Çarşamba, Mart 27, 2024

CHP’li Böke TÜİK verilerini değerlendirdi: Gerçek işsizlik %18,2!

Böke’nin 2016 Mart Ayı İşgücü Verilerine ilişkin yaptığı basın açıklaması şöyle:

"Türkiye AKP tarafından potansiyelinin altında bir büyümeye mahkum edildi. Vatandaşlarımıza istihdam yaratma kaygısı taşımayan AKP hükümetinin, ülkenin kanayan yarası işsizliğe derman olamayacağı bugün açıklanan verilerle bir kez daha onaylandı. Türkiye’deki 6 milyona yakın işsizin sorumlusu AKP’dir. 

2002 yılından önce yüzde 10’un altında bulunan işsizlik oranını, 14 yıllık AKP iktidarı çift hanelere çiviyle çaktı. TUİK tarafından bugün açıklanan verilere göre Mart ayında işsizlik yüzde 10,1 olarak gerçekleşti. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik 9,7 iken, tarım dışı işsizlik ise yüzde 11,5 oldu. İşsizler ordusuna ümidini kaybetmiş vatandaşlarımız eklendiğinde gerçek işsizliğin yüzde 18,2’ye kadar yükseldiğini görüyoruz." 

"ÇALIŞMA HAYATINDA KADIN-ERKEK EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞİYOR"

Türkiye’de kadınların çalışma hayatına katılımı çok zayıf. TÜİK rakamlarına göre Mart ayında kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 31,6 iken erkeklerde bu oran yüzde 71,5. Kadınların işgücüne katılma oranı Türkiye’nin de aralarında bulunduğu orta-yüksek gelirli Brezilya, Çin, Çek Cumhuriyeti ve Endonezya gibi ülkelerdeki oranın neredeyse yarısı kadar. Kadını çalışma hayatından dışlayıcı ve ayrıştırıcı politikalarıyla ünlü AKP hükümeti ülkeyi yönetmeye devam ettikçe kadınların işgücüne katılımının düşük kalması kaçınılmaz. 

"ÇALIŞMAK İSTEYEN KADINA İŞ YOK"

Kadınların işgücüne katılımı hem erkeklere hem de diğer ülkelere kıyasla çok daha düşük. Üstüne üstlük işgücüne katılan kadın da iş bulmakta erkeklerden daha fazla zorlanıyor. 2014 yılında yüzde 9 olan erkeklerin işsizlik oranı 2015’te benzer şekilde yüzde 9,2 düzeyinde iken, kadınların işsizlik oranında aynı dönemde yüzde 11,9’dan yüzde 12,6’ya yükseldi. Bir başka deyişle kadın ile erkek işsizlik oranları arasındaki makas açıldı. Bugün açıklanan güncel veriler de hem erkek hem de kadınlarda işsizliğin istenilen oranda düşmediğini ve kadın erkek arasındaki bu farkın da kapanmadığını göstermekte.  

AKP işsizliğin sebebi olmaya devam ettikçe, biz çözümü için haykırmaya devam edeceğiz. Ülkemizin yüksek katma değerli ve istihdam yaratıcı bir ekonomi modeline geçmesi ve dolayısıyla işsizlik probleminin üstesinden gelmesi mümkün. Üretimi, tüketimi körükleyerek değil, teknoloji ve beşeri sermaye odaklı yatırımlarla canlandıracak, adil ve insani gelişmişliğe yol açacak bir ekonomi modeliyle istihdam yaratmak gerekiyor. 

İşsizliği azaltmakla birlikte, çalışma hayatında kadın-erkek ayrımcılığını ortadan kaldıracak daha eşitlikçi bir ekonomik yapı AKP iktidar olduğu müddetçe ufukta görünmüyor. Nitekim, hükümet, adına ‘’reform ve vaat’’ dedikleri popülist uygulamalara imza atmaya devam ediyor. Bu politikalara bir örnek kadın ve erkekler arasında eşitsizliği arttıracak şekilde doğum izinlerinin düzenlenmesidir. Bu süre kadın ve erkekler arasında eşitliği sağlayacak bir biçimde tasarlanmalıdır. Bir diğer örnek ise Sağlık Bakanlığı’nın yeni yayınladığı genelge. Bu genelgeye göre süt izni kullanan kadınların döner sermayeden aldığı pay kısıtlanıyor. Bu da kadın ve erkek arasında ücret eşitsizliği yaratıyor. 

Biz CHP olarak kadınların iş hayatına entegrasyonu için kadına ve erkeğe eşit davranan izin ve ücret uygulamalarının, iş yerlerinde ve mahallelerde ücretsiz kreş imkanlarının sağlanmasının ve sosyal bakım hizmetlerinin yaşlı bakım evlerini de yaygınlaştıracak şekilde sunulmasının bu alanda atılması gereken acil adımlar olduğunun altını çiziyoruz. Ancak bu tip uygulamalarla işgücü piyasalarındaki kadın erkek eşitsizliğinin ortadan kalkabileceğini savunuyoruz.”

politikyol

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER