Çarşamba, Nisan 24, 2024

BTK depremde çekmeyen cep telefonlarına ilişkin açıklama yaptı: Baz istasyonlarından kaynaklanmadı

6 Şubat felaketinde iletişim altyapısında yaşanan aksaklıklara ilişkin bilgi veren BTK, sorunların baz istasyonlarının zarar görmesinden kaynaklanmadığını açıkladı. BTK, elektrik ile akaryakıt temininde ve hava koşullarında yaşanan problemlerin sorunun temelini oluşturduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalan binlerce vatandaş mobil cihazlarıyla yardım arayışına girdi. Haberleşmede yaşanan sıkıntı nedeniyle pek çok vatandaşa yardım ulaşamadı. Yaşanan sorunlar telekomünikasyon şirketlerine yönelik eleştirileri ardı sıra getirdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TBMM’deki Deprem Araştırma Komisyonu’nda bir sunum yaptı. Karagözoğlu, sunumda Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından iletişim altyapısında yaşanan aksaklıkların nedenlerine değindi.

‘SORUN BAZ İSTASYONLARINDA DEĞİL’

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Karagözoğlu, bu aksaklıkların baz istasyonlarının zarar görmesinden kaynaklanmadığını aktardı.

Karagözoğlu’na göre sorunun temelinde elektrik ile akaryakıt temininde ve hava koşullarında yaşanan sorunlar yer aldı:

Binalar üstünde yer alan baz istasyonlarının bir kısmının depremle birlikte fiziksel olarak yıkılması ve ağır hasar alması, sorunun göreceli daha küçük bir kısmını oluşturmuştur. Asıl problem, şehirler genelinde yaşanan elektrik kesintileri, akaryakıt temininde oluşan zorluklar ve kötü hava koşullarından dolayı meydana gelmiştir.

‘HER BEŞ MOBİL TELEFON ABONESİNDEN BİRİ ETKİLENDİ’

Karagözoğlu, deprem bölgesindeki 11 ilde mobil abone sayının 15 milyon 298 bin 221 olduğunu söyledi.

Karagözoğlu, “Bu illerin abone sayısı toplamı Türkiye genelinde mobil abonelerin yaklaşık yüzde 18,3’ünü oluşturmaktadır. Bir başka deyişle 6 Şubat gecesi yaşadığımız büyük felaket, ülkemizdeki her beş mobil telefon abonesinin birini etkileyecek kadar büyük bir alanda gerçekleşmiştir” dedi.

Depremden hemen sonra, 112 acil yardım çağrılarının yaklaşık yedi kat arttığını bildiren Karagözoğlu, sonrasında ise normal sayılara dönüldüğünü ifade etti.

Karagözoğlu, depremin mobil haberleşmeye etkisi üzerine şunları kaydetti:

“Çekirdek şebeke servis kaybı yaşanmamış, hizmet vermeye devam etmiştir. Ayrıca işletmecilerimizin şebekeleri arasındaki ana bağlantı santrallerinde de herhangi bir sıkıntı yaşanmamıştır. Kurulum yapılmış binaların yıkılması ve enerji sorunları nedeniyle şebekenin en uç noktası olan baz istasyonları ve toplama alanlarının devre dışı kalması nedeniyle radyo erişim şebekelerinde sıkıntı yaşanmıştır. Saha kayıplarının bir kısmı radyo erişim şebekesini çekirdek şebekeye bağlayan iletim hattının zarar görmesinden dolayı oluşmuştur.”

‘ALTYAPI VE ÜST YAPIDA EKSİKLER VAR’

Uzmanlar ise telekomünikasyon altyapısındaki tekelleşmenin aksaklıkların yaşanmasına yol açtığını aktarmıştı.

Bilişim ve Telekomünikasyon Uzmanı Füsun Sarp Nebil, yalnızca Türk Telekom’un altyapı şebekesinin bulunmasının yetersiz kaldığını, bu yüzden iletişim aksaklıklarının yaşandığını aktarmıştı.

Nebil, “Türkiye’de çok büyük bir telekom sektörü potansiyeli var. Sektör boşta ve hükümet BTK’yı kullanarak tıkaç oluşturuyor. Altyapı ve üst yapıda çok fazla şey var yapılacak” demişti.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER