Cuma, Nisan 19, 2024

CHP’nin ekonomi kurmayları Erdoğdu ve Öztrak’tan işsizlik tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi’nin ekonomi kurmayları Faik Öztrak ve Aykut Erdoğdu, bugün TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

TÜİK’in açıkladığı 2019 yılı Nisan dönemi işgücü istatistiklerine göre Türkiye’de işsiz sayısı son bir yılda 1 milyon 116 bin kişi artarak 4 milyon 202 bin kişiye; işsizlik oranı da 3,4 puan artarak yüzde 13’e çıktı. Nisan ayında mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı da 0,1 puan artarak yüzde 13,8 oldu.

Nisan ayı işsizlik rakamları açıklandı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bugün yayınlanan 2019 Nisan ayı işsizlik rakamlarıyla ilgili yazılı açıklamasında şunları belirtti:

Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı son 14 aydır artışını sürdürüyor. Mevcut seride daha önce böyle bir şeyle karşılaşılmamıştı.

GERÇEK İŞSİZ SAYISI 8 MİLYON CİVARINDA

Fakat TÜİK’in resmi rakamları, Türkiye’deki işsizliğin boyutlarını göstermekte yetersiz kalıyor. İş bulma ümidini yitirdiği için iş aramaktan vazgeçenler ile diğer sebeplerle işgücü piyasasından kopanların da hesaba katıldığı “geniş tanımlı” işsiz sayısı, son bir yılda 1 milyon 363 bin kişilik artışla 6,5 milyona ulaştı. Aynı dönemde geniş tanımlı işsizlik oranı da 3,7 puanlık artışla yüzde 18,7 oldu. 2019 yılı Nisan döneminde eksik, yetersiz istihdam edilenler ile mevsimlik çalışanların da dahil edildiği gerçek işsiz sayısı ise 7,8 milyon kişiyi buldu.

HER DÖRT İŞSİZDEN BİRİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

Bu yılın Nisan döneminde gençlerde işsizlik oranı 6,3 puanlık artışla yüzde 23,2’ye ulaşırken üniversite mezunu işsiz sayısı 209 bin kişilik artışla 1 milyon 29 bin kişi oldu. 2019 yılının Nisan ayı itibariyle Türkiye’de her dört gençten biri işsiz, her dört işsizden biri üniversite mezunu.

SON 1 YILDA 810 BİN KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ

Türkiye’de istihdam son 6 aydır geriliyor. Nisan dönemi itibariyle son bir yılda Türkiye’de işini kaybedenlerin sayısı 810 bin kişi oldu. İstihdam kaybının sektörlere dağılımına bakıldığında inşaat sektöründeki sıkıntıların derinleşerek sürdüğü anlaşılıyor. Son bir yılda inşaat sektöründe 544 bin kişi işini kaybetti; son bir yılda işini kaybeden her 100 kişiden 67’si bu sektörden geldi. İnşaat sektöründe istihdam kaybı yıllık rakamlarla 13 aydır, mevsim etkilerinden arındırılmış aylık rakamlarla ise 15 aydır devam ediyor. Yine son bir yılda tarım sektöründe çalışan 329 bin, sanayi sektöründe çalışan 97 bin yurttaşımız işinden oldu. Diğer taraftan kayıt dışı istihdam oranı, 9 ay sonra yeniden yüzde 34’ün üzerine çıktı.

UCUBE YÖNETİM SİSTEMİ MİLLETİN AŞINI İŞİNİ KÜÇÜLTÜYOR

Hukuk üstünlüğünün, kuvvetler ayrılığının, güçlü bir denge ve denetimin olmadığı ucube tek adam saray rejimi hiçbir ekonomik aktöre ufuk sunmuyor, yandaşlar ve mutlu bir azınlık dışında kimseye umut vermiyor. Bu ucube sistem milletin aşını, işini büyütmek bir yana, aksine küçültüyor. Türkiye, bu ucube sisteme geçerken son beş yılını yitirdi. Şimdi de TBMM’ye getirilen 11. Beş Yıllık Kalkınma Planı tasarısı gelecek beş yılın da kaybedileceğini ortaya koyuyor. Oysa işinden olmuş gençlerimiz, atanamayan öğretmenlerimiz yaşamlarına kıyarken, Türkiye’nin kaybedecek tek bir dakikaya bile artık tahammülü yok.

ERDOĞDU: HER EVDE İŞSİZ DÖNEMİNDEN HER EVDE ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ DÖNEMİNE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, tarım dışı işsizliğin yüzde 16 olduğunu, her 4 gençten birinin işsiz olduğuna işaret ederek, “Her evde işsiz döneminden, her evde üniversiteli işsiz dönemine geçtik” dedi

Erdoğdu, TÜİK’in bugün açıkladığı istihdam rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, geçen yılın aynı döneminde işsizliğin yüzde 9,6 düzeyinde olduğuna işaret ederek bu yıl bu oranın yüzde 13’e yükseldiğine işaret ederek şunları söyledi:

“Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik göstergeleri 14 aydır kesintisiz bir şekilde artıyor. Bir önceki yılın aynı döneminde yüzde 10,3 olan mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik şimdi yüzde 13,8. Dolayısıyla işsizlikte duraksama ve düşüş esasen tarım sektörü için geçerli. Mevcut görüntünün arkasında tarımda son iki ayda gerçekleşen istihdam artışı yatıyor.”

Tarım dışı işsizlik oranının ise yüzde 16 ile tarihinin en yüksek seviyelerinde olduğunu kaydeden Erdoğdu, istihdam edilenlerin yüzde 17,6’sının tarım, yüzde 19,7’sinin sanayi, yüzde 5,7’sinin inşaat, yüzde 56,9’unun ise hizmet sektöründe yer aldığına dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Açıklanan tarım dışı işsizlik rakamları ve son 1 yılda işsiz kalan insan sayısının, ekonomide işlerin iyiye gitmediğini ve mevsim etkisiyle iyi gelen verilerin sonbahardan sonra kötüleşeceğini gösteriyor. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik rakamları, dipten dönme emaresinin olmadığının kanıtı. Krizin etkileri geride kalmış değil, sadece mevsim kaynaklı olarak bir düşüş var. Erdoğan yönetimi istihdam projeleri ve hedef gözeten teşviklerle hem tüketimi hem de iş ortamını canlandıracak bir program ortaya koyamadığı için yüksek işsizlik sorunu önümüzdeki dönem herkesin başını ağrıtacak.”

DİPLOMA ARTIK İŞSİZLİĞİN GARANTİSİ DEĞİL 

Genç işsiz sayısındaki yükselişin de devam ettiğini, 15-24 yaş arası genç nüfusta işsizliğin 6.3 puanlık artış ile yüzde 23.2’ye, 15-64 yaş grubunda 3.5 puanlık artış ile yüzde 13.3’e yükseldiğine dikkat çeken Erdoğdu, “ Bu rakamların anlamı her dört gençten biri işsizliğin pençesinde demek.  Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerimizin sayısında bir azalma yok. Bu gençlerin önemli bir kısmı üniversite mezunu. Yani her evde bir işsiz döneminden her evde üniversite mezunu bir işsiz dönemine girdik. Eskiden üniversite diploması işsiz kalmamanın garantisi gibiydi ama artık diplomanın ve liyakatın hiç önemi kalmadı. Bırakın üniversite mezunlarını, yüksek lisans hatta doktora yapmış kişiler bile iş bulmakta zorlanıyor” diye konuştu.

SİSTEM HATALI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 20 Şubat 2018’de yaptığı konuşmada, “Allah’ın izniyle yakın zamanda Türkiye’de işsizlik değil, çalışacak eleman bulma sorunu yaşanmaya başlayacaktır” dediğini hatırlatan Erdoğdu, “Bu sözün üzerinden sadece 14 ay geçti. Resmi rakamlara işsiz sayısı geçen yıl aynı dönemine göre 1 milyon 116 bin kişi artarak 4 milyon 202 bin kişiye, en geniş tanımlı işsiz sayısı ise 7 milyon 755 bine çıktı. Başkanlık sistemi, sadece enflasyon, faiz ve kurları artırmakla kalmadı, işsizliği de çok artırdı. Çünkü sistem baştan sona hatalı ve hatalı sistemden de doğru çıkmaz. İktidar bu gerçekle yüzleşmek zorunda” dedi.

Erdoğdu, DİSK’in takip ettiği geniş tanımlı işsiz oranının yüzde 20 olduğunu vurgulayarak, iş bulma ümidi olmayanlar, mevsimlik çalışanlar, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar, zamana bağlı eksik istihdam ve yetersiz istihdam edilenlerin dâhil edildiğinde en geniş anlamıyla işsiz sayısının 7 milyon 755 bine ulaştığını sözlerine ekledi.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER