştüğünü sonucunda ise yurttaşların açlık sınırında yaşam mücadelesi verdiğini dile getirdi.

Ersoy; “TÜİK verilerine göre enflasyon kasım ayında yüzde 3,51 yıllık bazda ise yüzde 21,31 olduğu iddia edilmektedir. Bu veriler açıklanırken ekmek fiyatları İstanbul’da bazı fırınlarda maliyeti karşılamadığı için 3 ila 4 TL’ye satılmaya başlanmış, Ayçiçek yağı 150 TL olmuş, peynirin kg fiyatı 65 ila 80 TL’ye ulaşmıştır” dedi.

Ersoy, Bakan Nebati’ye şu soruları yöneltti:

1.Haziran 2021’de yayımlanması gereken “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri, 2020” sonuçları aradan geçen 7 aya rağmen neden açıklanmamaktadır?

2.Temmuz 2021’de açıklanması gereken “Uluslararası Göç İstatistikleri, 2020” Eylül 2021’de açıklanması gereken “Hayat Tabloları, 2018-2020” istatistikleri neden açıklanmamıştır? Covid-19’a bağlı ölümler ve Türkiye’nin göç gerçeğini ortaya koyması bakımından yaşamsal öneme sahip olan veriler neden açıklanmamaktadır?

3.TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı ile hissedilen gerçek enflasyon arasındaki fark arttıkça, halk giderek yoksullaşmakta ve gıdaya erişimi ciddi bir kriz haline gelmektedir. Bu nedenle TÜİK gerçek enflasyon oranlarını açıklayacak mıdır?

4.Enflasyon hesaplamasında, sepette yer alan 418 ürünün fiyat değişimi esas alınarak yapılmaktadır. Sepetin içerisinde halkın gerçek tüketimini oluşturan gıda ürünleri yer almakta mıdır? Sepetin yıllık enflasyon hesaplamaları yaklaşırken, fiyatı azalan ürünlerle revize edildiği doğru mudur?

5.Açıkladığınız veriler ile gerçek enflasyon arasındaki fark arttıkça; işçinin, emeklinin, memurun maaşından aradaki fark kadar erime ve halkın o oranda da yoksullaştığının farkında mısınız?

6.TÜİK, enflasyon oranı açıklamadan önce ve sonrasında fiyat değişimini izlemekte midir?

7.Kasım ayına ilişkin açıkladığınız yüzde 21,31’lik enflasyon oranının ardından, 13,60 seviyelerinde seyreden dolar kuru 14,30 olmuştur. Bu artışın enflasyonu etkilememiş olma ihtimali var mıdır? Aralık ayı enflasyonunu etkisi ne olacaktır?

8.TÜİK ve bağımsız araştırma grubu olan Enflasyon Araştırma Grubu ENAG’ın açıkladığı enflasyon oranları arasındaki fark 30 puandan fazla çıkmıştır. Aradaki farkın fazla çıkması TÜİK’in bilinçli olarak enflasyon oranını düşük göstermesi midir?

9.Bir araştırma şirketinin Haziran 2021’de yaptığı araştırmada TÜİK’in enflasyon verilerine güveninin yalnızca yüzde 6 düzeyinde olduğunu hesaplaması konusunda açıklamanız var mıdır?

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER