Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer ev sahipliğindeki, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen Ukrayna konulu liderler zirvesinde, Rusya-Ukrayna savaşı bağlamındaki güncel gelişmeler ile Avrupa güvenliği bağlamındaki hususlar ele alınıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı temsilen zirveye katılan Dışişleri Bakanı Fidan, Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına desteğini iletecek, Türkiye'nin sürece sunabileceği katkıları muhataplarına aktaracak. Fidan, toplantıda 2022 yılının Mart ayında Rusya ve Ukrayna arasında doğrudan müzakerelere ev sahipliği yapan Türkiye'nin, önümüzdeki dönemde de bu rolü üstlenmeye hazır olduğunun da altını çizecek. 

Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının iptal edilmesi dış basına nasıl yansıdı? Ekrem İmamoğlu'nun diplomasının iptal edilmesi dış basına nasıl yansıdı?

Toplantıya, Bakan Fidan'ın yanı sıra Ukrayna, Almanya, Fransa, İtalya, Danimarka, Hollanda, Norveç, Polonya, İspanya, Finlandiya, İsveç, Çekya, Romanya ile NATO ve Avrupa Birliği (AB) davet edildi.

'Nadir anlardan biri'

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, zirveye ev sahipliği yapan İngiltere Başbakanı Keir Starmer, burada yaptığı konuşmada, zirveyi "Avrupa'nın güvenliği için nadir anlardan biri" olarak tanımladı.

Starmer, Ukrayna için olumlu bir barış sonucu çıkmasının, Avrupa devletlerinin güvenliği için de kilit önemde olduğunu vurguladı.

İngiltere Başbakanı, bir grup Avrupa lideri olarak ABD'ye sunulacak bir plan üzerinde çalışacaklarını da ekledi.

Starmer, 27 Şubat'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray'da görüşmesinin ardından Ukrayna konusunda Avrupalı liderlerin katılımıyla bir zirve düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

Zirvenin ana gündemi, Ukrayna'ya sağlanması muhtemel güvenlik garantileri ve Avrupa ülkelerinin bu konuda neler yapabilecekleri.

Bu zirvenin ardından AB'nin 6 Mart'ta Ukrayna konulu özel bir toplantı düzenlemesi öngörülüyor.

Türkiye'nin davet edildiği ilk toplantı

Londra'daki zirve, ABD ve Rusya arasında başlayan normalleşme süreci ile bu yeni duruma karşı Avrupa'nın pozisyon belirlemek amacıyla Şubat ayında başlattığı konferanslar sürecinin parçası olarak görülüyor.

Türkiye, daha önce Fransa'da düzenlenen iki toplantıya davet edilmemişti.

Londra zirvesi, Türkiye'nin bu süreçte davet edildiği ilk toplantı olması açısından dikkat çekiyor.