Salı, Nisan 23, 2024

BAE hakkındaki ön yargılarımız ve BAE’de sosyal yaşam

BAE hakkında birçok ön yargım vardı. Oraya taşındıktan sonra Abu Dabi’nin ve BAE’nin bu ön yargılarımı yıkması çok da uzun sürmedi.

Hiç unutmuyorum, New York Üniversitesi Abu Dabi’den mülakat daveti aldığımda aklıma gelen ilk soru ‘Acaba Abu Dabi’de sosyal hayat nasıl?’ olmuştu. Okulu araştırmıştım ve öğrendiklerim benim için gayet yeterliydi ancak yaşamayı planladığım şehir ve ülke hakkında elle tutulur hiçbir bilgiye sahip değildim. Dolayısıyla birçok ön yargım vardı. Oraya taşındıktan sonra Abu Dabi’nin ve BAE’nin bu ön yargılarımı yıkması çok da uzun sürmedi. Bugün bu yazıyı sizin ön yargılarınızı yıkmak, yıkamazsam da en azından sizi araştırmaya ve öğrenmeye teşvik etmek için yazıyorum.

Birleşik Arap Emirlikleri’ni; yönetim biçimi, demografisi ve diğer genel hatlarıyla ilk yazımda kısaca anlatmıştım. Bu yazımda ise daha çok BAE’de sosyal yaşam üzerine odaklanacağım. Bunu da bana sürekli sorulan birkaç soruyu cevaplayarak yapmak istiyorum.

KADINLAR ÖRTÜNMEK ZORUNDA MI?

BAE’de kadınların örtünmesini zorunlu tutan hiçbir yasa bulunmuyor. Herkes kendi isteği ve dini inancı yönünde hareket etmekte özgür. Örneğin sokakta veya bir alışveriş merkezine girdiğinizde bazı kadınları tamamen örtünmüş, bazılarını ise şortlu veya etekli görebilirsiniz. Önemli olan herkesin tercihlerine saygı duymak ve tolerans göstermek. Herkesin birbirinin yaşam şekline ve tercihlerine saygı duyması bir arada yaşamayı mümkün kılıyor.

ALKOL TÜKETİMİ VE GECE HAYATI VAR MI?

Alkol tüketmek yasak değil ve hiç olmadı. Yakın zamana kadar alkol tüketmek isteyen insanların bir lisans alması gerekiyordu ve yasalara göre bu lisans olmadan alkol tüketmek suç sayılıyordu. Ancak bu kurallar çok nadiren uygulanıyordu. Geçenlerde ise BAE, tarihinin en büyük yasal reformunu yaparak birçok yasayı değiştirdi ve değiştirilen yasalar içerisinde alkol tüketimini düzenleyen yasa da vardı. Bu değişikliklerle lisans sistemi sonlandırıldı. Alkol tüketme yaşı yirmi bire çekildi. Yirmi bir yaşından büyük herkes, alkol satma izni olan restoranlarda, barlarda, gece kulüplerinde, eğlence mekânlarında ve evlerinde alkol tüketebilirler. Barlar ve gece kulüpleri demişken, BAE’de, özellikle de Abu Dabi ve Dubai’de, canlı ve hareketli bir gece hayatının olduğundan bahsetmem gerekiyor. Genellikle otellere bağlı olarak hizmet veren barlar ve gece kulüpleri herhangi bir Avrupa ülkesinde gidebileceğiniz mekânlardan hiç de farklı değil.

EVLİLİK DIŞI İLİŞKİ YAŞAMAK MÜMKÜN MÜ?

Evlilik dışı ilişki yaşamak yine yakın zamana kadar yasak olan bir diğer husustu. Yapılan kapsamlı yasa değişiklikleriyle evlilik dışı ilişki yaşamak ve çocuk sahibi olmak yasa dışı olmaktan çıkarıldı. Bu aynı zamanda farklı cinsiyetten akrabalık ilişkisi olmayan kişilerin aynı evde yaşamasını da yasalara aykırı olmaktan çıkardı.

HER TARAF ÇÖL DEĞİL Mİ?

BAE çöllerin kenarında okyanus kıyısında bulunan bir ülke. Doğa çok elverişli olmamasına rağmen başlıca petrolden ve turizmden kazandıkları kapitalle adeta bir ülkeyi yoktan var etmişler. Tabi ki on milyon insan çölün ortasında yaşamıyor. Yedi emirliğin her birisi gelişmiş birer şehir. Bu durumda bir tarafta okyanus diğer tarafta çöllerle çevrili olmak bir dezavantajdan çıkıp harika bir turizm fırsatı oluyor. Çöl safarileri, çöl kampları, okyanus gezileri, dalış turizmi ve daha birçok aktivite…

HERKES ARAPÇA KONUŞMUYOR MU? İNSANLARLA NASIL ANLAŞIYORSUN?

İlk yazıma atıf yaparak ülkede yaşayan on milyon insanın yedi milyonunun yabancı olduğunu hatırlarsak, tabi ki böyle bir ülkede herkesin Arapça bilmesinin beklenmediği sonucuna varabiliriz. Resmi dil Arapça olsa da günlük hayatta en sık kullanılan dil İngilizce. Ayrıca bütün devlet organları Arapçanın yanında İngilizceyi de aktif olarak kullanıyor. Dolayısıyla sadece İngilizce bilerek BAE’de yaşamanız gayet mümkün.

GÜVENLİ BİR ÜLKE Mİ?

Bu sorunun cevabını yine ilk yazımdan alıntılayarak vermek istiyorum. BAE birçok farklı uluslararası organizasyon tarafından belirlenen listelerde dünyanın en güvenli şehirlerinden üçüne sahip. 2021 yılı sıralamalarında Abu Dabi genellikle ilk sırada yer alırken, Dubai ve ülkenin üçüncü büyük şehri Şarjah ise ilk onda bulunuyor.

BAE birçok farklı uluslararası organizasyon tarafından belirlenen listelerde dünyanın en güvenli şehirlerinden üçüne sahip.

Yazımı bitirirken yukarıda değindiğim, herkesin birbirinin yaşam tarzına saygı duyması ve tolerans göstermesi ile ilgili birkaç noktaya değinmek istiyorum. BAE’yi son derece güvenli ve yaklaşık yedi milyon yabancının ikinci evi yapan en önemli faktörlerden birisi bence bu karşılıklı saygı ve tolerans. Devlet yönetimi de bunun çok önemli olduğunun farkında ki ülkede Tolerans ve Bir Arada Yaşama Bakanlığı (Ministry of Tolerance and Coexistence) bile mevcut. Şartlar böyleyken bizim payımıza düşen ise diğer bütün ülkelerde olduğu gibi yasalara uyarak yaşamak.

PolitikYol'da yayınlanan yazılar her gün öğlen mailinizde!

spot_img
PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SÖYLEŞİLER

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,160TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,354AboneAbone Ol

GÜNDEM

ÇEVİRİLER

2 Yorum

Bir Cevap Yazın

YAZARIN DİĞER YAZILARI