Perşembe, Mart 28, 2024

ÇGD Ankara Şube, son 3 ayda basına yönelik baskıları “Medya Raporu”nda anlattı

Çağdaş Gazeteciler Derneği, 2017 yılı Temmuz-Ağustos-Eylül aylarını kapsayan 11’incisini yayımladı.

ÇGD, raporunda düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın ve yayın özgürlüğüne yönelik siyasi iktidardan kaynaklı baskıların hız kesmeksizin devam ettiğini belirtti.

Rapora göre, Geçtiğimiz üç ayda 37 basın mensubu gözaltına alındı, bunlardan 19’u tutuklandı; bir gazeteci, hakkında açılan davanın sonuçlanması nedeniyle tutuklanarak cezaevine gönderildi. Basın mensupları hakkında açılan 22 davanın görülmesine devam edildi; birçok basın mensubunun yargılandığı 4 ayrı soruşturmanın iddianamesi tamamlandı. 6 site ve 4 haber hakkında erişim engeli ve 2 olay hakkında yayın yasağı kararı verildi. 5 televizyon kanalı hakkında lisans iptali veren RTÜK, 6 kanal hakkında da yayın durdurma kararı aldı. 3 medya organı kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatıldı, 30 basın çalışanı kovuldu.

Raporla birlikte yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son üç ayda basına yönelik ihlalleri gün gün bulacağınız 2017 Temmuz-Ağustos-Eylül raporumuzdan bazı detayları da kısaca paylaşmamız gerekirse; cezaevine konularak mesleklerinden ve mesleklerinin gereği olan ‘halka doğru haber alma aktarma’ görevlerinden uzaklaştırılan meslektaşlarımızdan 6’sı hakkında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın e-posta mesajları ile ilgili haber yaptıkları için hapis cezası istendi. Yine gazetecilik yargılandı, sadece haberden dolayı sopalar gösterildi.

Birçok raporda yer aldı, daha da yer alacak gibi görünüyor; sendika.org adli internet sitesi 4 Temmuz’da 49. kez; 7 Temmuz’da da 50. kez erişime engellendi. 49 kez engelleyemeyenler, 50’nci kez bunu denedi. Aynı şekilde Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi, Aryen Haber ve Dihaber’e erişim engeli getirildi. Evrensel Gazetesi ve gazetenin ‘Genç Hayat’ eki, polislerce tutanağa ‘suç unsuru’ şeklinde yansıtıldı.

Mesleğimiz başta AKP Genel Başkanı ve aynı zamanda Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan ile bazı hükümet yetkilileri tarafından ‘terör faaliyeti’ olarak gösterilmeye çalışıldı. BBC’ye röportaj veren Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, tutuklu gazetecilere ilişkin soru üzerine her zamanki sözlerine tekrarladı ve “170 tane falan gazeteci içeride yok. Gerçek manada iki kişi var. Bu yalanlarla dünyayı kandırmayalım” açıklaması yaptı. Sadece siyasi iktidarın temsilcileri değil bazı popüler isimler de gazetecilerin işlerini yapmalarını engellemeye çalıştı. A.A.’nın İzmir bürosunda Evrim Ayral’ın, Fatih Terim’in kavgasına dair yaptığı haber yayına verilmedi. Halktan devletin ajansı aracılığıyla haber gizlense de bir gerçek gizli kalmadı ve kamuoyu bu bilgiye ulaştı. “Haber namustur” diyen Ayral, AA’dan ayrılmak zorunda kaldı. RTÜK bu dönemde 5 TV kanalının lisansını da iptal etti.”

“TÜM MESLEKTAŞLARIMIZ SEVDİKLERİ İLE KUCAKLAŞINCAYA KADAR..”

Açıklamada, ayrıca “Gazeteci Kadri Gürsel’in 11 ay süren tutukluluğunun ardından cezaevinden çıkışında o sıcak, içten eşiyle kavuşması gibi tüm meslektaşlarımızın eşleriyle, sevgilileriyle, anne ve babaları ile dostlarıyla sevdikleri ile kucaklaşıncaya; basın özgür olana kadar mücadelemiz sürecek.” denildi.

 

 

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER