Perşembe, Nisan 25, 2024

10 işçinin yaşamını yitirdiği Torun Center davası yarın görülecek

Torunlar Center’da meydana gelen ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin davanın 11. duruşması yarın İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. Duruşma öncesi ölen işçilerin aileleri ve işçilerden Hıdır Ali Genç’in avukatı Yıldız İmrek ile konuştuk. Mağdur aileler ve avukat Yıldız İmrek, davanın gündemden düşürülerek Torunlar Yapı ve TOKİ’nin sorumluluğunun örtbas edilmek istendiğine dikkat çekti ve emek örgütleri, milletvekilleri ve işçi ailelerini benzer iş cinayetlerinin yaşanmaması için davayı sahiplenmeye çağırdılar.

YALNIZ KALDIKÇA HUKUKSUZLUK ARTIYOR

Gazetemize konuşan hayatını kaybeden işçilerden İsmail Sarıtaş’ın kardeşi Ferit Sarıtaş, “Bu dava gündemden düşürülmek isteniyor. Dava olsa bile haberlerde yayınlanmıyor. Televizyonların yaptığı yayınlar zaten ortada. İnsan kendi davalarında yalnız kalıyor. Yalnız kaldıkça da hukuksuzluk artıyor” dedi. “Kişi ve kurumlar burada önde geliyor” diyen Sarıtaş, Torunlar GYO ile TOKİ’nin sorumluluğu ve yaşanan iş cinayetinin üstünün örtülmek istendiğini vurguladı.

Devletin yaptırım uygulamaması halinde iş cinayetlerinin artarak devam edeceğini ifade eden Sarıtaş, “Tarım işçileri kamyonetlerde taşınırken ölecek, bizimkiler asansörle birlikte düşerek öldü. Maalesef bunlar devam edecek. Bunun en büyük sebebi de devletin yaptırım gücünün olmaması.. Adalet sisteminin çalışmamasıdır” dedi. Sarıtaş, iş kazaları ve cinayetlerinde bir yaptırım gücü olmadığı için patronların, “Bugün oluyor yarın unutuluyor ne de olsa” diyerek maliyet yaratacak güvenlik önlemlerinden kaçındığını vurguladı.

DAVAYA OLAN İLGİ AZALDI

Emek örgütlerinin, vekillerin ve işçi ailelerinin davaya ilgisinin azalmasından yakınan Sarıtaş, şöyle konuştu: “Vekillerin çoğunun yaklaşımı belli. Bir dönem bazı vekiller davayı takip etti. Ancak artık onlar da davayı takip etmiyor. Dava kamuoyu takibinden düştükçe insanlar gelmemeye başladı. Mahkemeye de 4 aile geliyor zaten. Biri Sivas, biri İzmir, biri Tunceli, biri de Ankara’dan geliyor. Biz her duruşmaya 3 avukatımızla geliyoruz. Onlar ise 18 kişilik bir ekiple gelip davayı sabote ediyorlar. İçlerinde taşkınlık çıkaran avukatlar da var. Bu yüzden yalnız bırakılmamız gerekiyor.”

Torunlar Yapı’nın sorumluluğunun gözardı edildiğini belirten Sarıtaş, “Dava açıyorsun muhatap olduğun ve yargılanan da işçi. Firma sahibi sorumluluğu gözardı ediliyor. Firma sahipleri ‘Biz şantiyeyi gezmiyoruz bizim sorumluluğumuz yok’ diyorlar ama mülk satmaya gelince her şeylerden haberleri var” diye tepki gösterdi. İş cinayetlerinin son bulması için herkesin bu davaları takip etmesi gerektiğini söyleyen Sarıtaş, adalet mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini, gerekirse AİHM’e kadar gideceklerini vurguladı.

DAHA FAZLA İŞÇİ ÖLMESİN DİYE SAHİPLENİLMELİ

Hayatını kaybeden işçilerden Hıdır Ali Genç’in babası Mustafa Genç de, “Bu şirketin birileri tarafından korunduğunu hepimiz biliyoruz. Daha önce de söylemiştim şimdi de söylüyorum, adalet diye bir şey yok” diye isyan etti. Adalet beklentilerinin her geçen gün azaldığını söyleyen Genç, “Çünkü bunlar birileri tarafından korunuyor” dedi.

Her yıl yüzlerce işçinin öldüğünü vurgulayan Genç, “Patronlar para kazanmanın derdinde. İşçiye verilen bir önem yok. Ne kadar işçi ölürse ölsün onların umurunda değil. İş cinayetine sebep olanlara bir ceza yok üstelik. Her gün dünyanın işçisi ölüyor. Yazık günah bunlara” dedi. Bu yüzden tüm işçi ve emekçilerin Torunlar davasını sahiplenmesi gerektiğinin altını çizen Genç, “Daha fazla işçi ölümlerinin yaşanmaması için işçi ailelerinin, vekillerin, sendikaların bu davayı sahiplenmesi lazım” çağrısı yaptı.

YARGI PRATİĞİ CEZASIZLIK YÖNÜNDE İŞLİYOR

Yargı pratiğinin cezasızlık yönünde işleğine dikkat çeken Genç ailesinin avukatı Yıldız İmrek de, “2016’da iş cinayetlerinde kaybedilen işçi sayısı bin 800’ü geçti. Her gün inşaatlarda işçiler ölmeye devam ediyor. Bu cezasızlık pratiği devam ederse işçiler ölürken, Plaza patronları milyar dolarlık karlarına kar katmaya devam edecek” dedi.

Dava dosyasına konulan son bilirkişi raporunun da sorumluluğu son derece de sınırladığını ifade eden İmrek, “Torunlar asansör kazası 10 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan bir iş cinayetidir. Bu iş cinayeti davasında tüm sorumluların yargılanması için gösterilecek çaba, kamuoyunun ilgisi, sendikaların, emek örgütlerinin ilgisi önemli” dedi. İmrek, “Bizler, işçiler için hukuk mücadelemizi, adalet mücadelemizi sürdürüyoruz. Tüm emek örgütlerinin kamuoyunun da desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

PolitiYol Telegram'da

GÜNÜN YAZILARI

SOSYAL MEDYA

13,609BeğenenlerBeğen
10,450TakipçilerTakip Et
60,616TakipçilerTakip Et
9,284AboneAbone Ol

EDİTÖR ÖNERİSİ

HAFTANIN ÇEVİRİSİ

SON HABERLER