Salı, Nisan 23, 2024

Aykut Erdoğdu: Gerçek işsizlik yüzde 17, geniş işsizlik yüzde 19,3

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Ağustos ayı işsizlik oranının bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 11,1’e yükseldiğini belirterek, iş bulma ümidi olmayanlar ve mevsimlik çalışanlar ile iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar dikkate alındığında hesaplanan gerçek işsizlik oranının yüzde 17’ye yükseldiğini söyledi.

Ağustos ayı işsizlik rakamları açıklandı: Geçen yılın aynı dönemine göre işsiz sayısı 266 bin kişi arttı

Erdoğdu, “Bu hesaba, zamana bağlı eksik istihdam ve yetersiz istihdam edilenler dahil edildiğinde en geniş işsizlik oranı ise yüzde 19,3’e yükseldi” dedi.

Erdoğdu TÜİK’in bugün açıkladığı işsizlik rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, işsizlik oranının son 18 ayın en yüksek oranına yükseldiğini kaydederek şunları söyledi:

“Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik istikrarlı şekilde artıyor. Zaten ülkede uzun zamandır en istikrarlı artan iki veri enflasyon ve işsizlik. Ülkede kötü günlerin geride kaldığını söyleyenleri, ekonomi kendi verileriyle yalanlıyor. Rakamlar maalesef kötü günlerin geride kalması bir yana önümüzde çok daha zor günler göreceğimizin habercisi. Henüz turizm sezonunun bitişi ile işsiz kalanlar ile krize giren inşaat sektöründeki işsizlikler istatistiklere girmedi. Gelecek aylarda bu oranların daha da yükseleceği sır değil.”

Resmi rakamlara göre, genç işsizliği yüzde 20,8’e yükselirken, ne eğitimde ne istihdamda olanların oranının da yüzde 28,6 olarak kaydedildiğine işaret eden Erdoğdu, “15-29 yaş arasındaki gençlerimiz kaderlerine terk ediliyor. Seçim ayından bu yana 15-29 yaş arasında ne eğitimde ne istihdamda olan genç sayısı 584 bin artış gösterdi, toplam 5,5 milyon gencimiz evde oturuyor. Bu rakamlar sürüklenmenin boyutlarını gösteriyor” diye konuştu.

TEŞVİK VE DESTEKLER BEKLENENİ VERMİYOR

İşgücü istatistiklerinin AKP’nin çırak ve stajyer istihdamını artırmaya dönük programının başarıya ulaşmadığını ortaya koyduğunu ifade eden Erdoğdu şöyle devam etti:

“Maliyetlerinin bir kısmını üstlenerek işverenlerin daha fazla işçi istihdam etmesini hedefleyen kampanyalar da, 2018 Ocak-Eylül döneminde işsizlik sigortası giderlerinin yüzde 44,6’sı işverenlere yönelik teşvik ve destek ödemelerine aktarılmasına rağmen, ülke krize sürüklendiği için isteneni vermiyor. Bugün 15 Temmuz darbe girişiminin sonrasındaki ekonomik çöküşle ortaya çıkan işsizlik oranlarına geri dönüldü. AKP sadece OHAL’i süreklileştirmemiş aynı zamanda işsizlik ve sefaleti de sürekli kıldı. Tarım dışı işsizlik oranı 24 Haziran seçilerinden bu yana 1,1 puan arttı ve yüzde 13,2’ye yükseldi. Son iki ayda işsiz kalan yurttaş sayısı 1 milyon 730 bin. Üretimi önceleyen bir planlama ve teşvik politikası yaşama geçirilmediği müddetçe işsizlik sorununun üstesinden gelinmesi mümkün değil.”

İşsizlik Sigortası Fonu’nun kaynaklarının işverenleri teşvik için kullanımının bugünkü sorunlara pansuman dahi olamadığını bildiren Erdoğdu açıklamasını şöyle tamamladı:

“Acilen işsizlerin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan faydalanabilmesinin önündeki zorluklar kaldırılmalı, demokratik bir planlama ile yatırım ve istihdam öncelikleri netleştirilmeli ve ekonomiye günübirlik müdahalelerden vazgeçilmelidir. Sabah erken kalkanın kararname ve yönetmelik çıkarttığı anti-demokratik düzen, binlerce insanın çalışma hakkını askıya alan uygulamalar bu madalyonun diğer yüzünü oluşturuyor. AKP iktidarı demek işsizlik demek. Net biçimde görülüyor ki, AKP iktidarı sona ermeden vatandaşların rahat yüzü görmesi mümkün değil.”

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER