Anayasa Teklifi | 3. ve 4. maddeler kabul edildi

Başkanlık sistemini öngören Anayasa değişiklik paketinin maddelerinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesinde ikinci gün başladı. 18 maddelik paketin seçilme yaşının 25’ten 18’e düşürülmesini öngören 3. maddesi oylanacakken, gizli oylama tartışması kavgaya yol açtı. Kavganın ardından tekrarlanan oylamada 3. maddeye 341 ‘evet’ oyu çıktı. Anayasa değişikliği teklifinin dördüncü maddesine de 343 kabul, 139 ret oyu verildi.

CHP’li Fatma Kaplan Hürriyet, yaşanan kavgayı şu sözlerle anlattı:

“Günlerdir mücadele veriyoruz, o rahatsız ediyor rejimi yıkmak isteyen vatan hainlerini. AKP’li Elitaş bana saldırdı. Beni niye çekiyorsun diyerek benim üzerime yürüdü. Telefonu elimden aldı AKP’li vekillerden birisi. Orada karıştı ortalık. Her zamanki fiili durumları. Boğazım kıpkırmızı, fiziki şiddete maruz kaldım. Telefonum elimden alındı, AKP’liler tarafından gasp edildi! Fiziki şiddete uğrayan ben, mağdur olan yine AKP’liler. Yere batsın sarayınız, yere batsın hırsınız!”

CHP’li Tuncay Özkan, Başbakan ve Mustafa Elitaş’ın açık oy kullandığını söyledi.

3. Madde Ne Öngörüyor?

Maddeye göre, milletvekili seçilebilme yaşı 25’ten 18’e indirilecek. “Askerlikle ilişiği olanların” milletvekili adaylığına başvuramaması da öngörülüyor.

Maddenin görüşülmesine başlanmadan önce Genel Kurulda, dün maddelerin sonuç tutanağına imza atıp atmama konusunda usul tartışması yaşandı.

Kabul edilen 3., 4. ve 5. maddeler şöyle:

MADDE 3- 2709 sayılı Kanunun 76 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yirmibeş” ibaresi “Onsekiz” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar,” ibaresi “askerlikle ilişiği olanlar,” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- 2709 sayılı Kanunun 77 nci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “C. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanının seçim dönemi MADDE 77- Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılır. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde 101 inci maddedeki usule göre ikinci oylama yapılır.”

MADDE 5- 2709 sayılı Kanunun 87 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “MADDE 87- Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilânına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilânına karar vermek ve Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.”

(Fotoğraflar: Al Jazeera)