Cuma, Nisan 19, 2024

CHP’den kapsamlı hayvan hakları yasası teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, hayvan haklarıyla ilgili TBMM Başkanlığı’na kapsamlı bir kanun teklifi sundu.

Tanal’ın hazırladığı yasa teklifiyle, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun adının “Hayvan Hakları Kanunu” olarak değiştirilip, hayvanların mal/eşya statüsünden ziyade temel hak sahibi varlıklar olarak kabul edilerek yaşanacak hak ihlallerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

BELEDİYE VE DİĞER KURUMLAR DA CEZALANDIRILACAK

Teklifin yasalaşması halinde İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun ismi, “İl Hayvan Hakları Koruma Kurulu” olarak değiştirilecek. Hayvan haklarının ihlali, yalnızca kişiler tarafından değil kurumlar tarafından da gerçekleştiriliyor. Ancak mevzuatta yalnızca kişilerin cezalandırılması hükme bağlanmış. Kurumlara yaptırım uygulanmasına ilişkin bir hüküm bulunmuyor. Bu durum ise keyfiliğe sebep oluyor. Söz konusu kanun teklifiyle bu yanlışa son veriliyor.

Buna göre, hayvanlara kötü muamelede bulunulması, eziyet edilmesi vb. durumlarda belediyeler ve diğer kurumlar yaptırıma tabi tutulacak. Hayvanlarla ilgili yasaklara aykırı davranan belediyelere yaptırım uygulanmasının önü açılacak. Barınma, beslenme, tedavi ve bakım, aşılama, kısırlaştırma gibi işlemlerinin takibi sağlanması, sağlık refahlarının gözetilmesi için hayvanlar kayıt altına alınacak.

Hayvanların kötü muameleye maruz kalmamaları, rehabilite edilmeleri, aşılanmaları, kısırlaştırılmaları, işaretlenmeleri, tedavi ve bakımlarının yapılmasında eksiklik ve yanlışlıkların önüne geçilmesi için ilgili hususlar Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

HAYVAN SAHİPLENECEK KİŞİ EĞİTİLECEK

Bir hayvanı sahiplenen veya ona bakan kişi, en az 8 saatlik eğitime tabi tutulacak. Söz konusu eğitimler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenecek.

SAHİPSİZ HAYVANLARA ÇİP TAKILACAK

Sahipsiz hayvanların kontrol altında tutulabilmesi, denetlenmesi ve sağlıkları açısından uygulanması gereken tedavilerin zamanında yapılabilmesi için işaretlenmesi gerekiyor. CHP’li Tanal’ın imzasını taşıyan teklife eklenen madde ile sahipsiz hayvanlar mikroçip materyali ile kimliklendirilerek kayıt altına alınacak.

Yine Geçici hayvan bakımevi ve barınaklarda, hayvanların barınma ve bakımı için yardımcı olacak personellerin tıpkı hayvan sahiplenen kişiler gibi hayvanların bakımı ve korunması için uzman kişilerden eğitim alması sağlanacak. Bu şekilde gerekli hijyenin sağlanacak. Hayvanların refahı, hayvanların yakalanması konusunda bilgili bir şekilde hareket edilerek hayvanların zarar görmesinin önüne geçilecek. Yerel yönetimler bünyesinde kurulacak “Rehabilitasyon Koordinasyon Birimi” ile yıllık hedef planı oluşturularak sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların takibi ve denetiminin kolaylaştırılacak.

RUHSATLARI İPTAL EDİLECEK

5199 sayılı Kanunun hayvanların ticareti hususunu düzenleyen 10. maddesine aykırı davranarak hayvan üretimi ve ticareti yapan işletmelerin ruhsatları iptal edilecek. Bu şekilde caydırıcılık arttırılacak.

Toplumda hayvan haklarına ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla radyo ve televizyon programlarında hayvanların korunması ve refahıyla ilgili yayınların sürelerini artırılacak.

HAYVANAT BAHÇELERİNE SIKI DENETİM

Hayvanat bahçelerinde hayvan hakları ihlalleri yoğun şekilde yaşanıyor. Hayvanlar, hayvanat bahçelerinde adeta hapsedilerek doğal yaşam alanlarından bir hayli uzakta yaşamak zorunda bırakılıyor. Bu yüzden hayvan haklarının ağır bir şekilde ihlaline sebep olan hayvanat bahçelerinin çalışma usul ve esasları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görüşü alınarak Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek. Yeni hayvanat bahçesinin kurulması engellenerek hak ihlallerinin önüne geçilecek.

MEVCUT DÜZENLEMELER İHLALLERİ ENGELLEYEMİYOR

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın hayvan haklarına yönelik hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde ise her ne kadar mevzuatta hayvanlara ilişkin doğrudan ve dolaylı birçok hüküm bulunsa da günümüzde hayvan hakları ihlallerinin yeterince engellenemediğine dikkat çekildi. Son dönemlerde hayvanlara karşı kötü muamelenin git gide arttığının belirtildiği gerekçede, “Hayvanlara karşı yapılan haksız müdahaleler, kötü muameleler yalnızca insanlar tarafından değil kurumlar tarafından da yapılmaktadır. Bunun nedeni ise mevzuatımızda hayvan hakkı ihlallerinde yalnızca insanlar tarafından gerçekleştirildiğinin kabul edilmesi ve kurumlara herhangi bir ceza öngörülmemesidir. Hayvan hakkı ihlallerinin önüne geçilebilmesi için mevzuattaki genel ifadelerin daha özelleştirilerek ve eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir” denildi. Gerekçede, söz konusu teklifle Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile hayvanların korunması, hayvan hakları ihlallerinin önüne geçilmesinin hedeflendiğinin altı çizildi.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER