Türkiye ile Suriye arasındaki ‘normalleşme’ sürecinin yeniden başlamasına yönelik çabalar devam ederken son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79’uncu Genel Kurulu’na katılmak için ABD’ye gitmeden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’ndeki basın toplantısında 'Görüşmeye hazırız' mesajı vermişti.

Erdoğan'ın beş gün öncesindeki bu açıklamasına Şam'dan yanıt gecikmedi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın üst düzey danışmanlarından Buseyna Şaban, Ankara-Şam ilişkilerine dair açıklamasında Türkiye'deki yetkililerin, 'Suriye ile yakınlaşma' konusunu kendi çıkarları için kullanmaya çalıştığını söyledi.

Görüşme şartını 'yineleyen' Şaban, Türkiye ile müzakerelerin, 'Suriye topraklarından çekilme' ilkesinin uygulanmasına bağlı olduğunu belirtti.

'Kendi çıkarları için kullanıyorlar'

El Arab'ın aktardığına göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın üst düzey danışmanlarından Buseyna Şaban Ankara-Şam ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin Suriye ile normalleşmeyi kendi çıkarları için kullandığını belirten Şaban, "Bugün Türkiye, Suriye'nin kuzeybatısının kıymetli, değerli ve zengin bir parçası olan topraklarımızın bir kısmını işgal ediyor ve tehlikeli bir Türkleştirme süreci yürütüyor. Erdoğan, Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Suriye ile yakınlaşma arzusundan bahsettiği açıklamalarda bulunduğunda bu seçimi kazanma amaçlıydı, ancak sundukları hiçbir şey yoktu. Sahada yaptıklarını sürdürmek, topraklarımızı işgal etmek, ortalığı kasıp kavurmak, Kürtlere saldırmak istiyorlar" dedi.

'Hemen çekilmeleri gerektiğini söylemedik'

Suriye Devlet Başkanı Esad'ın sözlerini hatırlatan Şaban, şöyle devam etti: "Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilme şartını kabul etmesi gerektiğini bildirdik. Hemen çekilmeleri gerektiğini söylemedik ancak bu ilkeyi kabul etmek istemiyorlarsa masaya oturmayacağız."

Erdoğan ne demişti?

Erdoğan, ABD'ye gitmeden önce yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti:

"Bu gerginliğin sona ermesi, Suriye topraklarının tamamında huzur ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve Suriye'nin birlikte atabileceği adımlar Şam yönetimini, muhaliflerin bir süredir Suriye'de çatışmasızlığın sağladığını görüyoruz. Bu durum kalıcı çözüm için etkin bir kapı aralamak adına elverişli bir ortam sağlıyor. Suriye dışında milyonlarca insan vatanlarına dönmek için bekliyor.

2024 Nobel Barış Ödülü sahibini buldu 2024 Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

Biz bu konuda çağrımızı yaptık ve Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Biz şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz. Biz buna hazırız. Halkı Müslüman iki ülke olarak artık bu birlikteliği, bu beraberliği bir an önce gerçekleştirelim istiyoruz. İki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemde böylesi bir görüşme neticesinde inşallah başlar diye inanıyorum." 

Editör: Haber Merkezi