Avrupa Gündemi | 13-19 Ekim Haftası

13-19 Ekim haftasında Avrupa’da olup bitenler, gündemi etkileyen olaylar PolitikYol’un derlediği “Avrupa Gündemi”nde…

MERKEL’DEN BREXIT SÜRECİNİN UZAMASINA ONAY

lmanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması (Brexit) konusunda yapılacak anlaşmaya ilişkin, “Zaman daralıyor, bunu biliyoruz. Yine de hâlâ çözüm bulunamadı” dedi.

Merkel, Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında, İngiltere Başbakanı Theresa May ve AB Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’nin, liderleri Brexit müzakereleri konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Görüşmelerde İngiltere ile yapılacak çıkış anlaşmasında özellikle Kuzey İrlanda ile İrlanda arasındaki sorunla ilgili çözüm bulunamadığını ifade eden Merkel, “Zaman daralıyor, bunu biliyoruz. Yine de hala çözüm bulunamadı” diye konuştu.

Son haftalarda yoğun ve yapıcı müzakereler yapıldığını belirten Merkel, AB’deki 27 ülkenin, gelecekte AB üyesi olmayacak İngiltere ile Birlik arasında iyi ilişkilerin olması konusunda bir çözüm istediğini kaydetti.

Brexit konusunda ilerleme sağlanırsa liderler bir araya gelecek.

Merkel’den Brexit açıklaması

MACRON KABİNEDE DEĞİŞİKLİK YAPTI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, son haftalarda alevlenen tartışmaların akabinde hükümetini yeniden şekillendirdi. Ekim ayının başında içişleri bakanlığı koltuğundan istifa eden 71 yaşındaki Gerard Collomb’un yerine sosyalist eğilimli eski milletvekili ve Macron’un partisinin liderliğini yürüten Christophe Castaner’in oturacağı belirtildi.

DW Türkçe’nin haberine göre Macron’a yakınlığıyla bilinen Castaner’in kendisini cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının ilk aşamalarından itibaren desteklediği biliniyor. Castaner şu anda Macron’un partisi La Republique en marche!’nin (“İlerleyen Cumhuriyet”) genel başkanlığını yapıyor.

Kabine değişikliğinde ayrıca Tarım Bakanı ile Kültür Bakanı da değişti. Tarım Bakanı Stephane Travert’in yerine Didier Guillaume atanırken, eski bir milletvekili olan Frank Riester ise Kültür Bakanu Francoise Nyssen’in yerine atandı. Macron ayrıca daha önceden var olmayan yeni bir bakan da atadı. Macron, Jacqueline Gourault, yerel hükümetlerle ilişkilerden sorumlu bakan olarak çalışmaya başlayacak.

Eylül ayından bu yana Macron’un kabinesindeki üç bakan istifa etti. 16 yıl boyunca yürüttüğü Lyon belediye başkanlığına dönmek istediğini belirterek istifa eden eski İçişleri Bakanı Collomb’dan yaklaşık bir ay önce Çevre Bakanı Nicolas Hulot, çevre ve iklimlerin korunması yönünde yeterince ilerleme sağlanmadığı gerekçesiyle canlı yayında istifa ettiğini açıklamıştı.

Bu açıklamadan bir hafta sonra da Spor Bakanı Laura Flessel, “kişisel nedenlerle” istifa ettiğini duyurmuştu. Söz konusu istifaların ardından çevre bakanlığına Fransa parlamentosunun alt kanadı Ulusal Meclis’in başkanı François de Rugy, spor bakanlığına ise 43 yaşındaki Rumen asıllı eski yüzücü Roxana Maracineanu atanmıştı.

Cumhurbaşkanı Macron, Temmuz ayında bir korumasının bir protestocuyu darp etmesi üzerine sert eleştirilere maruz kalmıştı. Macron ile Collomb’un arasının Macron’un koruması Alexandre Benalla’nın 1 Mayıs gösterilerinde bir protestocuyu darp ettiği görüntülerin ortaya çıkmasıyla yaşanan skandal nedeniyle bozulduğu iddia ediliyor.

AB LİDERLERİ BİR ARAYA GELDİ: BREXIT MÜZAKERELERİNDE İLERLEME YOK

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brüksel’de 2 gün süren AB Liderler Zirvesi’nin ardından AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile basın toplantısı düzenledi.

İngiltere ve AB arasındaki görüşmelerde çözüme ve anlaşmaya daha yakın olduklarını anlatan Tusk, “İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit müzakerelerindeki son durum hakkında değerlendirmesini dinledikten sonra AB üyesi 27 ülke olarak müzakerelere olumlu şekilde devam etmeye karar verdi” diye konuştu.

Tusk, AB Komisyonunun Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier’in görüşmelerde yeterli ilerleme kaydedildiğini aktarması durumunda yeni bir zirve düzenlemeye hazır olduğuna dikkati çekerek, “Ancak şu anda Brexit müzakerelerinde yeterli ilerleme sağlamış durumda değiliz” ifadesini kullandı.

Zirvede, İngiltere’ye üyelikten ayrıldıktan sonra sağlanacak geçiş sürecinin uzatılması konusunun görüşülmediğini belirten Tusk, Londra yönetiminden böyle bir talep gelmesi durumunda liderlerin olumlu yaklaşabileceğine işaret etti.

Tusk, liderlerin düzensiz göçü durdurma konusunda kararlı olduğunu, bu çerçevede özellikle Batı Akdeniz’e odaklandıklarını ve Fas ile iş birliğini artırma kararı aldıklarını belirtti.

“AB Liderler Zirvesi” sona erdi

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETTİ

Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesinde yer alan habere göre Yunanistan Başbakanlık Basın ofisi, Başbakan Aleksis Çipras’ın, Nikos Kotzias’ın istifasını kabul ettiğini ve 3,5 yıl boyunca ülkeye yaptığı katkılardan dolayı kendisine teşekkür ettiğini açıkladı.

Dışişleri bakanlığına yakın kaynaklara dayandırılan haberde, Kotzias’ın, Makedonya isminin kullanılması konusunda hükümet içerisinde başlayan tartışmanın ardından istifa ettiği iddia edildi.

Aynı kaynaklar, salı günü yapılan kabine toplantısında Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un Kotzias’ı, “Dışişleri Bakanlığının gizli fonlarını kötü yönetmek ve milyarder yatırımcı George Soros’un adamı olmakla” suçladığını, bu suçlamaların Kotzias’ı derinden rahatsız ettiğini söyledi.

ALMANYA’YA İLTİCA BAŞVURULARI AZALDI 

İtica hakkı alabilmek için Almanya’ya gelen yabancı uyrukluların sayısında bu yıl düşüş kaydedildi. Almanya’da yayımlanan Focus dergisinin Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi’nin (BAMF) rakamlarına dayandırdğı haberinde, Almanya’da bu senenin başından Eylül sonuna kadar 124 bin 405 iltica hakkı için başvuru dilekçesi verildiği belirtildi. Geçen yılın ilk dokuz ayında ilk kez yapılan başvuruların sayısı bu rakamın yüzde 17 dolayında üzerindeydi.

DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya’ya bu yıl iltica talebinde bulunanlar arasında en büyük orana sahip ülke Suriye oldu. 33 bin 778 Suriyeli iltica hakkı için başvuruda bulunurkeni Suriyelileri 12 bin 544 ile Iraklılar ve 8 bin 147 ile Nijeryalılar izledi. Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi’nin elindeki toplam ltica başvurusu sayısı 142 bin 167 olarak açıklandı. 2017 yılının aynı dönemine göre toplam iltica başvurularında yüzde 15 oranında azalma kaydedildi.

İSPANYA VE BELÇİKA ARASINDA “KATALONYA” KRİZİ

Belçika Flaman Bölgesi Meclis Başkanı Peter Peumans’ın Katalonya’daki durumu Bosna savaşına benzetmesi nedeniyle İspanya’daki Flaman Delegasyonunun diplomatik statüsü iptal edildi.

İspanya Dışişleri Bakanı Josep Borrell, Belçika’nın Madrid Büyükelçisi Marc Calcoen’i Bakanlığa çağırarak, Belçika Flaman Bölgesi Meclis Başkanı Peter Peumans’ın “İspanya’nın demokratik Avrupa’nın parçası olma şartlarını karşılayamadığı” ve “Katalonya’daki durumun Bosna savaşına çok benzediği” sözlerine dair açıklama istedi.

İspanya resmi haber ajansı EFE’ye göre yarım saat süren görüşmede Borrell, Büyükelçiye “Belçika gibi müttefik ve dost bir ülkenin kabul edilemez, yersiz ve ortak AB projesini paylaşan iki halk arasındaki kardeşlik ruhuna ters düşen” açıklamasından duyulan “rahatsızlığı” iletti.

Borrell, ayrıca İspanya’daki Flaman Delegasyonunun diplomatik statüsünün iptal edildiğini bildirdi.

İspanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Viyana Sözleşmesi’nin 9. maddesi çerçevesinde, Belçika Büyükelçiliği bünyesinde görev yapan Flaman Delegasyonu Başkanı Andre Hebbelinck’in kendisine dokunulmazlık ve ayrıcalık tanıyan diplomatik statüsünün iptal edildiği ancak isterse herhangi bir AB vatandaşı gibi diplomatik statüden mahrum şekilde hizmet vermeye devam edebileceği belirtildi.

Bir ay içinde üçüncü kez Bakanlığa çağrılan Belçika Büyükelçisi Calcoen ise, herhangi bir açıklama yapmadan binadan ayrılırken, Peumans’ın açıklamalarıyla ilgili soruları “Ona sorun” diyerek cevapsız bıraktı.