Salı, Nisan 16, 2024

CHP’li Akın: “Dağıtım şirketlerinin acil durum planları ve var olan jeneratörler depremde yetersiz kaldı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Elektrik Dağıtım Sistemi Yönetmeliği’ne göre dağıtım şirketlerinin acil durumlarda her il merkezinde orta gerilim seviyeli ve nüfusu 100 bini geçen ilçelerde alçak gerilim seviyeli jeneratör bulundurulması gerektiğine dikkat çekerek, “Enerji olmazsa iletişim aksar, iletişim aksarsa da arama-kurtarma çalışmaları ve yardım organizasyonları olumsuz etkilenir. Bunu da maalesef yaşadık. Dağıtım şirketlerinin acil durum planları ve var olan jeneratörler yetersiz kaldı. Depremin vurduğu pek çok ilçemizde jeneratör bile yoktu” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin oluşturduğu felaketinin ardından yaşanan enerji kesintileri, arama-kurtarma ve yardım organizasyonlarını olumsuz etkiledi. Felaketin üzerinden günler geçmesine karşın bölgede kesintisiz elektrik hizmeti konusunda sorunlar yaşanmaya devam ediyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bugün yaptığı yazılı açıklamada, özellikle Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman’da günlerdir kesintisiz bir elektrik hizmeti ve dolayısıyla kesintisiz bir iletişim kurulamadığına dikkat çekti. Akın, 15 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Elektrik Dağıtım Sistemi Yönetmeliği’yle elektrik dağıtım sisteminde acil durumda uygulanması gereken usul ve esasların belirlendiğini hatırlattı.

“DAĞITIM ŞİRKETLERİ ACİL DURUM PLANI HAZIRLAMAKLA YÜKÜMLÜ”

Ahmet Akın, dağıtım şebekesinin kısmen ya da tamamen devre dışı kalması durumunda sistemin kademeli olarak enerjilendirilmesine yönelik acil durum yönetim planlarının dağıtım şirketleri tarafından hazırlanması gerektiğine işaret ederek, “Dağıtım şirketleri, söz konusu acil durum yönetim planlarının uygulanabilirliği ve güncelliğini korumakla da yükümlüler. Yine yönetmeliğe göre; dağıtım şirketlerinin acil durumlarda kullanılmak üzere mobil jeneratörler bulundurması gerekiyor” dedi.

“EYLEM PLANLARI VE VAR OLAN JENERATÖRLER YETERSİZ KALDI”

Dağıtım şirketlerinin il merkezlerinde ve nüfusu 100 bini geçen ilçelerde 50 kilo-volt-amper (kVA) gücünde jeneratör bulundurmak zorunda olduğuna dikkat çeken Akın, şunları kaydetti:

“Orta gelirim seviyesi ve alçak gerilim seviyeli jeneratörlerin nüfusu 100 bini geçen her ilçe merkezinde de bulunması bir zorunluluk. Ancak özellikle Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta bu eylem planlarının ve var olan jeneratörlerinin yetersiz kaldığı çok açık. Depremin vurduğu pek çok ilçemizde jeneratör bile yoktu. Dolayısıyla bu durum, iletişimin hayati olduğu bir anda büyük iletişim kesintilerine neden oldu.”

“42 İL VE 110 İLÇENİN ACİL DURUM PLANLARI DERHAL GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Akın, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan fay haritasına göre Türkiye’de 5,5 ve üzerinde şiddette deprem üretebilecek 485 aktif fay bulunduğunu belirtti. Akın, şöyle devam etti:

“MTA’nın çalışmasına göre deprem riski taşıyan 42 il ve 110 ilçemiz var. Deprem riski taşıyan il ve ilçelerimiz için dağıtım şirketlerinin acil durum planları derhal gözden geçirilmeli. Bu gibi durumlarda enerji çok kritik bir öneme sahip. Enerji olmazsa kış şartlarında ısınma olmaz, yaz şartlarında da gıdaların uygun koşullarda saklanması ve dağıtımı sağlanamaz. Enerji olmazsa iletişim olmaz. İletişim olmazsa arama-kurtarma çalışmaları sekteye uğrar, yardım faaliyetlerinde koordinasyon eksiklikleri yaşanır.”

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER