Mustafa Kemal Atatürk'ün Harp Okulu'na girişinin 126'ncı yıl dönümü Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu'nda törenle kutlandı. "En büyük Harbiyeli" Atatürk’ün o zamanki adı Mekteb-i Harbiye-i Şahane olan Harp Okulu’na giriş tarihi olan 13 Mart 1899 dolayısıyla düzenlenen törene, Milli Savunma Bakanı Güler'in yanı sıra; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Bakan Yardımcısı Musa Heybet, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Erhan Afyoncu ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral Zorlu Topaloğlu katıldı.
Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kara Harp Okulu Komutanı Tuğgeneral Levent Sabahattin Güldağı’nın konuşmasından sonra her yıl 13 Mart'ta yapılan Öğrenci Alay Komutanlığı geleneksel yoklaması da gerçekleştirildi.
Harbiyeliler haykırdı: İçimizde!
Yoklamada numaraları okunan öğrenciler, teker teker ayağa kalkarak, "Burada" dedi. Sıra Atatürk'ün öğrencilik numarası "1283"e geldiğinde Harbiyeliler ayağa kalkarak "İçimizde!" diye haykırdı.
Harbiyeliler daha sonra, "Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve inkılapları ışığında mensubu olmaktan gurur duyduğumuz yüce Türk milleti için canımızı feda etmeye daima hazırız. Atatürk'ün ifadesiyle Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir, Türk ulusu güçlüdür. Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır. Ne mutlu Türküm diyene" ifadelerini kullandı.
Müzik dinletisi ve Kara Harp Okulu Halk Oyunları Grubu'nun halk oyunları gösterisinin ardından Kara Harp Okulu öğrencileri Kara Harp Okulu Marşı ve 100’üncü Yıl Marşı'nı okudu.
Bakan Güler: Bir ulusun kaderini değiştiren eşsiz bir lider
Törende konuşan Milli Savunma Bakanı Güler, "Cumhuriyetimizi kurarak ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma ülküsünün mimarı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de buradan yetişmesi, tesadüf değildir. Mustafa Kemal'in Harp Okulu'na adım attığı bu anlamlı gün, sadece onun askeri eğitim yolculuğunun başlangıcını değil, aynı zamanda bir ulusun kaderini değiştiren eşsiz bir liderin ortaya çıkışının da simgesidir. Atatürk’ün bu kutsal ocakta edindiği bilgi ve beceriler, kazandığı disiplin ve zenginleşen fikir dünyası karakterini şekillendirmiş; onu asil milletimize önderlik ederek Milli Mücadelemizi zafere ulaştıran ve Cumhuriyetimizi kuran bir lidere dönüştürmüştür. Diğer bir deyişle, ilelebet payidar kalacak Cumhuriyetimizin temel taşlarından bazıları da Harbiye’deyken döşenmiştir" dedi.
'Kendinizi aklın ve bilimin ışığında yetiştirmenizi bekliyoruz'
Harbiyelilere bazı tavsiyelerde bulunan Güler, "Askerlik mesleğinin özü olan disiplin ve mutlak itaat de başarının vazgeçilmez anahtarıdır. Disiplin, Türk askerini diğer ordulardan ayıran en bariz özelliklerin başında gelmektedir. Nitekim kahraman ordumuz; binlerce yıllık köklü tarihimizden süzülüp gelen ve askerliğin temeli olan kurallardan, yani disiplinden ve mutlak itaat anlayışından asla taviz vermeden milli, manevi ve mesleki değerlerimiz doğrultusunda, asil milletimizin güvenine layık bir şekilde görevlerini sürdürmektedir" ifadelerini kullandı.
Burada edinecekleri milli, manevi ve mesleki değerlerle millete ve devlete hizmet edecek subaylar olarak ülkenin geleceğinin güvencesi ve ordunun gururu olacaklarına inandığını belirten Güler, "Sonuç olarak sizlerin, bu esaslar çerçevesinde ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller' veciz sözünden hareketle, aklın ve bilimin ışığında, muhakeme ve analiz ilkesini daima rehber edinerek kendinizi en iyi şekilde yetiştirmenizi bekliyoruz" diye konuştu.
"Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ anlayışını ilke edinmiş bir ordunun mensupları olarak sizleri burada ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum” diyen Güler, burada edindikleri çağdaş bilim ve birikimin kendilerine önemli katkılar sağlayacağına, kurdukları dostlukların hayatlarının her döneminde kendileri için büyük bir gurur ve güzel bir anı olacağına yürekten inandığını belirtti.