İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, lisans diplomasına yönelik iddialar üzerine, 'resmi belgede sahtecilik' suçundan başlatılan savcılık soruşturmasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısı düzenlenmiş ve ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer ve İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, sürece dair belgeleri paylaşmışlardı.
Açıklamanın ardından avukat Mehmet Pehlivan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İmamoğlu'nun diplomasının sahte olduğu paylaşımları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.
Pehlivan'ın paylaşımı şöyle:
* İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu'nun üniversite diploması üzerinden yapılan spekülasyonlara karşı kafalarda en ufak bir soru işareti dahi bırakmayacak şekilde belgelerle yaptığımız basın açıklaması sonrasında bile diplomanın sahte olduğu şeklinde paylaşım yaparak idari, siyasi ve yargısal süreçleri dizayn etmeye çalışan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır. Kamuoyunun bilgisine.
İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu'nun üniversite diploması üzerinden yapılan spekülasyonlara karşı kafalarda en ufak bir soru işareti dahi bırakmayacak şekilde belgelerle yaptığımız basın açıklaması sonrasında bile diplomanın sahte olduğu şeklinde paylaşım yaparak idari, siyasi ve…
— Mehmet Pehlivan (@mehmettpehlivan) February 25, 2025
Pehlivan, basın açıklamasında da İmamoğlu'nun soruşturmada, örgütlü suçlar bürosuna ifade vereceğinin bilgisini vermiş ve "İmamoğlu'nun bu kez ifadeye davet edildiği savcılığın terör suçları bürosu değil. örgütlü suçlar bürosu olduğunu belirterek, "Çağrı kağıdında hangi suçlamanın atılı olduğuna dair bir beyan yazmıyor” demişti.
Ne olmuştu?
İstanbul Üniversitesi mezunu olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun diplomasıyla ilgili bazı iddialar sosyal medyada gündeme getirilmişti. O iddialar üzerine de İmamoğlu'nun diplomasını paylaşan danışmanı Murat Ongun, "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun lisans (üniversite) diploması üzerinden polemik çıkartmaya çalışanlar için ayrıca yüksek lisans belgesini de bilgi için sunarız" ifadesini kullanmıştı.
Son aylarda hakkında yeni davalar, soruşturmalar başlatılan Ekrem İmamoğlu hakkında bu kez üniversite diplomasıyla ilgili soruşturma başlatıldı.
İddialar ve yanıtlar zaman zaman devam ederken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 'ihbarlar' üzerine soruşturma başlattığı öğrenildi.
Soruşturmanın, 'Yüksek Öğrenim Kurulunca hazırlanan rapor ile ilgili İmamoğlu'nun diplomasının sahteliğine ilişkin tespitlerin yer alması' üzerine başlatıldığı ileri sürüldü. Türk Ceza Kanunu'nun 204 (resmi belgede sahtecilik) ve diğer maddelerinde belirtilen suçlama kapsamında, ifadesi alınmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na 26 Şubat 2025 tarihinde ifade vermesi için çağrı kâğıdı ile davet edildiği belirtiliyordu.
İmamoğlu 5 Mart'ta ifade verecek
Ayrıca İmamoğlu’nun üniversite diploması hakkında başlatılan soruşturmanın ardından sosyal medyada dolaşıma giren İBB Başkanı'nın diplomasını YÖK'ün iptal ettiği iddialarına ilişkin CHP'den yalanlama gelmişti.
Soruşturma kapsamında İmamoğlu'nun ifade vermesi gereken 26 Şubat 2025 tarihi kamu görevi nedeniyle ifade veremeyeceğini belirtmesi ve mazeret dilekçesi sunması üzerine değiştirildi.
Ekrem İmamoğlu, 5 Mart Çarşamba günü 'Resmi belgede sahtecilik' suçlamasıyla Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda ifade verecek.
İmamoğlu hakkındaki diğer davalar neler?
Ekrem İmamoğlu hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ile ilgili sözleri nedeniyle de soruşturma başlatılmıştı.
Soruşturma kapsamında kabul edilen iddianamede İmamoğlu "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret", "tehdit" ve "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermekle" suçlanıyor ve 7 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması ve siyasi yasak talep ediliyor. Davanın ilk duruşması 11 Nisan'da görülecek.
İmamoğlu hakkında, CHP davalarında yer aldığını söylediği bilirkişi hakkındaki sözleri nedeniyle açılan başka bir soruşturmada da "yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs" suçlamasıyla da 4 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak istendi.
Ayrıca kamuoyunda "ahmak davası" olarak bilinen ve 2019'a kadar uzanan davanın yanı sıra, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı (2014-2019) dönemindeki bir ihale nedeniyle açılan bir dava ve Kasım 2024'te İBB'nin bazı etkinliklerde usulsüz harcama yapılarak kamu zararına yol açıldığı iddialarına ilişkin başlatılan bir soruşturma da var.
Avukatlarından belgeli açıklama
İstanbul Üniversitesi mezunu olan Ekrem İmamoğlu'na açılan 'sahte diploma' soruşturması ile ilgili avukatları Saraçhane'de açıklama yaptı.
Ekrem İmamoğlu'nun avukatlarının diploması ile ilgili yaptığı basın toplantısının adına 'OLAN DİPLOMA' adı verildi.
İmamoğlu'nun avukatları, İmamoğlu'nun yatay geçişin yasal mevzuata uygun olduğunu ve bütün koşulları sağladığını söylediler. Avukatlar, denklik ve tanınmanın o dönemde yatay geçişin konusu olmadığını ifade ettiler.
İmamoğlu'nun yatay geçiş için bütün kriterleri karşıladığını belirten Pehlivan "Hem belgeli hem de yasal bir yatay geçiş" diye konuştu.
Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, "Sayın İmamoğlu'nun yatay geçiş sırasında not ortalaması 62,5'tur. İstanbul Üniversitesi bu kriterleri kendi kendine mi belirliyor? Bu kriterler tüm üniversitelere geçişte aynı. 12 Eylül 1990'da İstanbul Üniversitesi Yönetim kurulu toplanıyor ve aralarında Sayın İmamoğlu'nun da bulunduğu yatay geçişler onaylanıyor, resmiyet kazanıyor. Komisyonun önerisi üzerine kabulü 51 kişi için yönetim kurulu veriyor. İmamoğlu 2 Ekim 1990'da İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümüne kayıt oluyor ve 2. sınıf talebesi olarak başlıyor" ifadelerine yer verdi.
Avukat Adem Sözüer de, "Başvuruda sorun yok, koşullarda da sorun yok. Fakülteye başlamış, sınavları başarıyla geçmiş, diplomasını almış, yüksek lisansını almış. O zaman bu nasıl oluyor da Ekrem İmamoğlu bakımından bir ceza soruşturması haline geliyor" dedi.