Salı, Nisan 23, 2024

Halının altına süpürülenlerin konuşulduğu podcast: Hukuki Bir Bakış

Avukat Kardelen Ateşci’nin sunduğu, editör Oğuz Bakır’ın yönettiği her bölümde farklı konukların ağırlandığı “Hukuki Bir Bakış” podcasti ilk bölümünde HPV aşısını konu alarak başladı.

Hukuki Bir Bakış podcasti konuşulmayanları ya da daha az konuşulanları konuşarak alanında uzman hukukçu konuklara sorulan sorular ile farkındalık yaratmayı sağlamayı amaçlamakta, hukuki açıdan bu konularına dikkat çekebilmeyi hedefliyor.

Av. Süreyya Kardelen Yarlı’nın konuk olduğu serinin ilk bölümünde HPV aşısının neden ücretsiz olması gerektiğine dair konuşuldu. Türkiye’de aşı ücretinin yüksek ve isteğe bağlı oluşundan dolayı aşılanmanın düşük olduğu, Türkiye’de salt kız çocukları/kadınların aşılanması gerektiğine dair bir algının devam ettiği, sağlıklı bir cinsel hayatın hak, sosyal devlet gereği ise bunu sağlamanın devletin yükümlülüğü olduğu üzerinde durulduğu programda sunucu Avukat Kardelen Ateşci ile konuk Av. Süreyya Kardelen Yarlı tarafından HPV aşısının ulusal aşı takvimine eklenmesi gerektiği vurgusu yapıldı.

“SORULARIN ÇARPICILIĞI İLE DİĞERLERİNDEN AYRILIYOR”

Kardelen Ateşci’nin Hukuki Bir Bakış podcastine ilişkin sorulara cevapları şöyle;

Öncelikle böyle bir podcast yapma fikri nereden çıktı? Hukuki Bir Bakış’ın diğer podcastlerden farkı nedir?

Düzenli bir podcast dinleyiciyim. Bununla birlikte hukukçu kimliğim var. Keyif aldığım şeyler ile bilgimi harmanlamak istiyordum. Podcast bunu yapabileceğim bir alandı. Fikir tamamen bunları düşünmem ve çevremdeki kişilerle fikir alışverişinde bulunmam sonucunda ortaya çıktı. Ancak sürecin gelişimi ve mayalanması ayları buldu.

Hukuki Bir Bakış, hukuka odaklanırken hayattan ancak henüz çok fazla konuşulmayan konuları irdelemesi, farkındalık yaratmayı hedeflemesi, politik ve eleştirisel bir duruşunun olması ile salt bir hukukçunun düşüncelerini yansıtması ancak soruların çarpıcılığından dolayı diğer podcastlerden ayrılıyor.

İlk bölümde HPV aşısısı ile çalışmaları ile bilinen Avukat Kardelen Yarlı ile HPV aşısını konu aldınız. Diğer bölümleriniz de bu tarz görece muhalif konular mı olacak?

İlk soruda aslında bunun yanıtını verdim. Bu podcastin politik ve eleştirisel bir yanı var. Hatta bu yanı seride oldukça büyük bir yer kaplıyor. Elbette diğer bölümlerde de muhalif konular olmaya devam edecek. Ancak podcasti salt bununla sınırlamak mümkün değil.

Kayıt öncesi nasıl bir çalışma süreciniz oluyor? Konuları nasıl seçiyorsunuz? Konuları seçerken dinlediğiniz podcastlerin ya da dinleyicilerinizden gelen yorumların ne kadar etkisi oluyor?

Kayıt öncesi ilk olarak konuyu belirliyorum. Ardından konuya dair ciddi bir araştırma yapıyor ve soruları, metinleri hazırlıyorum. Daha sonra bu metinleri seninle (Hukuki Bir Bakış podcasti editörü ve gazeteci Oğuz Bakır) paylaşıyorum. Revize yapmamız gereken yerler olursa bunun üzerine beyin fırtınası yapıyoruz.

Konuları seçerken özellikle amacı olmasına, hak ihlali yaşanmasına, o alanda bir mücadele oluşuna ya da bir mücadele olmasa dahi bir mücadele olması gerektiğini dikkate alarak seçiyorum. Dinleyicilerin yorumlarını önemli buluyorum. Çünkü her zaman her şeyi görmemiz mümkün değil, dinleyiciler bizden başka göz ve podcasti geliştirmemiz için etkililer.

Özellikle son zamanlarda videoların sese çevrilerek yayınlanmasına podcast denmesi üzerine çokça tartışılıyor. Diğer bir yandan da belli bir kitle podcast kaydını daha doğrusu o süreci video olarak da izlemek istiyor. Bu konudaki düşünceniz nedir ve kayıt videoları ile ilgili bir planınız/çalışmanız var mı?

Podcasti çekerken video kaydı da alıyoruz ancak henüz yayınlama fikrimiz yok. Daha sonraki süreçte ne olur şu an öngöremiyorum. Sadece yapmak istediğim şeyde en temel olan anlatıcılık, konuştuklarımız o yüzden video bu aşamada elzem değil. Ama süreç ne getirir bunu biz de zamanla göreceğiz.

Özellikle Wired, NYT gibi mecralarda yayınlanan podcastlerin bir de “yararlanılan kaynaklar” gibi yayınların arka planının da metin olarak yayınlandığını görüyoruz. Bu konuda yararlandığınız kaynakların ya da bölüme ilişkin metinsel çalışmalarınız da olacak mı?

Podcastin her bölümünü yapmadan önce ciddi bir kaynak taraması yapıyorum. Raporlar, haberler, makaleler, tezler okuyorum. İzlenecek bir video varsa mutlaka izliyorum. Bu kaynakların linklerini de bir dosyada saklıyorum. Hedeflediğimiz şeylerden biri de konular hakkında daha sonra yazmam.  Metinsel bir çalışmam olmasa bile kişilerin daha derin okumalar yapması adına mutlaka kaynakları paylaşmak istiyorum.

Son olarak yapmış olduğunuz podcastin hem bireyler açısından hem de toplumsal olarak ne gibi etki yaratacağını düşünüyor veya temenni ediyorsunuz?

Kişilerin konuştuğumuz konular üzerinde düşünmesini ardından çevresine ışık tutmasını, seçtiğimiz konularda verilen mücadelede birer özne olmalarını ve bu konuların çözümüne katkı sağlamalarını temenni ediyorum. Çünkü hepimizin bu mücadelede olması gerektiğine, sesin hep birlikte çıktıkça çözüm getireceğine inanıyorum.

PolitikYol'da yayınlanan yazılar her gün öğlen mailinizde!

spot_img
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SÖYLEŞİLER

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,160TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,354AboneAbone Ol

GÜNDEM

ÇEVİRİLER

Bir Cevap Yazın

YAZARIN DİĞER YAZILARI