TBMM'de kurulan Darbe girişimi Araştırmak Komisyonu'nun dün ilk dinlediği isimlerden olan Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ertan, Fethullah Gülen cemaatini, dünyanın en büyük uyuşturucu baronu Kolombiyalı Pablo Escobar'ın örgütüne benzetti. 

Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberine göre komisyonun dün ilk dinlediği isimlerden olan Ertan, "Escobar'ın mali yapısını örnek alıyorlar. Şu anda bir tek alandan darbe bekliyoruz. Mülki alanda, yargı alanında, emniyet alanında darbeyi buldular. Bir alan kaldı, mali alanımız. Özel olsun, kamu sektörü olsun. Bunlar vazgeçmeyecekler, yetiştirdikleri elemanlar aramızda" dedi. 

Ertan, 1980'li yıllara dayanan ve mahzende zeki bir polisin çalışmasıyla yakılmaktan kurtulan bir belgeye ulaştıklarını söyledi. Bu belgeye dayanarak önemli bilgilere ulaşdıklarını kaydeden Ertan şunları anlattı: 

"Bu örgüt, cemaat tabirini tampon bölge olarak kullanıyordu. Devletin kayıt altına aldığı resmi belgeler var, suç örgütü olduğuna yönelik. O belge bu örgütün kendi kendini bitirdiği belgeydi onları unutmasaydı bunları konuşamayacaktık. Ama biz o belgeyi bulduk. Bu örgütün yapılanması 1980'lere gidiyor. Yapılanırken bugünleri görerek yapılanmışlar. Unuttukları bir mahzenden yapılanmalarıyla ilgili belgeleri çıkarttık. Polis akademisini yapılandırırken iki senedir darbe olacağını, silahlı eylem yapılacağını öngördük. 2000'li yıllarda bu güç yetiştirdiği elemanları bürokrasiye sokma arayışına girdi. Sonra devlete hakim olabilecek noktaya geldiler. O belgede Fetullah hoca örgütün talebeleri diye geçiyor." 

'ESCOBAR'IN MALİ YAPISINI ÖRNEK ALIYORLAR' 

"2000'li yıllara gelindiğinde vesayete sızıyorlar. İlk hamleyi 17-25 Aralık'ta yargı ve emniyet ayağına yapıyorlar. Koza İpek grubunun bilirkişiliğini üstlendim. Bunların yapısını o tarihte daha dehşet bir şekilde gördük. 2015'in yazında. Kapalı devre sistem uyguladığını gördük. Mali boyutta da örgütsel bir yapıda olduğunu gördük. 10 bin polis elemanını, sabah komiser yardımcısı yapacak şekilde bir A4 hazırlamışlardı. Cizvit tarikatını örnek alıyorlar. İkincisi Escobar'ın (Kolombiyalı, dünyanın en büyük uyuşturucu baronu) mali yapısını örnek alıyorlar. Şu anda bir tek alandan darbe bekliyoruz. Mülki alanda, yargı alanında, emniyet alanında darbeyi buldular. Bir alan kaldı, mali alanımız. Özel olsun, kamu sektörü olsun. Bunlar vazgeçmeyecekler, yetiştirdikleri elemanlar aramızda."