Cuma, Nisan 19, 2024

Ekim ayında en az 207 işçi, 2020 yılının ilk on ayında ise 1736 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından hazırlanan rapora göre, Ekim ayında 207 çalışan iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi, Ekim Ayı İş Cinayetleri Raporu’nu İzmit İnsan Hakları Parkı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla duyurdu. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre Ekim ayında en az 207 işçi yaşamını yitirdi. 2020 yılının ilk 10 ayında bin 736 işçi yaşamını yitirdi.

Ekim ayı raporuna göre, yaşamını yitiren işçilerin sekizi çocuk, 14’ü kadın, dokuzu Suriyeli, biri Afganistanlı, biri Özbekistanlı ve biri Türkmenistanlı olmak üzere 12’si sığınmacı ve 10’u sendikalı işçiydi… 21 emekçi ile İstanbul en çok işçinin yaşamını yitirdiği kent olurken, İstanbul’u 16 emekçi ile İzmir takip etti.

Rapora göre işçilerin ölüm nedenlerinde koronavirüs ilk sırada yer alırken, 51 işçi Covid-19, 36 işçi ezilme/göçük, 35 işçi trafik/servis kazası, 18 işçi yüksekten düşme yüzünden yaşamını yitirdi.

Raporda şu ifadelere de yer verildi:

Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart’tan beri geçen sekiz ayda en az 325 işçi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. İşçilerin ailelerini ve emeklileri de ekleyince Covid-19’un bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiği gerçeği tüm çıplaklığı ile ortadadır. Bu süreçte devlet için işçi ve halk sağlığı değil ekonominin bekasını sağlamak öncelik oldu. Güvencesiz çalışma yaygınlaştırıldı, patronlara teşvik paketleri hazırlandı ve işçi eylemleri yasaklandı.

Bu noktada işçi sınıfının acil salgın taleplerini örgütleme görevi önümüzde durmaktadır:

  • Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.
  • İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.
  • Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki tüm işçiler (kamu-özel) bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.
  • İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.
  • Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.
  • İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.
  • Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER