İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 31 yıl önce aldığı diplomasını iptal etti. Hopa Belediyesi de binasına İmamoğlu'nun diplomasını astı.
Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, "Ekrem Başkanımızın diplomasının iptalini ve başkanımıza yapılan hukuksuzluğu kabul etmiyoruz! İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını Hopa Belediyesi binamıza astık. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya da hiçbirimiz!" paylaşımı yaptı.
Ekrem Başkanımızın diplomasının iptalini ve başkanımıza yapılan hukuksuzluğu kabul etmiyoruz!
— Utku Cihan (@UtkuCihan_) March 18, 2025
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını Hopa Belediyesi binamıza astık.
Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya… pic.twitter.com/TpDud0pqwB
Ne olmuştu?
İstanbul Üniversitesi mezunu olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasıyla ilgili bazı iddialar sosyal medyada gündeme getirilmişti. O iddialar üzerine de İmamoğlu'nun diplomasını paylaşan danışmanı Murat Ongun, "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun lisans (üniversite) diploması üzerinden polemik çıkartmaya çalışanlar için ayrıca yüksek lisans belgesini de bilgi için sunarız" ifadesini kullanmıştı.
Son aylarda hakkında yeni davalar, soruşturmalar başlatılan Ekrem İmamoğlu hakkında bu kez üniversite diplomasıyla ilgili soruşturma başlatıldı.
İddialar ve yanıtlar zaman zaman devam ederken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 'ihbarlar' üzerine soruşturma başlattığı öğrenildi.
Soruşturmanın, 'Yüksek Öğrenim Kurulunca hazırlanan rapor ile ilgili İmamoğlu'nun diplomasının sahteliğine ilişkin tespitlerin yer alması' üzerine başlatıldığı ileri sürüldü. Türk Ceza Kanunu'nun 204 (resmi belgede sahtecilik) ve diğer maddelerinde belirtilen suçlama kapsamında, ifadesi alınmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 26 Şubat 2025 tarihinde ifade vermesi için çağrı kâğıdı ile davet edildiği belirtiliyordu.
Ayrıca İmamoğlu’nun üniversite diploması hakkında başlatılan soruşturmanın ardından sosyal medyada dolaşıma giren İBB Başkanı'nın diplomasını YÖK'ün iptal ettiği iddialarına ilişkin CHP'den yalanlama gelmişti.
Soruşturma kapsamında İmamoğlu'nun ifade vermesi gereken 26 Şubat 2025 tarihi kamu görevi nedeniyle ifade veremeyeceğini belirtmesi ve mazeret dilekçesi sunması üzerine değiştirildi.
Ekrem İmamoğlu, 5 Mart Çarşamba günü 'Resmi belgede sahtecilik' suçlamasıyla Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda ifade vermişti.
Başsavcılık, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne gönderdiği yazı ile konuya dair çeşitli belgeler talep etmişti. İmamoğlu'nun İstanbul Üniversitesinde gördüğü öğrenime ilişkin tüm belgelerin onaylı suretinin gönderilmesini isteyen Başsavcılık, 12 Eylül 1990'da yatay geçişin kabulüne ilişkin iş ile işlemlerin kim ve kimler tarafından ihdas edildiğinin tespiti ve bu kişilerin açık kimlik bilgilerini talep etmişti.
Yazıda, yatay geçişe ilişkin raporda belirtilen tarihlerde benzer yatay geçiş işlemlerinin yapılıp yapılmadığı hususuna ilişkin cevabın da ivedi şekilde savcılığa gönderilmesi istenmişti.
Ardından, 12 Mart Çarşamba günü yine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu hakkında üniversite diplomasının sahte olduğu iddiasıyla 'Resmi belgede sahtecilik' suçundan açılan soruşturma kapsamında İstanbul Üniversitesi'ne ikinci bir yazı gönderdi. Yazıda işlemlerin hızlandırılması talep edildi.
İmamoğlu'nun diploması iptal edildi
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasındaki durumu görüşmek üzere toplanan İstanbul Üniversitesi, İmamoğlu'nun diplomasının iptal edildiğini duyurdu.
Yapılan açıklamada "Üniversitemiz Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2025 tarih ve 61. toplantısında alınan 3 sayılı karar ile; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 24.02.2025 tarih ve 2025/44681 soruşturma sayılı ve ekinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın 17.02.2025 tarih ve E-68918934-663.08[2024/519-04-R]-12 sayılı “Araştırma Raporu”nda yer alan tespitler çerçevesinde Üniversitemizde görevlendirilen İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor uyarınca, Yükseköğretim Kurulu kararlarına ve mevzuatın aradığı şartlara aykırı olarak 1990 yılında Üniversitemiz İşletme Fakültesi İngilizce programına usulsüz yatay geçiş yapan 38 kişiden kaydı silinen 10 kişinin yatay geçiş kararlarının; geri kalan ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın “Araştırma Raporu”nda adı geçen kişi dahil mezun olan 28 kişinin yatay geçiş kararlarının ve bu kararlara dayalı olarak bu kişilerin elde ettikleri mezuniyetlerin ve diplomaların “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptal edilmesine; Üniversitemizin tüm fakültelerinde yapılmış olan yatay geçişlerle ilgili inceleme ve araştırmalara devam edilmesine ve akabinde gerekli iş ve işlemlerin tesis edilmesine karar verilmiştir. Alınan karar ve bu karara dayanak teşkil eden bütün bilgi ve belgeler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) ivedilikle gönderilecektir" ifadeleri yer aldı.