Perşembe, Nisan 25, 2024

CHP’li Böke: Ekonomide borçlanma limiti aşılarak büyük risk alanı oluşturuldu

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Hazine borçlanmasında yıllık yasal sınırın 8 ayda aşılmasını, TBMM gündemine taşıdı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Hükümetin borçlanma sınırını 8 ayda ve Bakanlar Kurulu kararı olmadan, yasadışı şekilde aştığına dikkat çeken Böke, “Yılsonu borçlanma tutarlarının gelebileceği nokta ve bunun Türkiye ekonomisine vereceği zarara ilişkin, ekonomi yönetiminin bir planı var mı?” diye sordu.

2001 ekonomik krizinden alınan derslerle 4749 Sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’la, ekonomide devlet borçlanmasına yasa ile limit konulduğunu hatırlatan Böke, yasaya göre Hükümetin 1 yıl içinde ancak o sınıra kadar boçlanma yapabileceğini yüzde 5’lik ilave borçlanma hakkının da, ancak Müsteşarlığın görüşü ve Bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile artırılabileceğini belirtti.

“YASAYI İHLAL ETTİLER”

Bu yılın tamamında, Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması halinde borçlanma tutarındaki sınırın, 52.5 milyar liraya çıkabileceğini ancak bununla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı da alınmadığını hatırlatan Böke, Ağustos ayı itibariyle Hazine’nin nakit bazda net 53.416 milyon lira borçlandığını vurguladı. Böke, “Nakit verilere göre, şimdiden olağan limitin aşıldığı, üstelik Bakanlar Kurulu kararıyla tanınabilecek ilave hakkın da, böyle bir karar olmadan, üzerine çıkıldığı anlaşılmaktadır. Buna göre yasanın çizdiği sınırlar, daha yılın ilk 8 ayında aşılarak, hem ekonomide büyük risk alanı oluşturulmuş, hem de Hükümet mevcut yasanın açık hükümlerine rağmen, yasa tanımaz bir alana çıkmış durumdadır. “ dedi.

BAKAN ŞİMŞEK’E SORULAR

Soru önergesinde Böke, Şimşek’e şu soruları sordu

“İlave yüzde 5 oranında bir borçlanma daha yapabilmek için yasanın amir hükmünde yer alan, Müsteşarlığın görüşü ve Bakanın teklifi üzerine çıkarılmış bir Bakanlar Kurulu kararı var mıdır?

Bu karar varsa, neden kamuoyuna açık değildir. Karar yok ise Hükümet bu yasadışı durumu nasıl açıklamaktadır?

Yılın ilk 8 ayında borçlanma sınırının bu şekilde aşılması, yılın tamamında borçlanma tutarlarının gelebileceği nokta ve bunun Türkiye ekonomisine vereceği zarara ilişkin, ekonomi yönetiminin bir planı var mıdır?

Daha önce 2009 küresel krizinde borç yönetiminde yaşanan buna benzer bir bozulmanın, bu kez herhangi bir uluslararası kriz söz konusu değilken yaşanıyor olmasını nasıl açıklıyorsunuz?

Hükümetiniz ve ekonomi yönetimi, aşırı borçlanma ile finansman dengelerinde yaşanan bozulmanın gerekçesini kamuoyuna açıklayacak mıdır?”

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER