Cumartesi, Nisan 20, 2024

CHP’li Bingöl: Ilısu Barajı sebebiyle zorunlu göç başladı, onlarca köy sular altında

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Siirt Ilısu Barajı’nda suların yükselmesi sonucu onlarca köy ve mezranın bundan etkilenmesini ve bölge halkının zorunlu bir göç sürecine girmesini Meclis gündemine taşıdı. Baraj yapılırken orada yaşayan vatandaşların ekonomik ve sosyal sorunlarının dikkate alınmadığını vurguladı.

CHP PM Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Ilısu Barajı’nın Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’a bağlı köyleri sular altında bırakması sonucu yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı. Kimi köylerde aylardır elektriklerin kesik olduğunu belirten CHP’li Bingöl, bölge halkının ekonomik ve sosyal olarak yaşadığı sorunları TBMM gündemine getirdi. Eski köy yollarının Siirt merkeze 45 dakika iken, köprünün su altında kalmasıyla 3 saate kadar uzadığını belirten Bingöl, özellikle ulaşımda çok ciddi sorunların ortaya çıktığını ifade etti.

BAKAN’A SORULAR

Bingöl, Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

– Baraj, bölgenin enerji ihtiyacının ne kadarını karşılamaktadır? Barajın yapımının asıl gerekçesi bölgedeki enerji ihtiyacı mıdır? Değilse, barajın yapılmasının nedeni nedir?

– Baraj sebebiyle 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’in büyük kısmı sular altında kalmıştır. Tarihsel ve kültürel olarak ülkemizin en önemli miraslarından biri olan Hasankeyf’in korunması için önlem alınmama sebebi nedir?

BÖLGE HALKI ACİL DURUMLARDA KENT İLE ULAŞIMINI NASIL SAĞLAYACAK?

– Barajın yapımı sırasında risk faktörleri, ulaşımda yaşanacak sorunlar ve bölge halkının yaşayacağı sıkıntılar göz önünde bulundurulmuş mudur? Çevre köylerin kent ile ulaşımının nasıl sağlanacağı hakkında herhangi bir plan yapılmış mıdır? Yapılmamış ise bölge halkının mağduriyetlerinin ne tür tedbirlerle giderilmesi düşünülmektedir?

– Çevre köylerde yaşayan halkın acil durumlarda kent ile ulaşımının nasıl sağlanması düşünülmektedir?

– 50’den fazla köyün sular altında kalması sonucu köylüler zorunlu göç etmek durumunda kalmışlardır. İktidarınızın bu zorunlu göçü engelleyecek siyasi, ekonomik ve toplumsal politikaları var mıdır?

– Siirt’in Eruh ilçesinin Bağgöze Vadisi’nde bulunan 25 köyün kentle bağlantısı kesilmiş, mevcut Bağgöze – Eruh yolunun da zaman zaman kapanmasıyla birlikte normalde 40 km olan ulaşım mesafesi 100-120 km’ye çıkmıştır. Söz konusu ulaşım sorununun çözümü için Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER