Cuma, Mart 29, 2024

Başı kesik tavuk piyasası!

ABD Ağustos enflasyonu bence yine göreceli olarak düşük gelecek. Mart 2022 ayından beri yazıyorum. “ABD enflasyonu Haziran en geç temmuz ayı ile birlikte düşecek” diye.

Geçen hafta yine gündem pek bir hareketliydi. Her haber salladı piyasaları. Oysa Mart 2022 ayından beri bilinen haberlerin gerçekleşmesinden başka bir şey değildi yaşananlar.

1) Fed, faiz artırımı hakkında şahince görüşünü korudu. Arkadaş, mart ayından beri FED faizinin yılsonu %4 civarı olacağını biliyorduk zaten bu panik niye? Parasal daralmaya gideceğini de biliyorduk. Bir yıl içinde 1 trilyon dolarını Fed piyasalardan geri çekecek. Yeni bir haber mi? Değil. Fed 2020 başından 2022 başına kadar parasını 4 trilyon dolardan 9 trilyon dolara çıkardı; iki yılda 5 trilyon dolar artırdı. Bundan sonraki bir yıl içinde de 1 trilyon dolar azaltacak. Sürpriz mi? Değil. Fed tüm beklentilerin aksine 2021 yılında “faiz artırmayacağım, 2022’nin ilk çeyreğinden sonra artıracağım” demesine rağmen millet ısrarla 2021 yılında faiz artırımı bekledi. 2022 yılında Fed bu seferde “İlk çeyrekten itibaren faiz artıracağım, ikinci çeyrekte parasal daralmaya gideceğim” dedi. Bire bir bunu uyguluyor. Bu şaşkınlık, bu panik niye? Piyasa her hafta aynı habere farklı tepkiler gösterip başı kesik tavuklar gibi bir o yana, bir bu yana deli gibi koşturuyor.

2) Türkiye Dış Ticaret açığı: Her ay bu veriler yayınlandıkça da aynı tuhaf  tepkiler veriliyor. Temmuz 2022 ayına göre 7 aylık dış ticaret açığı 62 milyar dolar oldu. Aylar önceden yıl sonu 100 milyar dolar beklenmiyor muydu zaten?  İktidar veya ekonomi yönetimi yaptığı hangi hatadan döndü ki farklı bir sonuç bekleniyordu?

3) Türkiye 2. Çeyrek büyüme rakamı %7.6 olarak açıklandı. Bunda da şaşırtıcı bir şey yok.  Kredi ve sermaye ile büyüdük. Devlet resmen faizleri düşük, kuru yüksek tutarak rant ve ihracat ile büyümeyi tetikledi. Emekçinin büyüme içindeki payı ise 6 puan düştü. Alın terli insanların ekmeği küçüldü. Kısaca emekçi ile değil emekçiye doğru bir büyüme söz konusu.  Faizci büyüdü, bankalar, şirketler büyüdü, ihracatçı büyüdü.

İktidar faizi düşük tutarak kredi kullanımı yarattı. Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına resmi enflasyon kadar zam yaptı. İşsizlik çok dramatik gevşemedi, vatandaşın geliri çok dramatik düşmedi. Vatandaş pahalanacak diye durmadan alışveriş yapmaya, gezmeye, tatile devam etti.

Oysa sırtımızdaki çuval ha bire ağırlaşıyor fark edemiyoruz. Su dolu tencereye atılıp yavaş yavaş pişirilen kurbağadan farkımız yok. İş insanları da benzer durumda. Umarım yüksek kâr sarhoşluğuna girmemişlerdir ve gerçek enflasyonu dikkate alıyorlardır. Sanayicinin işi ise bana göre daha zor. Ama Sanayici ve ihracatçı acayip mutlu tablo çiziyor. Daha doğrusu iktidar çiziyor, onlarda bu çizgi dışına çıkamıyor. Hammaddeyi dolar ile alıyor, TL ile üretim yapıyor ve Euro ile satıyor. Dolar/TL her gün artıyor, Euro/USD her gün gevşiyor. Her gün, her gün insanın beyni yanar maliyet hesaplayayım derken.

Kısaca dostlar her habere ilk kez duyuyormuş gibi tepki göstermeyin lütfen.  ABD Ağustos enflasyonu bence yine göreceli olarak düşük gelecek. Mart 2022 ayından beri yazıyorum. “ABD enflasyonu Haziran en geç temmuz ayı ile birlikte düşecek” diye. Emtia fiyatlarında bir önceki aydan daha kötü bir durum yok.  ABD düşük enflasyon beklentisi veya gerçekleşmesi olursa yine sallanmayın lütfen. Yıl sonu Fed faizi değişmez.
2022 Mart ayından beri söylediğim gibi Türkiye’de ise enflasyon düşmez. Dünya emtia fiyatlarındaki düşüşü Dolar/TL artışı eşitliyor çünkü.  Hatta Ekim ile beraber kurlardaki artış enflasyonu kamçılayacaktır.

PİYASA

ALTIN/ONS: Biliyorsunuz ben altına halen sıcak bakamıyorum. Sert gevşeme yapma olasılığından bir türlü vazgeçmiyor teknik.” Haftalardır bunu yazdım. Değişiklik yok.  Cuma günü gelen yukarı hareket haftaya yukarı doğru başlamasına yol açabilir. Desteklerimiz 1685 ve 1675 dolarda. Dirençlerimiz 1725 dolar, 1740 dolar ve 1765 dolarda. Özellikle 1765 doların yukarısında kalmasını zor olarak görüyorum. Altındaki gevşeme tekniğe göre Kasım ayına kadar devam edecek gözüküyor. Aralık ayı FED’in “faiz artırımına son veriyorum, 2023 İlk çeyrek sonu indirime başlayabilirim” dediği ay olabilir. Altın ancak o zaman toparlanabilir bence. Belki bıktınız bunu okumaktan ama “FED faiz artırdıkça altın toparlamaz.”

DOLAR ENDEKSİ: Geçen hafta “109,30 direncini test  etme olasılığı yüksek. Orası hemen kırılmaz. Kırılacaksa da  iki, üç hafta buranın altında oyalanır. Kırdığında da 113 puan hedefe girer ki eyvah, eyvah. Ben yine de bu olasılığı zayıf görüyorum.” demiştik.  Denedi, bu hafta kıramadı. Umarım kıramaz.

ABD 10 YR TAHVİL: Bir önceki hafta %3.04 direncini kırdıysa da üstünde kalmayı becerememişti.  Geçen hafta %3,04 kırıp 3,26 direncini kırmayı denedi ama başaramadı bu seferde. Bu hafta %3,26 direnç. Destek %3,04 ve %2,65.

Teknik olarak baktığımızda, BİST’te hafta içi kuvvetli satışlar geliyor ama aynı kuvvetle karşılanıyor. Yukarı hareket kuvvetli duruyor. En az birkaç hafta daha sürecek gibi. Henüz isteklilikte bir kırılma yok.

DOLAR/TÜRK LİRASI:  Geçen hafta tarihi kararımı açıklamıştım. Farkı bir düşüncem yok. Bu haftaya bakarsak; 18,00 destek. 17.90 ise ekstra bir haberde sarkma yeri. 18.34 ve 18.37 direnç.

AVRO/DOLAR: Geçen hafta; “Bu hafta 0.9950 üstüne çıkmazsa gevşeme devam eder. 0,9620 hatta 0.96 hedef olur.” demiştik. 0.9955’de tutundu. Zayıf hâli devam ediyor. 0,96 seviyesini görme olasılığı hâlen kuvvetli. “Dolardan Euro ya dönülür mü?” diye diye çok soru geliyor. Benim tahminim şu; 0.96 hadi her şey kötü gitti diyelim 0.85 seviyesine inebilir. AB’nin Rus doğalgazı yüzünden sonbahar ile beraber sıkıntı yaşayacağı, İtalya gibi üyelerinin borç batağında olduğu, ECB’nin Fed kadar cesur faiz artırımı yapamayacağı hep bilinen şeyler. Beklentiler yani.

Bence piyasa bu beklentileri satmıştır. Gerçekleşmeler başlayınca artık yeni beklentileri almaya çalışacaklardır. Paritenin ilk yukarı tepkisi 1,05 olacaktır. Yıl sonunu bulabilir. Benim 2023 yılı Mart- Haziran arasındaki beklentim ise 1.08 ile 1.12 arası bir yer. Ben AB ile ilgili tüm kötü haberlerin fiyatların içinde olma olasılığının daha kuvvetli olduğunu düşünüyorum.

BITCOIN: Geçen hafta da 19650 dolar desteği dayandı. 19650 dolar desteğini çok önemli, dikkatli takip edin lütfen.

BİST: Endekse bu hafta biraz daha detay ayırdım. 2002 yılında yabancıların portföy yatırımları hissede 6 milyar dolara, tahvilde 4 milyar dolara düşmüştü. %60 hisse %40 tahvil. Günümüzde 1,4 milyar dolar tahvil, 18,7 milyar dolar hisse portföyleri var. %93 hisse, %7 tahvildeler. Bu durum beni acaba hisseden çıkamıyorlar mı diye endişelendiriyor. Ağustos ayını yabancılar 700 milyon dolar artıda kapadı. 2021 Kasım ayında da benzer giriş yapmışlar portföylerini 23 milyar dolara çıkarmışlar ama sonraki üç, beş ay içinde 19 milyar dolara düşürmüşlerdi. Ağustos 2022 ayında portföyleri 19 milyar dolar civarı. 2021 Kasım stratejisi aynen tekrarlanırsa önümüzdeki üç, beş ay içinde portföy büyüklüklerini 14 milyar dolar civarında görebiliriz ki bence yabana atılmayacak bir olasılık.

Diğer yandan endeksin dolar değerini Milli Gelir ile kıyaslıyorum. 2002’de Milli Gelir 240 milyar dolardı. 2022 beklenen gelir ise 850 milyar dolar. 2002 ye göre 3,5 kat artmış. Borsa o zamanlar yanlış hatırlamıyorsam 0,45 doları görmüştü. Bu rakamında 3,5 katını baz alırsak 1,60 dolar civarında bir rakam buluyorum. Endeks şu anda 1,78 dolar civarında. Dibin çok az üstünde gibi duruyor.

Teknik olarak baktığımızda, hafta içi kuvvetli satışlar geliyor ama aynı kuvvetle karşılanıyor. Yukarı hareket kuvvetli duruyor. En az birkaç hafta daha sürecek gibi. Henüz isteklilikte bir kırılma yok. Bu haftaki destekleri 3210 ve 3155 puanda, direnç ise 3320 puanda.

PolitikYol'da yayınlanan yazılar her gün öğlen mailinizde!

spot_img
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SÖYLEŞİLER

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,160TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,354AboneAbone Ol

GÜNDEM

ÇEVİRİLER

Bir Cevap Yazın

YAZARIN DİĞER YAZILARI