Perşembe, Mart 28, 2024

CHP’den, Anıtkabir’deki yapılaşma girişimine karşı Meclis’e çağrı

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Anıtkabir’in çevresinin yapılaşmaya açılmasına dair Meclis’te araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

ANITKABİR’DE YAPILAŞMANIN ÖNÜ AÇILIYOR: PLAN DEĞİŞİKLİĞİ İLE YAPILAŞMA ARTTIRILACAK

CHP’li Emir, “Plan değişikliği, söylenenlerin ötesinde düzenleme yapılmasını sağlıyor. İ.Melih Gökçek, bu planı, başka birçok örnekte olduğu gibi sonraki yıllarda çıkartacağı yeni planlara zemin yapmaktan kaçınmayacaktır” dedi.

Emir, önergesinde “Hayattayken yaptıklarıyla Türk halkının gönlünde silinmeyecek bir yer edinen, ismi dünya tarihine altın harflerle yazılan Mustafa Kemal Atatürk’ün, naaşının defnedileceği yer de kaçınılmaz olarak mezar olmanın ötesinde anlamlar taşıyacaktır ki Anıtkabir de sadece bir kabir olmaktan öte Türkiye Cumhuriyeti’nin simgelerindendir.” ifadelerini kullandı.

CHP’li Emir’in araştırma önergesinin tam metni şu şekilde:

“ANITKABİR BİRLİK VE BERABERLİĞİN SİMGESİDİR”

10 Kasım 1938 yılında vefat eden Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı, 15 yıl boyunca Ankara’daki Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabirde tutulduktan sonra yine bir 10 Kasım günü, 1953 yılında ebedi istirahathanesi olan Anıtkabir’e nakledilmiştir. Hayattayken yaptıklarıyla Türk halkının gönlünde silinmeyecek bir yer edinen, ismi dünya tarihine altın harflerle yazılan Mustafa Kemal Atatürk’ün, naaşının defnedileceği yer de kaçınılmaz olarak mezar olmanın ötesinde anlamlar taşıyacaktır ki Anıtkabir de sadece bir kabir olmaktan öte Türkiye Cumhuriyeti’nin simgelerindendir. Cumhuriyetin kuruluş tarihi, milli bayramlar, 10 Kasımlar ve Ülkemizin istiklali ve istikbaline yönelik tehditlere karşı birlik, beraberliğin simgesidir Anıtkabir. Söz konusu günlerde yüzbinlerce insan Mustafa Kemal Atatürk’e saygı ve sevgisini göstermek için Anıtkabir’e akın etmektedir. Mustafa Kemal Atatürk’ün geride bıraktığı eserler ve Anıtkabir, milyonların kendini ifade ettiği değerler olurken, Atatürk ve Cumhuriyet karşıtları, bu değerleri her zaman tartışma alanına çekmeye çalışmıştır. Bu tartışmalar zaman zaman Anıtkabir’in fiziki varlığına zaman zaman da anlamına yöneliktir. Anıtkabir’in anlamına yönelik tartışmalara ve saldırılara, tüm halkın karşı duracağı iyi bilindiği için özellikle imar mevzuatı kılıf yapılarak Anıtkabir’e yönelik art niyetli girişimler yürütülmek istenmiştir. Anıtkabir ve çevresinin, imar planlarıyla yeniden düzenlenmesi gündeme getirilerek, bu yönde adımların atılması sık sık amaçlanmıştır.

Bu art niyetli çabalardan biri de son günlerde gündemdedir. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, 11.05.2016 tarihinde aldığı kararla 1/5000 ölçekli nazım 1/1000 ölçekli Anıtkabir Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları’nda değişikliğe gitmiştir. 7 Temmuz 2017 tarihinde yani yaklaşık 1 yıl sonra askıya çıkartılan Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin söz konusu plan değişikliğine ilişkin kararla, daha önceki planlarda şahsa ait alanların kamulaştırılarak Anıtkabir alanı ile birleştirilmesi hükmü ortadan kaldırılarak, Anıtkabir alanına katılması gereken bu alanın konut alanı olarak kullanılması öngörülmüştür.

“ANITKABİR YAPILAŞMAYA AÇILIYOR”

İmar planlarında temel alınması gereken ‘şeffaflık’ ve değişikliklerin öngörülenlerin ötesine geçilmemesi gerekliliği gözardı edilerek hazırlanan Anıtkabir Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’ndaki değişiklikle, açıklananların çok ötesinde düzenlemelere gidilme imkânı sağlanmıştır. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararına ilişkin, konunun uzmanı meslek odalarının yaptığı değerlendirmeler de plandaki belirsizliğin Anıtkabir’i yönelik önüne geçilmez bir değişime yol açacağına işaret etmektedir. Ankara Mimarlar Odası, gelişmelere ilişkin “Planda kamulaştırıp ‘B’ alanı ile birleştirilmesi hükme bağlanmışken bu hüküm plan değişikliği yapılarak plandan çıkartılmıştır. Yine Anıtkabir Muhafız Bölüğü’nün bulunduğu 37.960 metrekarelik alanda yıkılıp yeniden yapılması durumunda 0.3 emsal 12.50 yüksekliğinde yaklaşık 12 bin metrekarelik yapılaşma öngörülmüştür. Ayrıca, Anıtkabir Tarihi Sit Alanı KAİP’te park alanı olarak gösterilen alan, askeri alan olarak belirlenerek yapılaşmayla karşı karşıya bırakılmıştır” görüşlerini kamuoyuyla paylaşma gereği duymuştur. Meslek uzmanların yaptığı bu değerlendirme üzerine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı da “Alınan Meclis kararı, Anıtkabir’de konuta izin vermek değil. Anıtkabir karşısındaki park alanı olarak belirlenen bölümdeki askeri lojmanların Savunma Bakanlığı’nın talebi üzerine yapılan plan değişikliğiyle resmileştirilmesi” açıklamasını yapmıştır. Belediyenin bu açıklaması, askeri arazilerin ve konutların kamunun elinden çıkartılması yönünde son dönemdeki gelişmeler dikkate alındığında, Anıtkabir’in yapılaşmaya açılacağı iddialarını güçlenmektedir.

“GÖKÇEK YENİ PLANLARA ZEMİN HAZIRLIYOR”

Cumhuriyet dönemi eserlerini ‘yok etme’ye yönelik yaklaşımı, başta Ankara olmak üzere tüm Türkiye kamuoyunca yakından bilinen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ.Melih Gökçek’in başında bulunduğu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın plan değişikliğine ilişkin açıklaması ne yazık ki inandırıcılıktan uzaktır. İ.Melih Gökçek, bu planı, başka birçok örnekte olduğu gibi sonraki yıllarda çıkartacağı yeni planlara zemin yapmaktan kaçınmayacaktır.

Yukarıda ifade ettiğimiz gerekçeler dikkate alınarak, 7 Temmuz 2017 tarihinde askıya çıkan Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 11.05.2016 tarihli Anıtkabir Koruma Amaçlı İmar Planı değişikliği kapsamında hangi düzenlemelerin yapılmasının öngörüldüğü; bu düzenlemelerin amacının ne olduğu ve söz konusu düzenlemelerin Atatürk’ün manevi şahsına ve dolayısıyla Cumhuriyet değerlerimize karşı bir girişim olup olmadığının belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98 nci, TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105 nci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER