Merkez Bankası, dövize yönelişi durdurmak için kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti.

AK Parti'nin ekonomi politikaları nedeniyle rekorlar kıran döviz kurlarını durdurmak için 2021'de kur korumalı mevduat (KKM) devreye alınmıştı. Ancak Mehmet Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesiyle iktisatçıların 'saatli bomba' olarak nitelediği KKM hesaplarının yükünü azaltmak için bazı adımlar atıldı. Şimşek de geçtiğimiz ay ''KKM'den çıkış başladı. 3,4 trilyon liradan 2,7 liraya düştü. Biz inanıyoruz ki önümüzdeki sene bu çıkış tamamlanacak'' demişti. Ancak KKM hesaplarından çıkanlarınsa dövize yöneldiği görülüyor. Bu durum karşısında MB geri adım atarak zorunlu karşılık oranlarını güncelledi ve yeniden KKM'yle ilgili teşvik edici adım atmak zorunda kaldı.

Buna göre, kur koruması sağlanan hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının altı aya kadar olan vadelerde yüzde 30'dan yüzde 25'e indirilmesine, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) için tüm vadelerde TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4'ten yüzde 8'e yükseltilmesine karar verildi.

Editör: Anıl Can Tuncer