Cuma, Nisan 19, 2024

AKP’de CHP’nin İş Bankası’nda temsil ettiği hisselere el koyma çalışmaları sürüyor

İş Bankası’ndaki CHP hisselerinin Hazine’ye devri yeniden gündemde. AKP’de devir işleminin hukuki zemini için çalışma başlatıldı. ‘Beytülmal’ olarak nitelendirilen hisselerin tek parti döneminde mecburen CHP’ye bırakıldığına vurgu yapılıyor, vasiyete ne kadar uygun kullanıldığı tartışılıyor.

Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre, Atatürk’ün vasiyeti doğrultusunda gelirleri Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na aktarılan İş Bankası’ndaki yüzde 28.09’luk CHP hissesi yeniden tartışma konusu oldu.

AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında, İş Bankası’nda 4 CHP’li üye tarafından temsil edilen hisselerin Hazine’ye devir koşullarının araştırılması için çalışma yapılması talimatı verildi.

Cumhurbaşkanı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da Pakistan dönüşü gazetecilerin sorusu üzerine, çalışmayı AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin yürüttüğünü söyledi.

Çalışmayı hukuki zemine oturtmak için bir kurul oluşturma kararı verdiklerini anlatan Erdoğan, “Zannediyorum birkaç hafta içerisinde onun neticesini de kendilerinden alacağız. Fazla geciktirmeye niyetimiz yok. Vakit kaybına tahammülümüz yok” dedi.

“HİSSELER KAMU MALI İDDİASI”

AKP Genel Merkezi bünyesinde başlatılan çalışma sonucunda hisse devri ile ilgili nasıl bir formül üretilecek henüz bilinmiyor ancak parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre İş Bankası’nda CHP’li 4 üye tarafından temsil edilen bu hisselerle ilgili tartışılan noktalar şunlar:

Miras hukuku anayasanın da evrensel hukuk kurallarının da üzerinde özellikler barındırır. Mirasın vasiyete uygun kullanılması önemlidir. Burada vasiyet doğrultusunda miras bırakanın isteğinin ne ölçüde gerçekleştiğine bakmak gerekiyor.

CHP bu hisselerden kasasına tek kuruş gitmediğini söylüyor. Doğrudur, zaten gidemez. Bu para ülkenin kuruluşu için gelmiş bir yardımdan kalan paradır. Devlet işidir, beyt-ül mal, kamu malıdır. Siyasi Partiler Kanunu’na göre de partiler ticari faaliyette bulunamaz. Bu açıdan bir siyasi parti kontrolünde olması kanuna aykırıdır.

Atatürk, bir devleti devlet yapan dili ve tarihi diyerek bu parayı Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakıyor. Ama iki kurum da birçok kez dava açarak alacaklarını alıyor. Bu vasiyete aykırı, hatta ihanettir.

Bir partinin bankada hisse sahibi olması, siyasi partiler arasında da eşitsizlik yaratan bir durumdur. Bu açıdan da kanunlara aykırı, anayasal eşitsizlik yaratan bir durum vardır.

Bu vasiyet tek parti döneminin ürünü. Başka parti olmadığı için bu hisselerle ‘CHP ilgilensin’ denilmiş ama bugün birçok başka siyasi parti de var. Bu açıdan kamu yararı ve eşitlik boyutu yeniden değerlendirilmelidir.

Söz konusu hisselerin Hazine’ye devri ile birlikte, İş Bankası’nda temsilini Hazine yapabilir ama bununla ilgili de mevzuatın incelenmesi gerekir.

HENÜZ SİYASİ KARAR YOK

AKP’li kaynaklar hukuki açıdan araştırmaların devam ettiğini ancak henüz siyasi bir karar vermediklerine dikkat çekiyor. Konunun önce siyasi bir tutum alışı gerektirdiğine dikkat çeken kaynaklar, “Bu konuda henüz bir siyasi karar yok. Ama Atatürk’ün vasiyetinin evrensel hukuka göre hayata geçirilmesi için bir çalışma yapılıyor. Siyasi karar çıkınca bunun ardından bir de yeni mevzuat göreceksiniz” değerlendirmesinde bulundu.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER