Perşembe, Mart 28, 2024

Ellerini okşayan oligarklar, 2024’e doğru gelişmeler

30 yıl önce, birtakım şirketler ve oligarklar, ellerini okşayarak dağılan Sovyetler Birliği’nin haritasına bakarken bugün, aynısını Ukrayna için yaptıklarını düşünmememiz için hiçbir sebep yok. Ukrayna’nın yeniden inşası konusu, tam anlamıyla bir belirsizlik olarak önümüzde duruyor.

Savaş, belirsiz süreli devam ederken geçtiğimiz günlerde Zelenskiy, Ukrayna’yı yeniden inşa etmek için 1 trilyon dolar gerektiğini söyledi. Ödenmesi gereken her türlü bedelin faturası devamlı artarken, bu süreçte kaçırılan sapakları yeniden tartışmamız gerekiyor. Mart ayında Ukrayna’nın ve Rusya’nın bir anlaşma ihtimali doğduğunda başta İngiltere olmak üzere bazı ülkelerin bu fikri reddedip Ukrayna’yı masadan kaldırdığı artık bir sır değil; Minsk 1-2, üzerine yıllar önce toprak atılan bir kâğıt parçasını andırıyor.

On binlerce insanın öldüğü, bir o kadar yaralının olduğu, milyonlarca insanın yer değiştirmek zorunda kaldığı bu zamanda “faturanın bedeli”ni ve bugüne varmadan uygulanması muhtemel bir barışın neden yok edildiğini sorgulamak, sizi doğrudan birilerinin gözünde “rusofil” yapmamalı. Bu kriz, neden Eylül 2014’te, neden Ocak 2022’de, neden Mart 2022’de çözülmedi diye sorduğumuzda, sorunun tek cevabı “Rusya yüzünden” değil. Henüz işgal kararından 4 gün önce, savaşın tüm taraflar tarafından istendiğini anlattığım “Ukrayna’da çanlar herkes için çalıyor” başlıklı yazımı bir kere daha hatırlatmak istiyorum.

30 yıl önce, birtakım şirketler ve oligarklar, ellerini okşayarak dağılan Sovyetler Birliği’nin haritasına bakarken bugün, aynısını Ukrayna için yaptıklarını düşünmememiz için hiçbir sebep yok. Ukrayna’nın yeniden inşası konusu, tam anlamıyla bir belirsizlik olarak önümüzde durmaya ve farklı veçheleriyle tartışılmaya devam edecek; silah endüstrisinin de bakışlarını unutmadan.

Aylardır tartışılan Rus petrolüne tavan fiyat getirilme uygulaması yeni bir aşamaya geçmiş durumda ve gelecek haftaya uygulamaya girmesi bekleniyor. Rusya defaatle tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol ihraç etmeyeceğini belirtmişti. G7-AB-Rusya arasındaki yeni mücadele alanının nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz.

Taraflar kozlarını paylaşmaya devam ederken sıradan insanları pek de aydınlık bir dönem beklemiyor. Çok uzun süre boyunca Rusya’nın mühimmat sıkıntısı yaşayacağı ve stoklarında böylesine bir saldırıyı yürütebilecek imkânı olmadığı konuşuldu. Ukrayna’ya yapılan tüm yardımlar, Rusya’nın muharebe sürekliliğini mutlaka etkiledi ancak Ukrayna’ya silah gönderen AB/NATO ülkeleri de kendi stoklarından yemeye devam ediyor.

AB, gittikçe hiyerarşik bir ilişki modeliyle ABD ile bütünleşmiş olurken, aynısını Rusya-Çin için de söyleyebiliriz. Rusya, 1991’den bugüne kırılganlıklarını kapatmaya ve örtmeye çalıştı. Şimdi Çin ile kurulan ilişki modeli, yeni bir kamuflaj işlevi görebilir. Ukrayna’daki savaş, orta direk ülkelerden alırken, devleri daha da büyütüyor.

Rusya’nın içine dönecek olursak, 2023’e sayılı günler kala ve Mart 2024’te yapılması planlanan Devlet Başkanlığı Seçimlerine doğru iktidar savaşları olanca hızıyla devam ediyor. 90’ların St. Petersburg ekolüyle ve Yeltsin’in mirasıyla olan mücadele, işgalin hemen ardından Anatoliy Çubays’ın ülkeyi terk etmesiyle tekrar alevlenmişti. Anatoliy Sobçak’ın kızı Kseniya Sobçak ile Putin arasında yaşananlar hali hazırda güncelliğini koruyor. İsrail, Rusya’daki iktidar savaşlarında ülkeden gidenlerin bir numaralı güzergâhı olmaya devam ediyor. Son olarak, St. Petersburg ekolünün önemli isimlerinden ve Putin’in uzun yıllardır yanında yer alan Eski Maliye Bakanı ve Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin, Yandex’in yeniden yapılanmasını koordine etmek ve 2024 Seçimlerine doğru daha aktif bir rolde kendisini göstermek amacıyla görevden alındı.

Kudrin, etkisinin gittikçe kaybeden Yabloko’nun yerine ve Novıye Lyudi’nin tam ortasına liberal kimliğiyle giriş yapabilir. Kremlin, aynı anda kendisini Ukrayna’da, KGAÖ’de (ve diğer örgütlerde) ve Rusya kamuoyunda ispatlamaya çalışırken, geçiş sürecini yönetebilecek mi göreceğiz, hem de oldukça kısa bir süre içerisinde.

PolitikYol'da yayınlanan yazılar her gün öğlen mailinizde!

spot_img
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SÖYLEŞİLER

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,160TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,354AboneAbone Ol

GÜNDEM

ÇEVİRİLER

Bir Cevap Yazın

YAZARIN DİĞER YAZILARI