Cuma, Mart 29, 2024

Devlet Güvenlik Mahkemeleri geri mi dönüyor?

AKP, baskı rejiminin, darbe döneminin simgesi olarak değerlendirdiği ve sözde demokratikleşme adına kaldırdığı Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne benzer bir yapıyı yeniden kurumsallaştıracak. 

Yargıtay ve Danıştay’ a yönelik operasyonla tartışılan Yargı Paketi terörle mücadele adı altında özel mahkemelerin de yolunu açıyor. Önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu gündemine gelmesi beklenen tasarı, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı açılan davaların, suçun işlendiği yerin bağlı olduğu ilin adıyla anılan ağır ceza mahkemelerinde görülmesini öngörüyor. 

BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre bu suçlarla ilgili davaların, suçun işlendiği yer il veya ilçe ağır ceza merkezlerinde dağınık biçimde görülmelerinin, ihtisaslaşmanın sağlanması ile adli ve idari kapasitenin etkin ve verimli kullanımı bakımından zorluklar doğurduğu gerekçesine dayandırılan düzenlemenin amacı şöyle ifade edildi: 

“Özellikle terör suçlarında, örgüt ve mensuplarının aynı il ancak birden fazla ilçe idari sınırları içinde kalan eylemlerinin soruşturulması ve kovuşturulması sürecinde bu zorluklar daha belirgin hale gelmektedir. Başta Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirler olmak üzere, il merkezlerinde fakat farklı ilçe ve yetki alanlarında işlenen suçlarla ilgili kovuşturmalarda farklı mahkemeler arasında yetkiye ilişkin tereddütler doğabilmektedir. 

Kolluk teşkilatlarının uzman birim ve personelinin il merkezlerinde bulunması, tecrübeli yargı mensubu ve nitelikli personelle adli ihtisaslaşmanın il merkezlerinde daha kolay sağlanabilmesi ve ihtiyaç duyulan idari kapasitenin il merkezlerinde daha güçlü olması öngörülen düzenlemenin gerekçeleri arasındadır. 

İhtisaslaşmanın sağlanması amacıyla, işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak ceza mahkemelerinin belirli bir mahaldeki daireleri arasındaki iş dağılımının HSYK tarafından belirlenebilmesi imkânı getirilmiştir. Ancak, terör suçlarıyla ilgili davaların il ve ilçe ağır ceza mahkemelerinde dağınık biçimde görülmesi ve çoğu ilçe ağır ceza mahkemesinin tek daire (mahkeme) olarak çalışması nedeniyle sözü edilen kanun hükmü işletilememekte ve ihtisaslaşma sağlanamamaktadır. Düzenlemeyle bu sorun aşılarak, bahsedilen davaların il merkezindeki ağır ceza mahkemelerinde görülmesi sağlanmaktadır.” 

ÖZEL MAHKEMELER KURULUYOR

Anayasa Komisyonu’nun CHP’li üyeleri tasarıya ekledikleri muhalefet şerhinde, tasarı ile hukuk devletinin birçok ilkesi ve Anayasa hükümleri ihlal edilirken bir ihlalin de tabii yargıç ilkesinin ihlali ile kendini gösterdiği belirtildi. 

Bu düzenleme ile Olağanüstü Hal Mahkemeleri ile Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve Özel Yetkili Mahkemelerin bir yenisinin kurulduğu vurgulandı. Bazı suçlar bakımından yargı çevreleri genişletilerek hakimi, savcısı, kolluk mensupları özel olarak belirlenen yapılar oluşturulduğu belirtilerek, “İsteğe uygun sözde yargı kararlan elde edilmek istenmektedir. Bu niyet o denli açıklıkla konulmuştur ki belirtilen ‘kapsama giren suçlar dolayısıyla açılmış davalarda yetkisizlik kararı verilemez’ denilmekle yetinilmiş, tabii hakim ilkesinin uygulamasına esas olan suçun işlendiği tarih ölçütü dikkate dahi alınmamıştır” denildi.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER