Cuma, Mart 29, 2024

CHP’li Bingöl’den iş cinayetleri raporu: “İktidar hayatı hedef aldığında hayat iktidara direniş olur”

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, AKP döneminde yaşanan ve her yıl sayısı artan iş cinayetleri hakkında bir rapor hazırladı. “Havalimanı İşçilerinin Direnişi: ‘İktidar Hayatı Hedef Aldığında Hayat İktidara Direniş Olur’” başlıklı raporda, iş cinayetlerinin yaşanma sebepleri, kadın emekçiler ve çocuk işçilerin verilerine de yer verildi.

Son 16 yılda 21 bin 800 işçinin hayatını kaybettiğinin belirten CHP’li Bingöl, “Üçüncü Havalimanı işçilerinin başlattığı direniş, Türkiye’de emeğin karşılaştığı zorluklar, haksızlıklar ve tüm bunların karşısında gösterilen mücadelenin kıymeti açısından sadece bugün değil; gelecekte de tarihi öneme sahip olacak. Havalimanı inşaatı sırasında yaşanan işçi ölümleri ve her gün artan iş kazaları işçiler arasında direnişi, mücadeleyi ve örgütlenmeyi zorunlu kılmakta” dedi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, son 16 yılda yaşanan iş cinayetleri hakkında bir rapor hazırladı. AKP iktidarı ile son 16 yılda 21 bin 800 işçinin hayatını kaybettiğinin belirtildiği raporda, emekçilerin AKP ile artık sadece haklarından değil, canlarından da olduğu vurgulandı.

Raporda şunlara değinildi:

İŞÇİLERİN HAYATLARI HEDEF ALINIYOR

Sendika, toplu sözleşme ve grev hakları iş cinayetlerinin önlenmesinde en önemli etkenler. Fakat tüm bu hayati haklar işçi sınıfının elinden alınmış, işçi sağlığı, bir hak olmaktan çıkarılmış, sadece maliyeti arttıran bir konuma getirilmiş halde. İşçiliğin ucuzlatılması için işçiler örgütsüzleştirildi ve işçi sağlığı konusunda gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını kontrol etme sürecinde en önemli rolü oynayacak sendikal örgütlenme zayıflatıldı. Tüm bu sebepler her geçen gün iş cinayetlerinin yaşanmasını arttırdı ve emekçiler artık sadece haklarından değil; yaşamlarından da vazgeçen bir yere sürüklendiler.

GÜNDE 4 İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR, İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ

AKP’nin iktidar olduğu yıllar boyunca iş cinayetlerinde yaklaşık 21 bin 208 işçi yaşamını yitirdi. ILO verilerine göre, 1 “iş kazası sonucu ölüm” karşılığında yaklaşık 6 “işle ilgili hastalık sonucu ölüm” olmakta. Dolayısıyla, bu veriye meslek hastalıkları sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı da eklenmeli. Türkiye, işçi ölümlerinde Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada. Günde neredeyse 4 işçi iş cinayetleri ile hayatını kaybediyor.

SON 5 YILDA 722 KADIN, 319 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Kadın emekçilerin ölüm oranı da her geçen gün artıyor. Yüzde 90’dan fazlasının sendikasız, yüzde 75’i ise kayıt dışı çalıştırılan kadın emekçiler güvencesizlik içinde hayatlarını kaybediyorlar. 2013 yılından 2018 yılının ilk 6 ayına kadar 722 kadın işçi hayatını kaybetti.

Çocuk işçiliğin sürekli arttığı ülkemizde çocuk işçi ölümleri de hızla artıyor. Türkiye’de 2013’ten 2018’in ilk 5 ayına kadar 319 çocuk işçi hayatını kaybetti.

İŞÇİ İNTİHARLARI ARTIYOR

Günde 12 saati geçen uzun çalışma süreleri, ağır ve aşırı çalışma, yoğun çalışma, iş baskısı, geçici işlerde çalışma, iş stresi, düşük ücret, ücretsiz fazla mesai, performans sistemi gibi çalışma koşulları işçilerin yaşamını ciddi olarak tehdit ediyor. 2013 yılında en az 15 işçi, 2014 yılında en az 25 işçi, 2015 yılında en az 59 işçi, 2016 yılında en az 90 işçi, 2017 yılında ise en az 89 işçi işyeri içinde (işyeri dışında ise işe bağlı olarak) intihar ederek yaşamını yitirdi.

İŞ CİNAYETLERİ EN FAZLA HANGİ SEKTÖRLERDE YAŞANIYOR?

İş cinayetinin en fazla yaşandığı sektörler hızlı büyümenin ve dolayısıyla rekabetin hızla arttığı inşaat, mevsimlik işçilerin güvencesiz biçimde çalıştırıldıkları tarım, denetimlerin yapılmadığı ve ihmallerle binlerce işçinin canına mal olan madencilik gibi sektörler.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER