Cuma, Mart 29, 2024

CHP’li Öztrak, TÜİK tarafından açıklanan üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi

CHP Tekirdağ Milletvekili ve iktisatçı Faik Öztrak, bugün açıklanan 2017 yılı üçüncü çeyreğinde açıklanan % 11,1’lik büyüme rakamlarını değerlendirdi. Öztrak, TÜİK’in uzun süredir vekaletle yönetildiğini belirterek, “TÜİK 2016 Şubat ayından bu yana vekaletle yönetilmektedir. Vekaletle yönetilen bir kurum siyasi müdahalelere açıktır. Cumhurbaşkanı ve Ekonomi Bakanının aylar öncesinden çift haneli büyüme müjdesi vermesi, hükümet emretti TÜİK yaptı algısını güçlendirir. Türkiye’ye zarar verir.” ifadelerini kullandı.

Sosyal medya platformu Twitter’da büyüme rakamlarını değerlendiren Öztrak, şunları söyledi:

“Türkiye’nin yılın üçüncü üç ayında % 11,1, ilk dokuz ayda ise yüzde 7,4 büyümesi elbette bizleri de sevindirir. Ancak bu büyümenin kalitesi ve sürdürülebilirliğine bakınca sevincimiz kısa sürmektedir. Büyümenin ardında ciddi mali teşvikler ve düşük baz etkisinin katkısı bulunmaktadır. Verilen olağanüstü teşviklere ve yılın ilk 9 ayındaki yüzde 7,4’lük büyümeye rağmen işsizlik çift hanelere yerleşip kalmıştır. Enflasyon rekorlar kırmış milletin satın alma gücü erimiştir.

Genç işsizliği yüzde 20,6 iken, üniversite mezunu işsizlerimizin sayısı 1 milyonu aşmışken, piyasada sektör temsilcilerinin ciddi durgunluk şikayetleri varken yılın ilk dokuz ayındaki büyümeden kimler yararlanmıştır?

Üçüncü üç aydaki yüzde 11,1’lik büyümenin yüzde 97’si (10,7 puanı) yurtiçi talepten kaynaklanmıştır. Yine büyümenin 7 puanı hane halkı tüketiminden (% 63) gelmiştir. Mali teşvikler hane halkı tüketimini öne aldıysa, bu gelecek dönemdeki büyümeyi sınırlayacaktır. Faaliyet tarafında büyümeye en büyük katkı hizmet sektöründen gelmiştir. Tarım ve sanayi gibi dış ticarete açık sektörlerin büyümeye katkısı yüzde 27 civarındadır. TL’deki ciddi değer kaybına rağmen dış ticarete açık sektörlerin büyümeye katkısı nispeten sınırlı kalmıştır. Sektörlerin detaylarına inildikçe bazı soru işaretleri doğmaktadır. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 200 milyar TL’nin üzerinde bir kaynak kullandırılmış ve krediler pompalanmışken yılın üçüncü üç ayında finans kesimi katma değeri nasıl olmuş da yüzde 5,8 daralmıştır?

Mevsim ve takvim etkisinden arınmış katma değer rakamları zaten hız kesti. Yılın üçüncü üç ayında, bir önceki üç aya göre tarım ve imalat sanayi katma değerindeki büyüme ise negatife dönmüş durumda. GSYH’nın artışı ise yüzde 1,2. Büyüme ivme kaybediyor.

Büyümenin sürdürülebilirliği ve kalitesine dönük soru işaretleri bir yana, rakamların piyasa beklentilerinden sürekli sapması da başka bir soru işaretidir. Gerçekleşme sürekli tahminin üzerinde kalıyorsa ya tahmin modellerinde ya da gelen rakamlarda bir sorun var demektir. TÜİK 2016 Şubat ayından bu yana vekaletle yönetilmektedir. Vekaletle yönetilen bir kurum siyasi müdahalelere açıktır. Cumhurbaşkanı ve Ekonomi Bakanının aylar öncesinden çift haneli büyüme müjdesi vermesi, hükümet emretti TÜİK yaptı algısını güçlendirir. Türkiye’ye zarar verir.”
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER