Perşembe, Mart 28, 2024

CHP’li İlgezdi: Annesiyle Cezaevinde kalan çocuklar mahkum değildir!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Adalet Bakanlığı tarafından cezaevinde annesiyle kalan çocuklara yönelik başlatılan “ev tipi cezaevi” projesi hakkında açıklamalarda bulundu. 

Adalet Bakanlığının yıllardır büyük mağduriyetler yaratan bu denli ağır insan hakları ihlali karşısında geç de olsa harekete geçmesini olumlu bulduğunu ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Annesiyle cezaevinde kalan çocukların orada mahkum değil, çocuk oldukları gerçeği kabul edilmelidir. Bu çocukların karşılaştıkları sorunların sadece ceza infaz sistemi içerisinde çözülmesi doğru değildir.” dedi.Çocukların daha fazla mağdur edilmemesi için atılması gereken öncelikli adımların olduğunu anımsatan İlgezdi, gerçekçi ve sorunları çözen bir yaklaşımın ortaya konulması için cezaevinde anneleriyle kalan çocukların sadece Adalet Bakanlığının değil pek çok çalışma alanının ortak konusu olması gerektiğini belirtti.CHP  Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin yapmış olduğu yazılı açıklama şöyle:

ANNESİYLE CEZAEVİNDE KALAN ÇOCUKLAR, CEZA İÇİNDE CEZA DÜZENİNİN KURBANI OLMASIN!

Basın yayın kuruluşlarında Adalet Bakanlığı’nın Cezaevlerinde Annesiyle birlikte kalan çocuklara yönelik “ev tipi hapishaneler” modeli üzerinde çalışmalara başlandığı bilgisi yer almıştır. Cezaevinde annesiyle yaşamak zorunda bırakılan çocuklar siyaset üstü bir konudur. Bu gerçekten hareketle, çocuklarımızın sorunlarının ve ihtiyaçlarının belirlenmesi herkesin ortak sorumluluğudur.

Adalet Bakanlığının yıllardır büyük mağduriyetler yaratan bu denli ağır insan hakları ihlali karşısında geç de olsa harekete geçmesi olumludur. Ancak yeterli değildir.

Annesiyle ceza evinde kalmak zorunda bırakılan çocuklar için yine ceza sistemi içerisinde bir çözüm üretilmeye çalışılması gerçekçi değildir. Her şeyden önce cezaevleri 0-6 yaş grubu çocuklar için uygun yerler değildir.

Ceza infaz sistemi içerisinde yer alan hapishaneler, bireylerin toplumsal ilişki kurmasını engellemeye yönelik dizayn edilmiş total kurumlardır. Bu kurumların patolojik karakteri ise bireyin özgürlüğüne karşı getirilen katı ve keskin sınırlardır.

Dolayısıyla ceza verme mantığı içerisinde kuralları yetişkinlere göre oluşturulan hapishanelerde, çocukların sosyal ve psikolojik gelişimine yönelik temel hak ve imkanlar göz ardı edilmektedir.

Cezaevlerinin katı cezalandırıcı koşulları çocukların sağlıklı gelişimini son derece olumsuz etkilemektedir. Zira dünyanın neresinde olursa annesiyle mahkûm olan çocuklar cezaevi sürecine ve sonrasına ortaklık etmektedir.

Nasıl ki çocuklar annelerinden ayrı düşünülemezse, annelerinden de çocuklarından ayrı düşünülemeyeceği bir gerçektir. 0-6 yaş grubu çocukların cezaevlerinde karşılaştığı dezavantajlı ortamının ortadan kaldırılması için bu çocukların cezaevi ortamında karşılaştığı mahrumiyetler acilen belirlenmelidir.

Bunun için çocukların karşılaştıkları sorunların sadece ceza infaz sistemi içerisinde çözülmesi doğru değildir.

Gerçekçi ve sorunları çözen bir yaklaşımın ortaya konulması için cezaevinde anneleriyle kalan çocuklar sadece Adalet Bakanlığının değil pek çok çalışma alanının ortak konusu olmalıdır.

Bununla birlikte, süreç içerisinde çocukların daha fazla mağdur edilmemesi için öncelikle ve acilen atılması gereken daha hayati adımlar vardır:

1)  Çocukların cezaevlerinde mahkum değil, çocuk oldukları gerçeği kabul edilmelidir.

2) Kadınların çocuklarıyla sağlıklı bir ilişki kurarak annelik hakkını kullanabileceği, bebeğin fizyolojik ve zihinsel gelişimini sağlıklı şekilde tamamlayacağı bir ortam oluşturmalıdır.

3) Cezaevleri içerisinde her çocuğun kendi akranlarıyla vakit geçirebileceği çocuk dostu alanlar yaratılmalıdır.

4) 3-6 yaş grubu çocukların kreşe gitme imkanı sağlanmalı, bu kreşler hapishane dışında olmalıdır.

5) Kreşe gitme olanağı olmayan 0-3 yaş grubu çocuklar için de cezaevinin içinde cezaevinin kaotik otamından izole edilmiş sosyal yaşam ve bakım alanları inşa edilmelidir.

6) Cezaevi içerisindeki oyuncak sınırlaması kaldırılmalıdır.

7) Çocuklara babalarıyla birlikte açık görüş gerçekleştirme imkanı sağlanmalı, annenin de yer alacağı bu açık görüşler, gün boyu olacak şekilde hapishane dışında olmalıdır.

8) Çocukların barındıkları cezaevlerinde 24 saat esasına uygun olarak pediatri klinkleri kurulmalıdır.

9) Çocuk gelişimine uygun beslenme programı uygulanmalıdır.

10) Her cezaevinde mutlaka cezaevi psikoloğu, sosyal hizmet uzmanı ve öğretmen istihdam edilmelidir. Cezaevlerinde görev alacak bu kişiler çocuk gelişimine yönelik mutlaka pedajojik formasyondan geçirilmelidir.”

 

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER