CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile son günlerde yaşanan tutuklama, gözaltı ve soruşturmalara tepki gösterdi. Yücel, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve TÜSİAD’ı etketleyerek yaptığı açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

"Sistematik bir hukuksuzlukla karşı karşıyayız. AKP ülkeyi dipsiz bir karanlığa sürüklemek için her şeyi yapıyor. İktidar hırsı ve şimdiye kadar görülmemiş bir baskıyla siyasetçisinden gazetecisine, sanatçısından iş insanına kadar herkesi birer birer susturmak için yargıyı bir sopa gibi kullanıyor. Gazeteciler konuşmayacak, seçilmiş siyasiler konuşmayacak, sivil toplum konuşmayacak sadece siz konuşacaksınız öyle mi? Bunun adı da, “Demokrasi, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü” olacak öyle mi? Ne yaparsanız yapın, bu karanlık istibdat dönemi sona erecek. Ülkeye huzur, barış, demokrasi ve adalet gelecek."

Soruşturma başlatıldı

TÜSİAD'ın, dün gerçekleşen Genel Kurul Toplantısı'nda TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'ın iktidara yönelik eleştirilerde bulunması iktidar kanadının tepkisini topladı.

Aras, Kartalkaya’da 36'sı çocuk 78 kişinin öldüğü yangın faciasından siyasi tutuklamalara, ordu içindeki ihraçlardan gazetecilerin hedef alınmasına kadar pek çok konuya değindi. Turan ise, “Yolsuzluk, dolandırıcılık, karaborsa haberlerinin ardı arkası kesilmiyor. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, galiba artık şirket kurmaktan daha kolay” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Aras hakkında 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma' suçlamalarından soruşturma başlattı.

A Haber hakkında inceleme talebi A Haber hakkında inceleme talebi

Konuya ilişkin Başsavcılıktan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

* Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında 13/02/2025 tarihinde dernek genel kurulunda yapmış olduğu konuşmada bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikli sözleri nedeniyle adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımızca resen soruşturma başlatılmıştır.

Yılmaz Tunç yine hedef aldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugün Bartın'daki Ulus Adalet Sarayı Temel Atma Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Tunç, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras'ın açıklamalarını hedef aldı.

Aras'ın açıklamalarını “yargı ve siyaseti yönlendirme çabası” olarak nitelendiren Bakan Tunç, şunları kaydetti:

* Maalesef dün genel kurullarında yapmış oldukları talihsiz açıklamalar hukuk devletiyle bağdaşan açıklamalar değildir. Hiçbir organ, makam, mevki veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde dahi bulunamaz. Anayasamızın 138. maddesi böyledir.

Kaynak: ANKA