İktidara yakın Sabah gazetesi, 'Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nce aralarında üst düzey siyasi ve gazetecilerin de olduğu 280 kişinin yasa dışı takibe alındığını' yazdı. Emniyet Genel Müdürlüğü haberi yalanladı.

Ankara’da 14 Mayıs Salı’yı 15 Mayıs Çarşamba’ya bağlayan gecede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’la Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir toplantı düzenledi.

Sabah gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek, Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube'de aralarında üst düzey siyasi ve gazetecilerin de olduğu 280 kişinin yasa dışı dinlendiğini iddia etti:

AK Parti uzlaşı arıyor: Yargı Paketi ve Öğretmenlik Kanunu ekime kalabilir AK Parti uzlaşı arıyor: Yargı Paketi ve Öğretmenlik Kanunu ekime kalabilir

"Ulusal bir gazetenin Ankara Temsilcisi de dinlenmiş. Bunlar nasıl yapıldı? Telefon-internet trafiğine, baz birlikteliğine, hangi benzin istasyonlarından benzin almış, sosyal medyadan, WhatsApp'tan, Facetime'dan kimlerle yazıştığı GPRS kayıtlarına 280 kişinin bakılmış. Üst düzey isimler var. Eski Adalet Bakanının oğlu da izlenenler arasında. Şu an İçişleri Bakanlığı bir Emniyet Baş Müfettişi atadı. Bu konuyu da soruşturuyor. Sadece Organize Suçlar değil, Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü de bu kişilerinin telefonlarını kayıtlarına bakıyor. Nerelere uçuyor, otellerde kimlerle? 38 ayrı kriter üzerinden sorgulama yapılıyor."

Emniyet'ten yalanlama

Emniyet Genel Müdürlüğü söz konusu haberi yalanladı. Emniyet'in X hesabından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Sosyal medyada ve bazı televizyon kanallarında Ankara İl Emniyet Müdürlüğünce 'yasa dışı dinleme yapıldığı' ile ilgili çıkan haber ve iddialar asılsızdır ve kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır."

İçişleri Bakanlığı da yalanlamıştı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la görüşeceğini yazan Sabah'ı bakanlık da yalanlamıştı. 

Ne olmuştu?

Ankara Esenboğa Havalimanı’nda 7 Eylül 2023’te gözaltına alınarak tutuklanan organize suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan’ın da aralarında olduğu 28’i tutuklu 61 kişi hakkındaki organize suç örgütü davası devam ediyor.

Davanın 30 Nisan’daki duruşmasında mahkeme başkanı, organize suç örgütü lideri Kaplan aleyhinde 19 sayfa ifade vermiş olan gizli tanığa ulaşılamadığını açıklamıştı. DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberinde gizli tanığın, ‘can güvenliğinden endişe duyduğu için kaçtığı’ ve hala yurt dışında olduğunun iddia edildiği aktarılmıştı. Dava dosyasında kod adı ‘M7Ü3H9F8C4’ olan gizli tanık Serdar Sertçelik, 3 Mayıs 2024’te gazeteci Erk Acarer’in YouTube yayınında ortaya çıkmıştı. Sertçelik, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden bazı polislerin, ’19 sayfalık gizli tanık ifadesinin içeriği konusunda kendisini zorladığını’ söylemişti. Sertçelik’nin iddiasına göre polislerin ‘ifadesine eklemek istediği’ isimler şöyle: TBMM Başkan Vekili Bekir Bozdağ, eski AK Parti milletvekili Mücahit Arslan, Bilal Arslan, AK Parti Grup Başkan Vekili Abdulhamit Gül, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski İçişleri bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Sadık Soylu, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan.

Müfettiş görevlendirilmiş, polisler uzaklaştırılmıştı

Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, iddiaları araştırmak üzere 6 Mayıs’ta mülkiye müfettişi görevlendirmişti. Bakanlık üç gün sonra, 9 Mayıs’ta, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli dört polisin görevden uzaklaştırıldığını açıklamıştı. Söz konusu polisler Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve yardımcısı Şevket Demircan ile gizli tanık Sertçelik’in ‘Ufuk komiser’ adıyla açıkladığı personel.

Soruşturmayı ‘anayasal suçlar bürosu’ açmıştı

11 Mayıs’ta ise polisler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca resen soruşturma başlatılmıştı. Müdürler, Sertçelik’in ‘yurt dışına kaçmasına yardım etmek’le de suçlanmıştı. Soruşturmayı başsavcılığın ‘anayasal suçlar bürosu’ açmıştı. T24’ün haberine göre soruşturmada Türk Ceza Kanunu’nda ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı isyan’ başlığı altındaki ‘suç için anlaşma’‘göreve ilişkin sırrın açıklanması’‘yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs’‘suçluyu kayırma’ ve ‘gizliliğin ihlali’ suçlamaları yöneltiliyor. 13 Mayıs’ta polislerin evleri ve arabaları aranmış, savcılık dosyaya kısıtlama kararı getirmişti.

Ankara Emniyet Müdürü Dinç’in emekliye ayrılması istendi

Öte yandan PolitikYol’un edindiği yeni bilgiye göre Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç’ten iki gün önce emeklilik dilekçesi vermesi ve emekliye ayrılması istendi.

Fakat PolitikYol’un ulaştığı kaynaklara göre Dinç emeklilik dilekçesi vermedi ve ‘görevinin başında olacağını’ iletti.

Erdoğan: Bürokratik vesayete izin vermeyiz

Bugün partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili üstü kapalı şekilde şunları söyledi:

  • Bürokratik vesayete izin vermeyiz. Tekrar nüksetmesine asla fırsat vermeyeceğiz.
  • Kanun dışına çıkanlara hukuk zemininde hesap soruyoruz.
  • Kuklayı da kuklacıyı da, oyunun kimin yazdığını da çok iyi biliyoruz.

ü

ü

Editör: Ece Piroğlu