Perşembe, Nisan 25, 2024

CHP’li Tekin’den deprem uyarısı: İnsanlar rant kurbanı olacak

Tekin, yaptığı açıklamada Marmara’da peş peşe meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremlerin ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Deprem gerçeğinin adeta unutulmuş gibi göründüğünü kaydeden Tekin, “1999 depreminin üstünden 17 yıl geçmesine rağmen, elle tutulur, gözle görülür tek bir somut proje ortaya konamıyor. AKP iktidarı, 14 yıldan bu yana Türkiye’yi yönetiyor, 14 yıl içinde depremin yıkıcı etkilerine karşı tek bir önlem dahi alınmadı. Bırakın önlem almayı, Ulusal Deprem Konseyi bile bir gecede lağvedildi. Bilim insanlarımız adeta kapının önüne konuldu. Sanki Türkiye’de bir deprem gerçeği ve tehlikesi yokmuş gibi, bu konuda çalışma yapan bilim insanlarımızın çalışmaları kendilerine haber dahi verilmeden sonlandırıldı” dedi.

“DEPREM SONRASI TOPLANMA ALANLARI PEŞKEŞ ÇEKİLDİ”

Tekin, 1999 depremi sonrası İstanbul’da belirlenen yaklaşık 11 bin dönüm “deprem sonrası toplanma alanının” büyük çoğunluğunun imara açıldığını ve yandaşlara “peşkeş çekildiğini” ifade ederek, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin yüzde 66’sı fay hatları üzerinde yaşamakta. DSP Hükümeti döneminde çıkarılan ‘deprem vergisi’ kapsamında vatandaşlar bugüne kadar 69 milyar lira ödedi. Kamu arazileri deprem dönüşümü kullanımı için ayrıldı. Ne yazık ki, AKP iktidarı topladığı vergileri duble yollar için harcadı. 69 milyar dolar vergi ranta dönüştürüldü. Başka bir ülkede bu durum büyük bir suçtur. İnsanlarımız doğal afet kurbanı değil rant kurbanı oldu, olacak. Bugün İstanbul’da belirlenen deprem toplama alanlarının yandaşlara nasıl peşkeş çekildiğini görüyoruz.

İstanbul’da 500’e yakın kamu alanı deprem dönüşümü ve kentsel dönüşümün dışında bırakıldı. Tamamen yandaşların, havuz sermayesinin, AVM’lerinin ve rezidanslarının oldu.

14 yıldır hükümet olan AKP afet ve deprem risklerinin azaltılmasına yönelik gerekli yasaları düzenlemedi ve eksikliklerini gidermedi. Mevcut İmar Yasası, Afet Yasası, Yapı Denetim Yasası, Zorunlu Deprem Sigortası Yasası ile deprem riskleri azaltılamaz. Risklerin önlenmesi ve azaltılması hedefine yönelik düzenlemelere geçilmesi ciddi bir zorunluluktur.”

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Türkiye’nin hala 18 Nisan 1996 tarihinde yürürlüğe giren, hem güncelliğini hem de işlevini yitiren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası’nı kullandığına dikkat çeken Tekin, “2009 da kurulan AFAD hala yara sarma ve müdahale ağırlıklı bir misyonda kalmıştır. İstanbul Deprem Master Planı ve 2004 yılında yapılan Deprem Şurası kararları rafta kaldırılmıştır. Ulusal Deprem Konseyi de kaldırıldığına göre, deprem ülkemiz için tehlike olmaktan çıkmış mıdır? Bu karar Deprem Şurası kararlarını hiçe saymak değil midir?” diye sordu.

Hükümete, deprem konusunda duyarlı olarak yapılması gerekenlerin bir an önce hayata geçirilmesi için çağrıda bulunan Tekin, “Çılgın projeler’ ile meşgul ettiğiniz gündemi akılcı projeler ile telafi etmenizi istiyoruz. Uyarıyoruz, yarın meydana gelecek herhangi bir olayda ‘depremin fıtratında var’ demeyin” değerlendirmesinde bulundu.

(ANKA)

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER