Salı, Nisan 16, 2024

ÇGD Medya Raporu: Baskı artık hepimizi hedef alıyor

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi’nin her üç ayda bir hazırladığı “Medya Raporu”nun Nisan-Haziran 2017 dönemi raporu yayımlandı.

ÇGD raporu’nda; “Geçen üç ayda basına yönelik uygulanan baskı ve yönlendirme politikaları, AKP zihniyetiyle iç içe geçmiş devlet yönetiminin, artık basın kuruluşlarını ve gazetecileri hedef almanın ötesine geçerek, doğrudan ‘halkın doğru haber alma hakkı’nı, vatandaşların bilgilenme ve özgür karar verme iradelerini yok etmeyi amaçladığını gösterdi.” ifadeleri kullanılıyor.

ÇGD’nin raporuna göre, geçtiğimiz üç ayda; “Halkın can damarlarından kesmek düşüncesinde olanlar, gazetecilik mesleğini toplumda terör faaliyeti olarak göstermek için iddianameler düzenledi. Cumhuriyet gazetesinin yönetici, yazar ve muhabirlerini kapsayan iddianame aylar sonra tamamlandı ve karşımıza çıkartılan metinde suçlamaların temeli, yapılan haberler ve yayın politikasıydı. “Silahlı terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme, hizmet nedeniyle görevini kötüye kullanma” iddiasıyla suçlanan Cumhuriyetçilerin, bu suçu işlediklerinin tanıklarına baktığımızda ise karşımıza AKP yandaşlığında en önde koşan Cem Küçük isimli kişi ile Fethullah Gülen Cemaati’nin bir dönem en has adamları olan Hüseyin Gülerce ve Latif Erdoğan çıktı.

YETMEDİ, aynı dava kapsamında tutuklu bulunan gazeteci Ahmet Şık, daha önce ‘takipsizlik’ kararı verilmiş bir suçlamayla ilgili yeniden suçlandı.

YETMEDİ, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper’in hayatını kaybettiği trafik kazasının, cumhuriyet.com.tr’nin resmi Twitter hesabından “İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti” tweeti ile duyurulması üzerine cumhuriyet.com.tr’nin Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, “FETÖ soruşturması dosyalarında görev yapan savcıların akıbetinin bu olacağının gösterildiği” öne sürülerek tutuklandı.

YETMEDİ, önemli bir gazetecilik çalışması olan AKP’nin Suriye’deki iç savaşta rejim güçlerine karşı savaşan cihatçı gruplara silah sevkiyatı yaptığına ilişkin haberler nedeniyle açılan “‘MİT TIR’ları Davası”nda, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçlamasıyla eski gazeteci CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’na ilk önce müebbet hapis verildi, ardından ceza 25 yıl hapse çevrildi.

YETMEDİ, yine önemli bir habercilik başarısı olan 15 Temmuz 2016 tarihli “Sözcü, Erdoğan’ı buldu” başlığıyla, internet sitesinde yer alan haber nedeniyle Sözcü gazetesine operasyon düzenlendi ve “FETÖ’ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, “Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan” suçlamalarıyla haberi yazan muhabir Gökmen Ulu ile sozcu.com.tr Sorumlu Haber Müdürü Mediha Olgun tutuklandı.

YETMEDİ, Derneğimizin Bursa Şubesi yöneticisi, www.bursamuhalif.com editörü Ozan Kaplanoğlu, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajları gerekçe gösterilerek ‘cumhurbaşkanına hakaret’, ‘terör örgütü propagandası yapma’ iddiasıyla tutuklandı.

YETMEDİ, dünyanın en büyük dijital ansiklopedisi Wikipedia’ya, “Türkiye’ye uluslararası arenada karalama kampanyası yapan çevrelerin parçası olarak hareket eden bir bilgi kaynağı haline gelmek” suçlamasıyla Türkiye’den erişim engeli konuldu.

YETMEDİ, Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde tutuklulara Cumhuriyet gazetesinin verilmesini; Trabzon Öğretmenevi yönetimi kuruma alınmasını; Kültür ve Turizm Bakanlığı, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından ilan edilen OHAL kapsamındaki kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) kapatılan gazete ve dergilerin Milli Kütüphane üzerinden araştırılmasını yasakladı.

YETMEDİ, Konya Selçuk Üniversitesi Gazetecilik bölümü 3. sınıf öğrencisi Öznur Kılat, Cumhuriyet gazetesinde öğrenci yurtlarıyla ilgili yayımlanan haberde, kaldığı Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı Konya Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşadığı sorunları anlattığı için yurt yönetimi tarafından yurttan atıldı.” şeklindeki endişe verici gelişmeler yaşandı.

2017 Nisan-Mayıs-Haziran ayları ile 15 Temmuz 2016-15 Temmuz 2017 tarihleri arasında basına yönelik baskı ve ihlallerin istatistikleri ise ayrı ayrı şöyle:

2017 Nisan-Mayıs-Haziran ayları:

-8 internet haber sitesine erişim engeli getirildi.

-İkisi yabancı 39 basın çalışanı gözaltına alındı, bunlardan 26’sı tutuklandı.

-6 basın mensubu darp edildi, hedef gösterildi.

-1 basın mensubunun evi kurşunlandı.

-3 yabancı basın mensubu sınırdışı edildi.

-89 basın çalışanı işten çıkartıldı.

-Basın mensuplarına açılan 39 davanın görülmesine devam edildi; bunlardan 20’si sonuçlandı; 15’inden hapis cezası çıktı.

15 Temmuz 2016 – 15 Temmuz 2017 tarihleri arası:

-318 basın mensubu gözaltına alındı.

-103 basın mensubu tutuklandı.

-18 gazeteci hedef gösterildi ya da darp edildi.

-1 gazeteci hayatını kaybetti.

-2 haber sitesi kapatıldı.

-25 haber sitesine erişim engeli getirildi.

-147 medya kurumu kapatıldı.

-Bin 404 basın mensubu işinden oldu.

-32 parlamento kartı iptal edildi.

-624 basın kartı iptal edildi.

-4 yabancı basın mensubu sınırdışı edildi.

-1 basın mensubunun evi kurşunlandı.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER