Cuma, Mart 29, 2024

CHP’li Yedekçi: Eğitimin bütçesi de, kalitesi de düşüyor

TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sunan CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi, Eğitim İzleme Raporu verilerini açıklayarak eğitim kalitesi sorununu meclis gündemine taşıdı.  

CHP’li Yedekci, “Eğitim bir ülkenin geleceğini belirleyen en önemli unsurdur ve hükümet eğitim sistemi kalitesini en yüksek seviyede tutmakla yükümlüdür. Yap-boz tahtasına dönüşen eğitim sistemimiz ülkemizin aydınlık geleceği çocuklarımızın başarısını etkilemektedir.” dedi.

Yedekçi, İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA ÖZEL OKUL PAYI YÜZDE 7.6 ARTTI

Eğitim İzleme Raporu 2016-2017 verilerinde görüldüğü gibi eğitimde özel okulların payı her geçen yıl daha da yükselmektedir. 2016-2017 raporuna göre eğitimde özel okul payı yüzde 7,6 artmıştır.

ÖZEL OKUL SAYISINDA %100 ARTIŞ

4+4+4 öncesinde Türkiye’de ki özel okulların resmi okullara oranı yüzde 10 iken eğitimde 4+4+4 sistemine geçişten sonra özel okulların resmi okullara oranı 2016-2017 eğitim öğretim yılı itibariyle yüzde 100 artarak yüzde 20 olmuştur.  İlköğretim düzeyinde 247 bin 207 çocuk özel eğitim hizmetlerinden yararlanmaktadır. Özel okullarda eğitim gören çocuklarımızın sayısının giderek artıyor olmasının nedeni ve devlet okullarımızdan ile özel okullardan mezun olan öğrencilerin başarı grafiğindeki farklılık araştırılmalıdır.

ÖZEL OKUL TEŞVİKLERİ YOKSUL ÖĞRENCİLERE YAPILMALIDIR

Kamu bütçesinden özel okullara ödenen teşvikler özel öğretim payındaki artışı açıklamaktadır. Öğrenci başına yıllık 2860 TL ile 4000 TL arasında değişen teşvikler özel okulların ailelerin tarafından tercih edilmesine neden olmaktadır. Kamu bütçesinden yapılan bu teşvik ile devlet okullarının bakım ve onarımında kullanılmalı, yoksul öğrencilerin beslenme ihtiyacı karşılanmalıdır.

DEVLET BÜTÇESİNDEN AYRILAN EĞİTİM PAYI GİDEREK DÜŞÜYOR

2002 yılında devlet bütçesinden ayrılan eğitim yatırımlarının oranı yüzde 17,18 iken 2017 yılına gelindiğinde eğitim için harcanan para yüzde 8,51’e düşmüştür. Açıklanan eylül ayı enflasyon rakamlarında da aylık en yüksek artış yüzde 2,8 paya sahip olan eğitimdedir. Özel okulların çoğalması ve fiyatlarının yüksekliği eğitimde adaletsizliğe neden olmaktadır. Bu sorunu çözüm bulunmalı ve ülkemizin geleceği çocuklarımızın öğrenim hakkı adaletle sağlanmalıdır.

UNICEF RAPORUNDA ÜLKEMİZ EĞİTİM KALİTESİNDE SON SIRADA

Devlet ilköğretim okullarında yüzde 31’inde farklı seviyelerde eğitim alması gereken öğrenciler birleştirilmiş sınıflarda eğitim görmektedir. UNICEF tarafından çocukların yaşam koşullarına yönelik birçok kategoride hazırlanan ülkelerin performans raporuna göre de ülkemiz eğitim kalitesi kategorisinde son sırada yer almaktadır.

 

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER