Perşembe, Mart 28, 2024

Demokrasinin yeniden inşası ülkenin yeniden inşasıdır…

Yani bu ortak metin, sadece bir metnin okunup masadan kalkmak üzere hazırlanan bir metin değildir. İktidar değişimi sağlanana ve sistem yeniden demokratik kural ve kurumlara kavuşuncaya kadar orada kalacaktır.

6 Parti lideri bir olumsuzluk çıkmazsa 12 Şubat’ta bir araya gelerek “Güçlendirilmiş Demokratik Parlamenter Sistem” konusundaki ortak metni ve önerilerini kamuoyunun bilgisine sunacaklar. Bu hafta çok önemli zira iktidar bloku bu tarihsel süreci kötülemek, gündemde yer almasını engellemek ve farklı gündemleri tartışma noktasında elinden geleni ortaya koyacaktır. Bu sebeple 6 partinin çok dikkatli bir iletişim sürecini planlayıp, örgütlenmesi gerekir.

Sadece açıklamanın kendisi değil sonrasında metnin kamuoyunun gündeminde tutulması, tartışılmasını sağlamak içinde bir strateji oluşturmaları elzemdir.

Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti, Saadet Parti ve Demokrat Parti’den sonra Deva ve Gelecek Partilerin bu sürece katılmaları çok önemli bir tarihsel süreci halkın önüne koymaktadır. Zira Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve onun sonucunda demokratik alanda, hukuk ve insan hakları alanında ve de en çok da ekonomik alanda yaşanan krizler hem üretilmiş hem de derinleşmiştir.

Toplumun büyük çoğunluğu bu sistemin kendi dertlerine derman olmadığının farkındadır. Sürekli destek kaybı yaşanması da bunun somut göstergesidir. Türkiye’nin bu tanımsız ve işlemeyen sistemden kurtulması tarihi bir adımdır. Bu tarihi adımdan da önemli olan farklı siyasi görüşlere, siyasi geleneklere sahip 6 partinin, demokrasi konusunda ortaya koyduğu samimiyettir. Eğer bu süreç başarıyla tamamlanırsa Türkiye’de demokrasi büyük bir sıçrama yaşayacak ve bu sıçrama beraberinde her alanda ciddi bir yenilenmeye imkân tanıyacaktır. Türkiye siyasi tarihinde eşi görülmemiş bu demokratik ortaklığın ülkenin önünü açacak bir fırsatı taşıdığını ve bunun heba edilmesi durumunda tamiri ve tarifi imkânsız bir süreci yaşayacağımızı herkes görmektedir.

Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Gültekin Uysal, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan ülkenin ve demokratik sistemin makus kaderini değiştirme imkânına sahiptir. Bu sorumluluğun layıkıyla yerine getirilmesi Türkiye’de ilk defa siyasal, toplumsal ve ekonomik bir krizin siyasal bir iradeyle ve demokratik bir süreçle taşların yerine oturmasını sağlayacaktır. Yani Türkiye muhtıralardan, darbelerden, bildirilerden bağımsız bir demokratik iradeyle kendi krizini demokratik aktörlerle çözme imkanına kavuşmuş olacaktır.

Bu yönüyle ülkenin tarihsel yönelimi ve akışı değişecektir. Bu sebepledir ki 6 parti milletin egemenliğinin yeniden kurumsal ve kültürel olarak tesis edilmesi noktasında gerekli adımları atar ve sonuca ulaştırırsa yeni bir Türkiye hikâyesi ortaya çıkacaktır. Bu süreç liderlerin, partilerin ve demokrasimizin birikimini göstermesi bakımından tarihseldir. Gerekli adımlar atılmazsa memleket üzerindeki ağır atmosfer daha da ağırlaşacak ve sonu belirsiz kriz ve çöküşler içinde ülke kendi kaderine terk edilmiş olacaktır. O nedenle yaşanılan süreç tarihidir.

Bu açıklamayla birlikte Millet İttifakı fiilen genişlemiş olacaktır. Bundan sonraki süreçte adaylık meselesi de artık masaya gelecektir. Yani bu ortak metin, sadece bir metnin okunup masadan kalkmak üzere hazırlanan bir metin değildir. İktidar değişimi sağlanana ve sistem yeniden demokratik kural ve kurumlara kavuşuncaya kadar orada kalacaktır. Masayı deviren, masadan kalkan hem kendisi kaybedecek hem de ülkeye kaybettirecektir. Öte yandan mevcut iktidar bloku masanın dağıtılması noktasında bütün gücünü ve imkanını seferber edecektir. O sebeple buna karşı da hazırlıklı olunması elzemdir.

Türkiye’nin daha önce yaşamadığı bu demokratik birliktelik toplumun farklı kesimlerinin desteğini alma konusunda da adımlar atmalıdır. Topluma umut olma, oluşturulan kamplaşmayı ortadan kaldırma ve siyasal alanı kimlik eksenindeki çatışmalardan kurtarma imkânı mevcuttur ve yapılabilir. Sayın Genel Başkanların bu bilinç ve kararlılıkla yeni bir hikâye yazma şartları olgunlaşmıştır ve ötelenemez bir nitelik kazanmıştır.

Süreç kolay olmayacaktır ancak süreci kolaylaştıracak olan şey 6 partinin sürekli iletişim içinde olmalarıdır. Ortak bir kriz masasının kurulması, genel başkanlar dışında parti yetkililerinin açıklama yapmaması ve gündemi değiştirecek bir aksiyon almaması elzemdir. Sürecin her aşaması planlı ve programlı, diyalogla götürülmelidir. Yol kazalarının en aza indirilmesi ve sürekli bir biçimde pozitif mesajların paylaşılması büyük değerdedir.

Türkiye siyaseti tarihi bir noktadadır. Bu noktanın evrimi demokratik sistemin yaşamı için hayatidir. Demokrasinin tesis edilmesi yani yeniden ve daha güçlü bir biçimde inşa edilmesi aynı zamanda ülkenin de yeniden inşası anlamına gelecektir. Suyun başında olanlar akışını değiştirecek güçtedir. Bunu ülkenin tarihine, halkına karşı bir büyük borç, vefa olarak görülmeli ve bu sınav başarıyla verilmelidir.

PolitikYol'da yayınlanan yazılar her gün öğlen mailinizde!

spot_img
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SÖYLEŞİLER

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,160TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,354AboneAbone Ol

GÜNDEM

ÇEVİRİLER

Bir Cevap Yazın

YAZARIN DİĞER YAZILARI