Perşembe, Nisan 25, 2024

AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye açısından alınan kararlar

15-16 Aralık 2016 tarihlerinde Brüksel’de AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye ile ilgili önemli kararlar çıktı.

Türkiye mutabakatının uygulanması, göç, güvenlik, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması, Rusya, Suriye, Kıbrıs ve Brexit gibi konuların ele alındığı zirvede; Türkiye açısından en önemli konular mutabakat anlaşması, göç, Türkiye- AB ilişkileri ve Kıbrıs olarak ön plana çıktı.

DOĞRUDAN TÜRKİYE’Yİ İLGİLENDİREN KONULAR

1- Göç konusunda; 18 Mart’ta AB ve Türkiye arasında varılan mutabakat gündeme gelmiştir. Sonuç bildirisinde konuya ilişkin, “AB Konseyi, AB-Türkiye mutabakatına olan bağlığını yineler ve tüm unsurlarının ve tam ve ayrım yapılmadan uygulanmasının önemini altını çizer” ifadesi kullanıldı.

2- Zirvenin sonuç bildirinde AB Konseyinin devam etmekte olan Kıbrıs’ın birleşmesine dönük sürece desteğini yinelediği vurgulanarak, “AB, Kıbrıs’ın anlaşma sonrası da üye ülke olarak kalmayı sürdüreceğini dikkate alıyor ve 12 Ocak 2017’de Kıbrıs konusunda yapılacak Cenevre Konferansına katılmaya hazırdır.” değerlendirmesinde bulunuldu.

3- Mutabakatta yer alan “haziran sonuna kadar vizelerin kaldırılmasına” dair maddede ilerleme sağlanamamıştır. Rapora göre, Ankara, 72 şarttan geriye kalan 7 şartı henüz yerine getirmedi. Bunlar arasında yer alan terörle mücadele kanununda değişiklik en çok sorun oluşturan kriter olarak öne çıkıyor. Mutabakatta, “Türkiye ve AB’nin terörle mücadelenin önceliğini koruduğunu bir kez daha teyit ettiği” ifadesine yer verilmiştir.

4- Türkiye ile AB ülkeleri arasında ilişkileri geliştirmek amacıyla bir zirve önerildi. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, 18 Mart mutabakatına ilişkin oturum sırasında, Türkiye ile AB üyeleri arasında 28+1 formatında bir zirve düzenlenmesi önerisini liderlere sundu. Zirve için net bir tarih sunulmasa da 2017 ilkbahar aylarında yapılması beklenmektedir.

DOLAYLI YOLDAN TÜRKİYE’Yİ İLGİLENDİREN KONULAR

1- Liderler, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması bağlamında durum hakkında görüş alışverişinde bulundu. Avrupa Konseyi, uluslararası yasaya ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan bağlılığının yanı sıra, Derin ve Kapsamlı Bir Serbest Ticaret Alanı’nın kurulması da dahil olmak üzere, AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması’nın sonucunu tekrar teyit etti.

2- Avrupa Konseyi Suriye rejimi ve müttefikleri olan Rusya ve İran tarafından, özellikle siviller ve hastaneleri hedef alan, Halep’e devam eden saldırıyı kınadı.

3- Konsey, rejimi ve Rusya ile Suriye ihtilafındaki tüm tarafları şu dört acil önlemi uygulamaya çağırdı:

– Halep’in doğu kesiminde yaşayanların boşaltılması

– Halep’in doğusundaki tüm sakinler için acil yardım ve koruma

– Tüm tıbbi personel ve tesisler için ülke çapında koruma

– Uluslararası hukukun uygulanması gerekmektedir.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER