Dünya’nın bugün önde gelen ve piyasa değeri milyar dolarlarla ifade edilen birçok şirketin “ceylan girişim” olarak ekonomiye giriş yaptıkları unutulmamalı.

Bu hafta 2023 yılının son haftası. Yeni bir yıla girmeden önce gelecek için umut veren başlıklardan biri olan “Ceylan Girişim”i konuşalım istedim. Aynı zamanda geçtiğimiz hafta TÜİK ceylan girişimlere ilişkin bazı verileri açıkladı. Güncel verilere de bakmakta yarar var.

Ceylan Girişim terimi, genellikle 2000'li yılların başında popülerlik kazandı. İlk olarak, girişimcilik ekosisteminin hızla geliştiği dönemlerde kullanılmaya başlandı. Bu terimle ifade edilen girişimler, genellikle teknoloji, internet, yazılım, mobil uygulamalar ve benzeri alanlarda faaliyet gösteren genç şirketler.

Dünya genelinde ceylan girişimleri kavramı, genç girişimcilerin yaratıcılığı, yenilikçiliği ve girişimcilik ruhunu destekleyen bir perspektifi temsil ediyor. Yeni fikirlerin ve teknolojik çözümlerin ortaya çıkmasıyla, bu terim girişimcilik dünyasında pozitif bir çağrışım taşımaya başladı.

3 yıllık bir süre içinde yıllık ortalama %10'dan fazla büyüme gösteren 5 yaşına kadar olan işletmeler “ceylan girişim” olarak sınıflandırılmakta.

Ceylan girişimlerin istihdama göre ölçek sınıflandırmasındaki gelişimi grafikte yer almakta. Yoğunluğun 10 kişiden az çalışanın olduğu “küçük” grupta yer aldığını görmekteyiz.

 

Ciro açısından ölçeklendirdiğimizde ise aşağıdaki durumu elde ediyoruz.

Görüleceği üzere ciro açısından da büyük çoğunluğun yıllık net satışı/bilançosu 5 milyonun altında kalan küçük sınıfta yer aldığı görülmekte.

Bu rakamlardan çıkarılacak olan önemli dersler arasında:

* Bu tür işletmeler için özel koçluk sisteminin devlet tarafından oluşturulması ve işlerliğinin sağlanması,

* Faaliyetleri açısından gerekli olan finansal destekler konusunda özel önem verilmesi,

* Altyapı ve teknoloji desteği sağlanması.

Neden mi: Çünkü Dünya’nın bugün önde gelen ve piyasa değeri milyar dolarlarla ifade edilen birçok şirketin “ceylan girişim” olarak ekonomiye giriş yaptıkları unutulmamalı.

ü

Editör: Adalet Hazar