Salı, Nisan 23, 2024

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel: “1 milyon çocuk işçi görmezden geliniyor”

Evrensel’in haberine göre, Adıgüzel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, çocuk işçiliği ile mücadelede hükümetin gönülsüz olduğunu belirterek, “Son 5 yılda, İş Kanunu ve iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yasaklanan hallerde çocuk çalıştıran kaç işletmeye ceza kesilmiştir?” diye sordu.

Çocuk işçiliğinin boyutunu ortaya koyacak resmi verilerin sınırlı olmasını eleştiren Adıgüzel, İSİG Meclisi’nin (İş Sağlığı ve İş Güvenliği) verilerine göre, 2013 yılında 59, 2014 yılında 54, 2015 yılında ise 63 olmak üzere, son 3 yılda en az 176 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Adıgüzel, “Resmi kayıtlara göre, son 5 yılda 18 yaş altı kaç çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir? Bu çocuklar arasında, mevcut İş Kanununa göre çalıştırılması yasak 15 yaş altı kaç çocuk vardır?” diye sordu.

Türkiye’deki çocuk işçiliği sorununun, sayıları bir buçuk milyona yakın Suriyeli çocuk ile giderek daha da büyüdüğüne dikkat çeken Adıgüzel, en son kamuoyuna yansıyan ve Antakya’daki merdiven altı atölyelerde başta IŞİD olmak üzere Suriye’deki cihatçı grupların giydiği üniformaların Suriyeli çocuklara yaptırıldığına yönelik iddiaları hatırlatarak, “Bakanlığınız tarafından, kamuoyuna yansıyan iddialar karşısında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?” sorusuna yanıt istedi. 

"Bu iş, çocuk oyuncağı değil"

Hayata Destek İnsani Yardım Derneği ve UNICEF, Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü kapsamında “Bu iş çocuk oyuncağı değil” başlıklı rapor hazırladı. Rapora göre, çalışan mülteci çocuklardan 87’si haftada 6-7 gün, günde 12 saat çalıştırılıyor. Bu çocuklardan, son 2 yılda 87 çocuk iş cinayetlerine kurban gitti, çocukların yüzde 11’i işyerinde fiziksel şiddet ve istismara maruz kaldı, yüzde 33’ü ise gündelik duygusal istismara uğradı. Çocuk işçi çalıştırılan işletmelere verilen cezalarda ise düşüşler yaşandı.
Hayata Destek İnsani Yardım Derneği ve UNICEF tarafından hazırlanan 76 sayfalık raporda, Suriye’deki savaştan kaçarak gelen çocuklar ile birlikte Türkiye’de çocuk işçiliği sorununun kangrenleştiği vurgulandı.

"Yaşlarından büyük işlerde ölüyorlar" 

Hazırlanan raporda, Türkiye’de kayıtlı Suriyeli çocuk sayısının 1 milyon 490 bin 33 olduğu, bu rakamın Suriyeli nüfusunun yüzde 54’ünü oluşturduğu belirtilirken, okul çağındaki 850 bin çocuktan 500 binin eğitim hakkına erişemediği kaydedildi. Raporda, eğitim hakkına erişemeyip, iş yerlerinde yaşlarından büyük işler yapan bu çocuklardan 87’sinin ise son iki yılda iş cinayetlerine kurban gittiği belirtildi.

"Şiddet ve tacize maruz kalıyorlar" 

Çoğunluğu Urfa ve Hatay’da çalışan işçi çocukların büyük riskler altında olduğu vurgulanan raporda, Urfa’da ailelerin yüzde 15’inde en az 1 çocuk işçinin mevcut olduğu, 14 yaş ortalamasındaki çocukların yüzde 11’inin ise işyerinde fiziksel şiddet ve istismara maruz kaldığı, yüzde 33’ünün gündelik duygusal istismara uğradığı, okula gitmeyen çocukların yüzde 15’inin çalıştıkları için eğitimden mahrum kaldığı kaydedildi. Raporda, çocukların yüzde 87’sinin haftada 6-7 gün, günde 12 saat çalışarak çocukluklarını ve eğitime erişim haklarını kaybettiğinin altı çizildi.

"Sayı arttı ceza azaldı"

Çocuk işçi çalıştırdıkları için ceza kesilen işletme sayısının da gittikçe düştüğüne dikkat çekilen raporda, 2013 yılında 397 çocuğun dahil olduğu toplam 970 işyeri teftişi yapıldığı, teftişler sonucu sadece 49 işletmeye asgari yaş altı işçi çalıştırma nedeniyle ceza kesildiği belirtilirken, ceza kesilen işletme sayısının çalışan çocuk sayısı artmasına rağmen 2015 yılında 27’ye düştüğü kaydedildi. Ayrıca verilen cezalara da dikkat çeken raporda, çocuk işçi çalıştıran firmaya vaka başına yalnızca bin 560 lira ceza kesildi.

İSİG: Son üç buçuk yılda ise en az 194 çocuk işçi yaşamını yitirdi

İSİG (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi), 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle rapor yayınladı. Raporda, yoksulluktan en çok çocukların etkilendiği, savaşların en çok çocuklar vurduğu, çocukların işyerlerinde en kötü koşullarda çalıştırılıp perişan edildiği belirtildi.

Sendika.Org’un haberine göre, raporun ilk bölümünde yer alan çocuklarla ilgili somut bilgiler ve konu ile ilgili yapılan açıklamalardan yapılan tespitlerde, çocukların yarısının tarımda diğer yarısının ise sanayi ve hizmet sektöründe çalıştığı, 15 yaş altında çocukların çalışmasının yasak olduğu fakat çalıştırıldığı belirtildi.

2013 yılında en az 59, 2014 yılında en az 54, 2015 yılında en az 63 2016 yılının ilk beş ayında ise en az 18 çocuk işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Son üç buçuk yılda çocuk işçiler en çok tarım, inşaat, metal ve ticaret işkolunda yaşamını yitirdiği belirtilen raporda çocuk işçi ölümlerinin işkollarına göre dağılımı şöyle:

*Tarım, Orman işkolunda 98 çocuk;

*İnşaat, Yol işkolunda 24 çocuk

*Metal işkolunda 16 çocuk

*Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 14 çocuk

*Konaklama, Eğlence işkolunda 7 çocuk;

*Gıda, Şeker işkolunda 7 çocuk

*Tekstil, Deri işkolunda 6 çocuk

*Taşımacılık işkolunda 5 çocuk

*Belediye, Genel İşler işkolunda 5 çocuk

*Petro-Kimya, Lastik işkolunda 3 çocuk

*Çimento, Toprak, Cam işkolunda 2 çocuk

*Madencilik işkolunda 1 çocuk

*İletişim işkolunda 1 çocuk

*Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 1 çocuk

*Enerji işkolunda 1 çocuk

*Çalıştığı işkolunu belirlenmemen ise 3 çocuk hayatını kaybetti.

Raporda, son üç buçuk yılda çocuk işçiler en çok servis/trafik kazası, zehirlenme/boğulma, düşme ve ezilme/göçük nedeniyle yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Çocuk işçi ölümlerinin nedenleri ise raporda şu şekilde ifade edildi:

*Trafik, Servis Kazası nedeniyle 64 çocuk

*Diğer nedenlerden dolayı (silahlı/fiziksel saldırı, yıldırım düşmesi, kalp krizi, beyin kanaması) 35 çocuk

*Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 25 çocuk

*Düşme nedeniyle 24 çocuk

*Ezilme, Göçük nedeniyle 24 çocuk

*Patlama, Yanma nedeniyle 9 çocuk

*Elektrik Çarpması nedeniyle 8 çocuk

*Nesne Düşmesi, Çarpması nedeniyle 3 çocuk

*Kesilme, Kopma nedeniyle 2 çocuk yaşamını yitirdi.

*Son üç buçuk yılda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocukların yaş dağılımı…

Raporda, 6 yaşında 2 çocuk, 7 yaşında 2 çocuk, 8 yaşında 3 çocuk, 9 yaşında 4 çocuk, 10 yaşında 7 çocuk, 11 yaşında 3 çocuk, 12 yaşında 7 çocuk, 13 yaşında 14 çocuk, 14 yaşında 15 çocuk, 15 yaşında 30 çocuk, 16 yaşında 49 çocuk, 17 yaşında 58 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

Son üç buçuk yılda çocuk işçiler en çok Adana, Urfa, İstanbul, Antep, Konya ve Manisa’da yaşamını yitirdi.

2013 yılından bugüne iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuk işçileri:

Furkan Ateş, Şahin Aytaç, Mehmet Şeyhan, Selman Mertaslan, Adem Kum, Behlül Ataş, Özcan Gencer, Abdulsamet Eren, Ferhat Ali, Ercan Tuğlu, Halil Berke Aygün, Mahmut Altunsöz, Sefa Doğan Özer, Mendul Meryem, Osman Yardımcı, R.Y., Serhat Bilmez, Ufuk Özcan, İ.D., Aytuğ Kesim, Hekim Casım Nebo, Mazlum Candede, Halil İbrahim Alış, Ömer Faruk Bulut, Bünyamin Buyun, Abdulhamit Taben, Ahmet Taben, Yusuf Kara, Tuba Nur Ekinci, Hayriye Kurt, Eyüp Ağırman, Benal Temurlu, Furkan Öztürk, Ali Çite, Mehmet Bölükbaşı, Sultan El Halil, Burhan Tutak, Ferhat Çalışkan, Furkan Akalın, Ramazan Baş, Bahri Emen, Aziz Mavi, Orhan Aslan, Muhammet Aydemir, Mazlum Turan, İbrahim Kılıçaslan, Ayberk Ayvalık, Serdar Yakar, Abdülkadir İda, Abit Yıldız, Hatice Dayanç, Mustafa Koçer, Burak Kaya, Muhammed Hasan, Yasin Tomaç, Yıldırım Öz, Bahattin İlet, Ali İbrahim, Burak Aslan, İslam Bayat, Abdullah Şeker, Yunus Emre Solmaz, Oğuz Uysal, Aysel Gezici, Mehmet Kizir, Basil Ali, Songül Evran, Salih Sak, Hüseyin Karakaş, Malik Şahingöz, Mustafa Şahingöz, Dersim Hacı, Çağla Yalçın, Recep Kaynak, İbrahim Oturan, Ahmet Toros, Kubilayhan Altınışık, Hacı Ölgen, Enis Kök, Ramazan Gürcan, Didem Öztürk, Veli Can Çelik, Harun Demir, Reşat B., Ferhad Ş., Raid Hasan, Dijle Karakaş, Berkan Altay, Yusuf Toprak, Samır Muhammed, Enes Alkan, Bedirhan Ok, İsmail Gür, Seda Nur Tatar, Çetin Akdoğan, Zehra Alda, Ayşe Alda, Oğuzhan Çalışkan, Emin Halastar, E.P., Nurullah Yeşilyurt, Kübra Yaşatır, Süleyman Sertan Buluş, Nacin Freyş, Hale Çelik, Sedat Yalçın, Furkan Çavuş, Osman Özen, Ali Saltık, Barış Ergin, Yasir Geylani, Ahmet Ataş, Yılmaz İdareci, Hamitcan Aslan, F. Y., Sebahat Ö., İbrahim Can Duran, Resul Yılmaz, Hüseyin Demir, Ali Fırat Belder, Ahmet Güneysu, Seyrani Köstü, Emre Aksüt, Abdul Hakim, Yavuzhan Gemici, Harun Efe, Mehmet Öztürk, Serdar Özdemir, Osman Avcı, İbrahim Bozkurt, Yücel Arı, Hasan Bakdur, Muharrem Dursun, Salih Eroğlu, Orhan Sürer, Gökhan Örüç, Behzat Özen, Pınar Akbaş, Emine Demirel, Eren Erenoğlu, Fırat Sarıçam, Serdar Demir, Faruk Can Güvenç, Sami Kozan, Ali Karkaş, İlhan Yiğit, Faruk Dumlupınar, Vefa Aydemir, Nazar Güvendiren, Mahmut Ateş, Esma Bağcı, Şifa Bağcı, Rabia Cirik, Ayşe Cirik, İbrahim Yavuz, Ş.Ü., Sabri D., Hüseyin Çelik, Yasin Çelik, Muratcan Turan, Ferhat İridağ, Mahir Aytaç, Gökhan Kayalıoğlu, Deniz Esen, Bayram Süzel, Mustafa Tomay, Abdülkerim Karadöl, İbrahim Kara, Ferdi Çakır, Yakup Kartal, Nezir Akgül, Süleyman Kasar, Volkan Özpamuk, Sabahattin Donat, Hüseyin Ceylan, Ökkeş Gögebakan, Salih Dikici, Kübra Şenateş, Kader Yalçın, Oya Korkan, Aslı Oruç, Sülayman Yörük, Soner Karatut, Bayram Yıldız, Yonca Akkuş, Ferit Güler, Mustafa Demirray, Ahmet Yıldız, Serkan Altunay, Murat Güner ve 4 çocuk.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER