Cuma, Nisan 19, 2024

CHP’li Torun: Türkiye’nin en can yakıcı sorunu işsizliktir, yoksulluktur

İşsizlik sorununu çözmek için, işsizliğin özelliklerinin ortaya konması ve buna uygun mücadele politikalarının belirlenmesi büyük önem taşıdığını beliirten Torun, Türkiye’de işsizliğin analizi ve özelliklerinin ortaya konması, reel işsizlik rakamlarının belirlenmesi, işgücü katılım oranlarının tespiti ve işsizliği önleyecek politikaların geliştirilmesi Meclis Araşrıtması açılmasını isteyen önergesini TBMM Başkanlığına sundu.

‘GENÇ İŞSİZLİK SÜREKLİ TIRMANIYOR’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, TÜİK’in son açıkladığı istatistklere gore işssizlik rakamlarının her geçen gün artığını, özellikle gen işsizlik oranının tırmanış gösterdiğini, kadınların işgücüne katılım oranının ise düşüklüğnün dikkat çekici olduğunu söyledi. AKP iktidarının Başkanlık sevdasından başka bir şey düşünmediği bugünlerde, can yakıcı sorunların başını çeken işsizliğin peşinden getirdiği yoksulluğun vahim bir noktaya geldiğini beliren Torun’un araştırma önergesinin gerekçesi şöyle:

"Günümüzde bir çok ülkede istihdamın yapısı ve işsizliğin boyutu, ülkenin ekonomik gelişme ve sosyal kalkınma düzeyinin önemli bir göstergesi olmaktadır. Türkiye’nin işsizlik sorununun temelinde, tarım toplumu niteliğinin az da olsa ağırlığının sürmesi, hızla artan genç nüfusa istihdam olanaklarının sağlanamaması gibi temel nedenler yatmaktadır. Bu da Türkiye’de işsizliğin yapısal bir özellik taşıması sonucunu doğurmaktadır. Başta sanayi sektöründe olmak üzere yatırım miktarında sürekliliğin sağlanamaması, tarım kesimindeki işgücü fazlasının tarım dışındaki sektörler tarafından yeterli ölçüde istihdam edilememesi ile sonuçlanmaktadır. İşsizlik kentsel bir sorun olarak ele alındığında ise, Türkiye’de işsizliğin hayli yüksek düzeyde seyrettiği anlaşılmaktadır.

KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILIM ORANININ DÜŞÜKLÜĞÜ AKP İKTİDARININ KADINA BAKIŞ AÇISININ EN AÇIK GÖSTERGESİDİR

1990’lı yıllarda OECD ülkeleri arasında göreli olarak düşük kabul edilebilecek bir işsizlik oranına sahip olan Türkiye’nin, 2000’li yıllarda bu konumunu kaybettiği görülmektedir. Türkiye’de istihdamın % 33’ünün kendi hesabına çalışmanın ve ücretsiz aile işçiliğinin yaygın olduğu tarımda sektöründe yer aldığı düşünüldüğünde, işsizlik sorununun olduğundan daha hafif yansıdığını söylemek mümkündür. Türkiye’de işgücüne katılma oranlarının düşük olması, işsizlik oranlarının da düşük görülmesine neden olmaktadır. Türkiye’de işgücüne katılma oranları OECD ortalamasının oldukça altındadır. OECD ülkelerinde ortalama işgücüne katılma oranı % 68-70 düzeyinde iken, Türkiye’de iş gücüne katılma oranları giderek düşmekte ve bu oranların 1994-2014 dönemi ortalaması % 52 olmaktadır. Bunun yanı sıra Türkiye’de kadın iş gücü katılım oranı %33 ve erkek iş gücü katılım oranı %72,8 iken OECD ülkelerinde bu oranlar kadınlar için %61,5 ve erkekler için % 79,2’dir. Dünya Bankası sınıflandırmalarına göre aynı grupta bulunduğumuz Avrupa ve Orta Asya’daki gelişmekte olan ülkeler arasında da Türkiye en düşük işgücüne katılım oranına sahip ülkedir Bu rakamlarla Türkiye, dünya ortalamasının da altında kalmaktadır. Bu veriler ışığında, Türkiye’de genel işgücü katılım oranının gerek OECD ülkelerine, gerekse de aynı grupta bulunduğumuz gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya ülkelerine kıyasla daha düşük olmasının altındaki en önemli nedenlerden biri kadınların işgücüne katılım oranının düşük olmasıdır.

‘TÜİK’İN AÇIKLADIĞI RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR’

 Türkiye’de işgücüne katılma oranını düşüren ve böylece işsizlik oranlarının düşük çıkmasına yol açan bir diğer faktör de, işsizlik tanımının, iş bulma ümidini kaybettiği için iş aramayan, fakat iş olsa çalışmaya hazır olan “iş aramayıp işbaşı yapmaya hazır” kişileri kapsamamasıdır. İş bulma ümidi olmadığı için iş aramayıp, işbaşı yapmaya hazır olanların oranının, işsizlik oranına göre oldukça yüksek olduğu anlaşılmaktadır.

TÜİK’in son açıkladığı istatistiklere gore Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 354 bin kişi artarak 3 milyon 324 bin kişi olmuş, işsizlik oranı ise 0,9 puanlık artış ile %10,7 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Gerçek işsizlik rakamı, iş bulma ümidini kaybettiği için iş aramayanlarla birlikte düşünüldüğünde ise 6 milyonu bulmaktadır.

‘İVEDİLİKLE İŞSİZLİKLE MÜCADELE POLİTİKALARI OLUŞTURULMALIDIR’

Türkiye’de işsizliğin analizi ve özelliklerinin ortaya konması, işsizliği önleyecek politikaların geliştirilmesi için büyük önem taşımaktadır. İşsizliğin iktisadi faaliyet kolu, cinsiyet ve yaş, iş arama süresi, eğitim, meslek ve coğrafi bölgeler gibi özellikler dikkate alınarak incelenmesi ve bu süreçte işsizlikle mücadele politikalarının oluşturulması elzemdir."

PolitikYol

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER