Cuma, Nisan 19, 2024

CHP’nin ekonomi kurmaylarından işsizlik rakamlarına ilişkin açıklama: Milletin üstüne ateşten gömlek geçirildi

CHP’nin ekonomi kurmayları Faik Öztrak ve Aykut Erdoğdu, bugün açıklanan işsizlik rakamları ile ilgili açıklamada bulundu. Öztrak, Ekonomide üretim çakıldı, işsizlik hızla artıyor, sokaklarda meyve-sebze kuyrukları uzayıp gidiyor. Milletin üzerine ateşten gömlek geçirildi” diye konuşurken Erdoğdu, Kasım ayına ait istatistiklerin işsizlik sorununun uzun süre gündemde olacağının habercisi olduğunu belirterek, geniş kapsamlı işsizlerin sayısının 7,5 milyona dayandığını söyledi.

İşsizlik rakamları açıklandı

TÜİK, bugün 2018 Kasım dönemine ilişkin işsizlik verilerini açıkladı. İşsizlik kasım döneminde yüzde 12.3 oldu. CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve İşveren Sendikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu açıklamalarda bulundu.

ERDOĞDU: “GENİŞ KAPSAMLI İŞSİZLİK 7,5 MİLYON”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Kasım ayına ait istatistiklerin işsizlik sorununun uzun süre gündemde olacağının habercisi olduğunu belirterek, geniş kapsamlı işsizlerin sayısının 7,5 milyona dayandığını söyledi.

Erdoğdu, TÜİK tarafından bugün açıklanan işsizlik verilerine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, Haziran seçimleri öncesinde günü kurtarmaya yönelik teşviklerle sınırlı düzeyde azalan işsiz sayısının seçimlerin hemen sonrasında artmaya başladığını belirterek şunları söyledi:

“24 Haziran seçimlerinden bu yana resmi işsiz sayısına yaklaşık 900 bin kişi eklendi, resmi işsiz sayısı 4 milyona dayandı. Resmi işsiz sayısı 4 milyona varır, TÜİK’in oranı yüzde 12,3 olurken kadınlarda işsizlik oranı yüzde 14,7’ye yükseldi. Geniş kapsamlı işsizlerin sayısı 7,5 milyona dayandı. İşsizlikteki artış, işgücüne katılma oranının azalmasına rağmen gerçekleşiyor. Diğer bir deyişle çeşitli gerekçelerle işgücü piyasasından çekilenler dahil edilse işsiz sayısı çok daha yüksek olur. İstihdamda ise hem bir önceki aya göre hem de bir önceki yıla göre önemli daralma görüldü. Ekim ayına göre istihdam 556 bin kişi azaldı. 2017 Kasım ayına göre ise 201 bin kişi azaldı. Haziran seçimlerinden bu yana 1 milyon kişilik istihdam kaybı var. Haziran’dan itibaren yaklaşık 300 bin kişiye geçici istihdam yaratıldı.”

Toplum Yararına Çalışma ve İş Başı Eğitim gibi geçici yöntemler hesaba katılmadığında gerçek istihdam kaybının 1 milyon 300 bin kişi olduğunu ifade edilebileceğine dikkat çeken Erdoğdu, kriz öncelikle kadınları vurduğunu vurguladı. Erdoğdu şöyle devam etti:

“Kasım ayında işsiz kadınların sayısı 1 milyon 542 bin oldu. 2008 krizinde kadınların işgücüne katılım oranları artmış ve kadınlar işgücü piyasasına çıkmışken bu defa tersi yaşanıyor. Kadınlar işsiz kaldıklarında işgücü piyasasından çekilip ev işleri ve hasta-çocuk bakımı işlerine çekildiği için ham kadınların işgücüne katılım oranı düşüyor hem de iş arayan kadınların sayısı azalıyor. Nitekim işgücüne dahil olmayan kadınlar arasında ev işleriyle meşgul olduğunu belirtenlerin sayısı Haziran seçimlerinden bu yana 281 bin kişi artmış.”

YAŞLILAR DA ÇALIŞMAK ZORUNDA

Verilere bakıldığında her 10 yaşlı insandan birisinin çalışmak zorunda olduğunu kaydeden Erdoğdu, “65 yaş üzerinde olup çalışmaya devam eden 830 bin kişi var” dedi. Tarım dışı işsizlik oranında ise bir yıl öncesine göre 2 puan, 1 ay öncesine göre de 0,7 puan artış gerçekleştiğini anlatan Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:

“Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 23,6. Ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı da yüzde 24,3’e yükseldi. Geçici önlemlerle kof kampanyalarla istihdam yaratamadılar, mevcut işlerin korunmasını sağlayacak ekonomi politikalarını uygulamadılar. 15-24 yaş aralığında bulunan her 10 gençten birisi işsiz. Genç işsizlik oranı Nisan ayından beri yüzde 7 oranında arttı. 1 milyon 202 bin gencimiz işsiz. Kriz genç kadınları da vurmuş görünüyor. Her 100 genç kadından 28’i işsiz. Tarım dışında bu oran yüzde 32’ye çıkıyor. İşsizlik kıskacında bulunan genç kadınlar işgücü piyasasından çekiliyor, eve kapanıyor. 15-30 yaş arasında ne eğitimde ne de istihdamda bulunan yaklaşık 5 milyon gencimiz bulunuyor. Bunun 3,5 milyonu kadınlardan oluşuyor. 25-29 yaş arasında bulunan ve bu yaştaki kadın nüfusunun yarısına tekabül eden 1,6 milyon genç kadın hiçbir üretken faaliyette bulunmaksızın eve kapanmış durumda.”

Hazirandan bu yana imalat sanayiinde 53 bin, inşaatta 272 bin, toptan perakende satışta 156 bin, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde ise 184 bin kişilik istihdam azaldığının altını çizen Erdoğdu, “Haziran seçimlerinden sonra ‘ekonomiyi şaha kaldıracağız’ diyenler işsizliğe çare olamıyor. Erdoğan yönetimi toplum yararına çalışma altında geçici istihdam biçimlerini yaygınlaştırmaya, işsizlik sigortası fonunun amaç dışı kullanımını sürdürmeye çalışıyor. İşsiz kalanların koşullarını göz önünde bulundurmadan fonun kullanımı ekonomiye de emekçiye de fayda sağlamıyor” diye konuştu.

ÖZTRAK: İŞSİZLİKTEKİ ARTIŞ 2009 KRİZİ SEVİYESİNDE

CHP’li Öztrak, işsiz sayısında ve işsizlik oranında görülen artışların 2009 krizinden bu yana görülen en yüksek artışlar olduğunu belirterek, “Ekonomide üretim çakıldı, işsizlik hızla artıyor, sokaklarda meyve-sebze kuyrukları uzayıp gidiyor. Milletin üzerine ateşten gömlek geçirildi” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, yaptığı yazılı açıklamayla bugün açıklanan Kasım 2018 dönemi işsizlik rakamlarını değerlendirdi. CHP’li Öztrak, şunları ifade etti:

2018’in son üç ayını kapsayan TÜİK Kasım ayı işgücü ve istihdam verileri ekonomide yaşanan ani duruşu tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Söz konusu verilere göre son bir yılda dar tanımlı işsiz sayısı 706 bin kişi artarak 3 milyon 981 bin kişiye ulaştı. Yine aynı dönemde dar tanımlı işsizlik oranı ise 2 puan birden artarak yüzde 12 sınırını da aştı ve yüzde 12,3’e çıktı. Gerek işsiz sayısında gerekse işsizlik oranında yaşanan bu artışlar 2009 krizinden bu yana görülen en yüksek artışlar olarak kayda geçti.

GERÇEK İŞSİZ SAYISI 7,5 MİLYONA DAYANDI

İş bulmaktan ümidini kestiği için ya da diğer sebeplerle iş gücüne dahil olmayan ama iş bulsam çalışırım diyenlerin de hesaba katıldığı “geniş tanımlı işsiz sayısı” ise Kasım 2018 döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre 623 bin kişilik artışla 6 milyon 117 bin kişiye“geniş tanımlı işsizlik oranı” ise 1,6 puan artışla yüzde 17,8’e ulaştı. Buna mevsimlik çalışanlar, zamana bağlı eksik istihdam edilenler ve yetersiz istihdam edilenler eklendiğinde ise işsiz sayısı 7,5 milyona dayanıyor.

GENÇ İŞSİZLİĞİ PATLADI

İşsizliğin en ağır yükünü ise gençlerimiz çekiyor. 15-24 yaş arasındaki gençlerde işsizlik oranı son bir yılda 4,3 puan birden artarak 2018’in Kasım ayında yüzde 23,6’ya ulaştı. Genç işsizlerin sayısı ise mevcut seride ilk kez 1,2 milyonu aştı. Diğer taraftan, Türkiye’de ne eğitimde ne çalışma hayatında olan 15-29 yaş arası gençlerin sayısı 4 milyon 890 bin seviyesinde.

ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ SAYISI 1 MİLYONUN ÜZERİNDE

Üniversite mezunu işsiz sayısı üst üste 5 aydır bir milyon sınırının üzerindeki seyrini sürdürüyor. Kasım 2018 döneminde üniversite mezunu işsiz sayısı 1 milyon 32 bin olarak gerçekleşti.

2009 KRİZİNDEN BU YANA İLK KEZ İSTİHDAM DÜŞTÜ

2018 Kasım ayında, 2017’nin aynı ayına göre, 201 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Bu, başka bir ekonomik kriz dönemi olan 2009 Ağustos ayından bu yana ilk kez yaşanmaktadır. Mevsim etkilerinden arınmış rakamlar ise istihdamdaki sıkıntıların ağırlaştığını ortaya koymaktadır. Son üç aydır sanayi istihdamındaki gerileme devam etmektedir. Yine inşaat sektöründe yılbaşından bu yana süren istihdam kayıpları Kasım’da da devam etmiştir. İstihdam yönünden nispeten dirençli olan hizmet sektöründe de çözülmenin başladığı anlaşılmaktadır. Nitekim Kasım ayında hizmet sektöründe yaşanan 87 bin kişilik istihdam kaybı 2015 Mart ayından bu yana görülen en yüksek istihdam kaybı olmuştur.

MİLLETİN ÜZERİNE ATEŞTEN GÖMLEK GEÇİRİLDİ

17 yıldır sıcak parayla ekonomiyi şişiren, gelen parayı beton ormanlarına yatıran, ülkede üretimi bitiren iktidar ise ekonomideki tabloyu doğru okuyamamaktadır. Reel kesime ait tüm veriler ekonomik krizin, milletimiz üzerindeki yükünün giderek ağırlaştığını ortaya koymaktadır. Ekonomide üretim çakılmakta, işsizlik hızla artmakta, sokaklarda meyve-sebze kuyrukları uzayıp gitmekte, milletin üzerine ateşten gömlek geçirilmektedir. Duran ekonomik aktivite ithalata ve dövize olan talebi yavaşlatmakta, dövizin tansiyonunu düşürmektedir. Ekonomideki gelişmeleri döviz kuru ve faiz üzerinden takip eden Saray ve Sarayın damadı ise milletin yaşadığı sıkıntıları “dengelendik, dengeleniyoruz” diyerek görmezden gelip, alay etmektedir.

“Dengelendik, dengeleniyoruz” diyerek milletimizle alay eden bu Saray yönetimine milletimiz en güzel dengeyi 31 Mart’ta sandıklarda verecektir.

 

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER