Çarşamba, Nisan 24, 2024

Birleşik Kamu-İş: MEB, usulsüzlüklere karşı harekete geçmeli

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Sayıştay denetimlerine yansıyan usulsüzlüklerine tepki gösterdi.

Konfederasyon adına açıklama yapan Genel Başkan Mehmet Balık, “Sayıştay, MEB bütçesinin nasıl yağmalandığını ve yönetmeliklere aykırı işlemleri ortaya çıkardı” dedi.

MEB’in, “2017 yılı Sayıştay Denetim Raporu”na yansıyan tespitlere yönelik bir tepki de Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’ndan geldi. Konfederasyon Genel Başkanı Balık, Sayıştay’ın belirlediği usulsüzlüklere ilişkin MEB’in harekete geçmesi gerektiğini belirterek, “Bakanlığın usule aykırı yaptığı ödemeler geri alınmalı, sorumlular hesap vermelidir” ifadelerini kullandı.

Balık’ın açıklaması şöyle:

Sayıştay raporu, bazı projelerin banka hesaplarının muhasebe birimi tarafından açtırılmadığını ve muhasebeleştirme işlemlerinin yönetmelikte sayılan esaslara uygun olmadığını, hatta aykırı olarak hesap açılıp işlem yapıldığını ortaya koymaktadır. Kaydı ve takibi yapılmayan paranın tutarı 42 milyon 290 bin Avro’dur. Bu projelerin bütçeleri, muhasebe birimi dışında, yetkisi bulunmayanların talimatlarıyla yönetmeliklere aykırı şekilde kullanılmıştır. Ödenek yetmemiş, 20 milyar 466 milyon TL de ödenek üstü harcama yapılmıştır.

“MEB ADINA HESAP AÇANLAR KİMLERDİR?”

Bakanlığın il ve ilçe müdürlükleri ile diğer çeşitli birimleri adına yetkisiz kişilerce bankalarda çok sayıda hesap açılmış, kamu gelir ve giderlerinin bir bölümünün bütçe ile ilişkilendirilmeksizin bu hesaplardan yönetilmiştir. Ancak bu hesaplar kurumun muhasebe ve mali yönetim sistemine dahil edilmemiştir. Bakanlığın mali tablolarında bu gelir ve giderlere yer verilmemiştir. Bu hesapları açanlar kimlerdir? Kamunun kaynakları bu hesaplar tarafından nasıl işletilmiş ne için harcanmıştır?

“SU GİBİ PARA HARCANMIŞ”

Yatırımlar için ayrılan bütçenin 10 milyar TL’si çalıştay, fuar, ödül töreni gibi etkinlikler için harcanmıştır. Bakanlığın bazı birimlerinde yatırım projelerinin giderlerinin yüzde 80’leri hatta yüzde 90’ları aşan bölümü etkinliklerin yolluk ve organizasyonu için kullanılmıştır. Ulusal ve uluslararası toplantılarda otel ve yol masrafları için su gibi para harcanmış, hedef proje geliştirmek değil, çalıştay ve gezi düzenlemek olmuştur. Yatırım projesi için ayrılan bütçenin çalıştay gibi etkinliklerde kullanılmasının yasal değildir.

“İHTİYAÇ OLMAYAN YERLERE ÖĞRETMEN ATAMASI”

Ülkemizde 154 binlik öğretmen açığı dağ gibiyken, çocuklar ve okullar öğretmensizken, AKP iktidarı Çankaya gibi öğretmen ihtiyacı olmayan büyük şehir merkezlerine fazladan 41 bin öğretmen atamıştır.

Sayıştay Raporuna göre norm fazlası öğretmenlere yılda yaklaşık 3 milyar 208 milyon TL ödeme yapılmaktadır. Halk çocukları Doğu’da, Güney Doğu Anadolu’da öğretmen olmak için sıraya girerken bazı iktidar yandaşları büyük kent merkezlerinde norm fazlası öğretmen olarak bankamatik sırasına girmektedir.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

2017 yılında gerçekleşmiş olan bu uygulamalar için Bakanlık derhal harekete geçmelidir.

Sayıştay Raporu ortada dururken MEB’in 2017 bütçesi, bu uygulamaların sorumluları ve haksız fayda sağlayanlar ortaya çıkarılmadan belirlenmelidir. Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, Bakanlığı ülkenin ihtiyaçlarına göre dizayn etme iddiasında gerçekten ciddi ve samimiyse ise Sayıştay Raporu’nun ortaya koyduğu usulsüzlüklerin hesabını sorarak ve çarpık uygulamaları düzelterek başlamalıdır. Birleşik Kamu-İş olarak bu raporda ortaya konan hukuksuzlukların takipçisi olacağız.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER